گردشبان (gardeshban.ir) : به گزارش دیده بان گردشکری، یک رسانه محلی در جزیره کیش به بررسی سو مدیریت نخاله ها و پسماندهای عمرانی در این جزیره پرداخته که هشداری جدی برای متولیان این حوزه به شمار میرود.
پایگاه خبری دولتخانه کیش در گزارشی نوشته است :
در خصوص مدیریت پسماندها و نخاله های عمرانی سوال مهمی مطرح است و آن اینکه چرا مصوبه مهم استاندارد سازی و مقاوم سازی مصالح ساختمای که توسط واحد پژوهشی دانشگاه شریف و دبیرخانه شورای عالی و تلاش واحدهای تخصصی سازمان تهیه شده بود و بصورت شیوه نامه ابلاغ شده بود و از ابتدای شهریور ماه باید با استاندارد های اجباری انجام میگردید بعد از چند ماه با تغییر معاونت عمرانی در سال گذشته با این مصوبه به صورت سلیقه ای برخورد شد و شکل اجرایی درست به خود نگرفت ؟
چه کسی و کسانی پاسخگو وضعیت گسترش فاجعه آمیز سایت نخاله و پیدایش کوههای جدید انسان ساخت امروزی هستند؟ پدیده ای که هر روز به آسمان نزدیک تر میشود و محیط زیست کیش را بیشتر تهدید میکند .
صدها هزار تن نخاله ساختمانی و پسماند های عمرانی حاصل از انجام فعالیت های عمرانی و ساختمانی حاصل از گود برداری ،تخریب بافت و ساختمانهای فرسوده ،مصالح دورریز حاصل از ساخت و آماده سازی تولید شده و به سایت انباشت نخاله انتقال می یابد و متولیان این حوزه بدون هیچگونه تدبیر و نوآوری خاصی، همان الگوهای اشتباه سابق را دنبال میکنند به نحوی که گویا تنها دوران کوتاه مدیریتی خودشان اهمیت داشته و به فکر آینده محیط زیست جزیره کیش نیستند.
برای حل این مشکل به سراغ چند نفر از متخصصین و دلسوزان جزیره رفتیم و چرایی و علت ها را با ارایه چند راهکارها کاربردی که باید مد نظر قرار گیرد جویا شدیم، که راهکار های هفت گانه زیر نتیجه این بررسی ها بوده است:
۱_کیش یک منطقه گردشگری و بطور خاص با شرایط محیطی و اقلیمی با ظرفیت پذیرش قابل قبول گردشگر در کشور میباشد توجه جدی به ظرفیت های زیست محیطی و پرهیز از هرگونه رفتار سلیقه ای و سو مدیریت باید مورد توجه مسولین و شخص مدیر عامل سازمان باشد .
۲.مدیریت کاهش تولید ضایعات و نخاله های ساختمانی از طریق جایگزینی روشهای علمی ساخت و پیاده سازی روش های صنعتی سازی و سبک سازی در ساختمان و پروژه های عمرانی و استفاده از مصالح نوین ،سبک ،و مقاوم با رتبههای قابل قبول استاندارد که این مهم باعث کاهش زمان ساخت ،جلوگیری از اتلاف انرژی ،طول عمر مفید ساختمان ،کاهش حجم دور ریز مصالح در حین ساخت ،نهایتا کاهش حجم نخاله و پایداری ساختمان خواهد شد .
۳.مدیریت اصولی و پرهیز از هرگونه رفتار در مدیریت سلیقه ای پسماند در جزیره ،ایجاد چرخه سازگار ،صدور مجوز و پروانه و علامت استاندارد برای ساماندهی کارگاههای تولیدی بازیافت و نظارت بر عملکرد و نحوه فروش ،آنالیز مصالح بازیافتی و کاربرد این مصالح در ساختمان سازی
۴.ایجاد قوانین کاربردی مناسب در حوزه ساخت و ساز با توجه به عدم نظارت سازمان نظام مهندسی ،نظارت بر طریقه طرح اختلاط مصالح ساختمانی در حین ساخت مانند سیمان ،شن و ماسه و درجه شیرینی آب ،تاثیر این عامل به مرور زمان در اثر بیدقتی و عدم نظارت باعث فرسودگی بافت شهری ،تلف شدن سرمایه های انسانی و مادی ،تولید نخاله بیشتر و نهایتا گسترش روزانه و ساعتی سایت نخاله و ناپایداری در مدیریت منابع سرزمینی بدنبال خواهد داشت .
۵.شرایط اقلیمی کیش باعث میشود صنعت ساختمان در معرض انواع حملات شیمیایی از جمله یون سولفات ،قلیایی سیلیسی،کربناتاسیون ،و حملات یون کلر قرار گیرد .لذا انجام آزمایشات دوام بتن ضرورت داشته ،حمایت جدی از اداره استاندارد و نظارت جدیتر معاونت عمرانی سازمان در خصوص جدی گرفتن مصوبه سال قبل و شیوه نامه ابلاغی و اجرای استاندارد اجباری در خصوص ورود مصالح علی الخصوص مصالح شن و ماسه ،سیمان و میلگرد و نظارت جدی در انجام آزمایشات شیمایی مصالح و بازرسی فنی از محل دپو ،معادن و کارخانجات در سرزمین اصلی ضرورت مییابد . امید است سرپرست جدید معاونت عمرانی و مدیر عامل محترم سازمان بصورت مسولانه در این موضوع ورود نمایند و با فعال نمودن مجدد کارگروه مصالح ساختمانی علاوه بر جبران عقب ماندگی ایجاد شده بر اجرای این امر تأکید و اصرار ورزند .
۶_ ارتقا کیفیت بتن و دستیابی به بتن هایی با پایداری مورد انتظار از حیث مکانیکی و دوام جهت افزایش طول عمر ساختمان ضرورت دارد با توجه به اینکه بیشترین مصرف مصالح ساختمانی در جزیره از بتن بوده و موثرترین روش کاهش اثرات زیست محیطی نخاله های ساختمانی و جلوگیری از تولید نخاله و پسماند های عمرانی و کاهش در حد ممکن
۷_ اصلاح شیوه برگزاری مناقصات قیمت محور و توجه جدی به مختصات کیفی محصول مورد نظر و شاخصه های کیفی شرط ورود به مناقصه در کلیه پروژه های عمرانی و مشارکتی بخش خصوصی ضرورت میابد