گردشبان (gardeshban.ir) : به تازگی رییس مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر سهمیه حج ایران را ١۵٠٠ نفر اعلام کرده و گفته است: عربستان اطلاع داده ۶۰ هزار زائر در حج تمتع امسال میتوانند شرکت کنند. باتوجه به نزدیکشدن روابط سیاسی، احتمال افزایش سهمیه ایران به دوهزار نفر نیز وجود دارد.
اما بر اساس خبر رسیده، علیرضا رشیدیان، رییس سازمان حج و زیارت در واکنش به این اظهارات، درباره احتمال برگزاری حج تمتع ۱۴۰۰ گفت: به محض اعلام سهمیه حج ۱۴۰۰ سازمان حج و زیارت اطلاعرسانی لازم و دقیق را انجام میدهد و تاکید بر آن است متقاضیان اخبار را از منبع موثق دنبال کنند.
او با بیان اینکه حج سال گذشته به دلیل شیوع کرونا و دسترسی نداشتن کشورها به واکسن با تصمیم کشور میزبان فقط محدود به حجاج عربستانی و خارجیهای مقیم این کشور شد، افزود: امسال به دلیل تحولات مربوط به دستیابی به واکسن کرونا، وزارت بهداشت عربستان شرایطی را برای حج ۱۴۰۰ پیشنهاد داده است.
رییس سازمان حج و زیارت اظهار کرد: بر اساس تصمیم اتخاذشده قرار است حج سال جاری با حضور ۶۰ هزار نفر از حجاج برگزار شود و شرایطی نیز برای حضور زائران اعلام شده است.
او از جمله این شرایط را نداشتن بیماری زمینهای، میانگین سنی بین ۱۸ تا ۶۰ سال برای زائران، تزریق دو دوز واکسن، دریافت تست کرونا ۷۲ ساعت قبل از اعزام و مانند آن اعلام کرد و گفت: تمهیداتی شامل داشتن مجوز اینترنتی برای ورود به حرمین و انجام طواف هم تدارک دیده شده و امیدواریم شرایط دقیق و کاملتر به همراه تعیین سهمیه کشورها هر چه زودتر اعلام شود.
به گفته رشیدیان، سازمان حج و زیارت مکاتبات و پیگیریهای خود را با طرف عربستانی انجام داده تا هر چه زودتر سهمیه جمهوری اسلامی ایران مشخص شود و برنامههای اجرایی برای اعزام زائران از جمله انعقاد قراردادهای مسکن، حمل و نقل، تغذیه و تدارکات و سایر برنامهریزیها انجام شود.
او با بیان اینکه در سالهای گذشته در این بازه زمانی قراردادهای مربوط به عملیات اجرایی حج منعقد و امکانات پزشکی نیز منتقل شده بود، گفت: شرایط امسال به گونهای است که نه تنها هنوز قراردادها منعقد نشده، بلکه سهمیه کشورها نیز تخصیص نیافته و امیدواریم هرچه زودتر این مهم روشن شود.
رییس سازمان حج و زیارت با اشاره به تهیه دستورالعملهای بهداشتی مربوط به فرآیند حج از زمان پرواز زائران، حضور در کشور میزبان و مناسک، بازگشت به کشور و غیره، گفت: ما دستورالعملها و دادههای مربوط به سلامت و میانگین سنی زائران را پیش از دستورالعمل وزارت بهداشت عربستان احصاء کرده بودیم و از لحاظ مباحث بهداشتی حساسیت ویژهای را از ابتدا تا انتهای این سفر مدنظر قرار دادهایم.
رشیدیان از مهمترین اقدامات سازمان حج و زیارت در یک سال گذشته را بازنگری فرآیندهای اجرایی با تشکیل ۲۱ کارگروه ذکر کرد و افزود: با توجه به تشکیل این کارگروهها و تحولاتی که در سیستمهای خدماتی و بهرهگیری از نرمافزار در فعالیتها صورت گرفته، شاهد ارتقاء بیش از پیش کیفیت خدمات، افزایش رضایتمندی و کاهش نیروی انسانی خواهیم بود و این خود تحولی شگرف در راستای بهبود خدماترسانی به جامعه هدف محسوب میشود.
قول واکسیناسیون حاجیهای ایرانی داده شده
او با تاکید بر اینکه سازمان حج و زیارت با هر شرایطی پس از تعیین سهمیه، با لحاظ دستورالعملها و نظر ستاد ملی مقابله با کرونا آمادگی اعزام زائرین را دارد، گفت: در خصوص واکسیناسیون حجاج نیز دکتر نمکی، وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی قول مساعد داده بود که پس از انجام مذاکرات و تعیین سهمیه حج، در این رابطه رایزنی لازم انجام میشود.
او درباره مباحث بهداشتی و سلامت زائران کشورمان گفت: ما همواره به موضوع سلامت زائران توجه ویژه داشتهایم که به عنوان نمونه میتوان به اقدامات کارشناسی برای تغذیه، معاینات قبل از اعزام، حضور پزشک در کنار کاروان و سلامت زائران اشاره کرد که بیشک این اقدامات در حج ۱۴۰۰ به طور خاص و براساس پروتکلهای تدوینشده مورد توجه قرار میگیرد و امید است با دستورالعملهای اعلامی و تزریق واکسن شاهد حجی توأم با سلامت باشیم.
چه کسانی زودتر حج میروند؟
رییس سازمان حج و زیارت درباره چگونگی تعیین اولویت اعزام در حج امسال با وجود ٧۴ هزار نفری که از سال گذشته نامنویسی کردهاند، اظهار کرد: نخست اجرای دستورالعملهای وزارت بهداشت عربستان مطرح است، در مرحله بعد کسانی مشمول تشرف میشوند که اولویت فیش آنها جلوتر است تا رقم تخصیصی محقق شود.
او افزود: البته هر کس که در نوبت تشرف قرار گیرد، اما توانایی یا تمایل به اعزام در حج ۱۴۰۰ را نداشته باشد نیز میتواند نوبت خود را برای دورههای آینده حفظ کند.
رییس سازمان حج و زیارت با یادآوری اینکه ۷۴ هزار نفر برای حج سال گذشته ثبتنام کرده بودند و نوبت خود را حفظ کردهاند و ما توانستیم با تصویب و تثبیت نرخ ارز به میزان ۹ هزار تومان، ارز مورد نیاز حج را به صورت حواله در بانک مرکزی نگهداری کنیم، گفت: ارز تخصیصیافته بیشک به سود زائران کشورمان بوده و برای آنها حفظ میشود و هر یک از متقاضیان هم که خواهان واگذاری فیش حج خود باشند میتوانند فقط یک بار با مراجعه به سامانه "تشرف" اقدام کنند.
احتمال گرانی حج ۱۴۰۰
رشیدیان همچنین درباره مطرح شدن موضوع افزایش قیمت حج ۱۴۰۰ گفت: ما تمهیدات لازم برای جلوگیری از این موضوع را با دریافت مصوبه و تامین میزان ارز مورد نیاز عملیات حج انجام دادهایم اما برخی مباحث بستگی به انعقاد قرارداد اخذ خدمات همانند خدمات هتلی، نقل، تغذیه و تدارکات و غیره دارد که در این رابطه منتظر نهایی شدن دستورالعمل کشور میزبان در خصوص حج امسال و پس از آن انعقاد قراردادها هستیم.
او با بیان اینکه قیمت سوخت و مالیات بر ارزشافزوده در کشور عربستان افزایش داشته و این امر در روند دریافت خدمات تاثیرگذار است، افزود: امسال بر اساس دستورالعملهای بهداشتی شاهد کاهش تعداد نفرات در اتوبوسهای شهری هستیم، ضمن آنکه احتمال میرود اسکان تعداد نفرات در اتاقهای هتلها نیز کاهش یابد که همه این مباحث میتواند در افزایش هزینهها مؤثر باشد.
رییس سازمان حج و زیارت اظهار کرد: اگر سرانه ارزی دریافت خدمات برای هر زائر در مقایسه با میزان هزینه ارزی سالهای گذشته افزایش داشته باشد، طبیعتا هزینه تمامشده افزایش مییابد.
او تاکید کرد: در هر صورت تلاش بر آن است که قیمتها افزایشی نداشته باشد، اما همه چیز منوط به نهایی شدن وضعیت حج و سپس انعقاد قراردادهای مسکن، تغذیه، نقل و غیره است.
رییس سازمان حج و زیارت در خصوص سفر زیارتی عمره مفرده نیز اظهار کرد: عمره مفرده تابع تحول در روابط دو کشور و مشروط به بازگشایی سفارت یا سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در عربستان است که امید است با توجه به مذاکرات صورتگرفته بین دو کشور و تحقق این شرط و رفع موانع، شاهد اعزام متقاضیان تشرف به عمره کشورمان که حدود ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر هستند، باشیم.