تنوع باورنکردنی در آشپزی اسپانیایی چندین دلیل دارد؛ نزدیکی به دریا، وفور میوه و سبزیجات محلی تولید داخل و همچنین حیواناتی که هنوز آزادانه میگردند و بطور طبیعی تغذیه میکنند از این جمله دلایل هستند. مهم نیست چند کلیسای باشکوه سلطنتی یا موزه در اسپانیا دیدهاید؛ تا زمانی که طعم غذاهای سنتی را در این کشور امتحان نکرده باشید، اسپانیا را نشناختهاید. اگر راهی تور اسپانیا هستید، پیشنهاد میکنیم حتما این مقاله را تا انتها بخوانید.
صبحانه اسپانیایی: در فرهنگ عامه، رژیم مدیترانهای جزو سالمترین رژیمهای غذایی بوده و صبحانه هم مهمترین وعده در روز به شمار میرود. بنابراین شاید فکر کنید اسپانیولیها صبحانه را مفصل میخورند. اما اشتباه است! صبحانه کوچکترین وعده غذایی اسپانیا بوده و تقریباً هیچوقت شامل غذاهای گرم نمیشود. مردم اسپانیا معمولاً روز خود را با قهوه اسپرسو همراه شیر و نان «کروسان» (Croissant) یا با نان تست گوجه و روغن زیتون آغاز میکنند.
میان وعده صبح: وعدههای غذایی در اسپانیا در یک قالب زمانی مشخص خورده میشوند. میان وعده صبح نیز بین ساعت 10 صبح تا 12 ظهر است. منوی بسیاری از کافهها و رستورانها شامل «بوکادیو» (bocadillo)، نوعی ساندویچ با نان اسپانیایی که از طول برش داده شده، نوشابه غیر الکلی و قهوه میباشد. همچنین خوردن تاپاس و املت اسپانیایی هم عمومیت دارد.
ناهار اسپانیایی: ناهار در اسپانیا بین ساعت 2 الی 4 بعد از ظهر سرو میشود و بزرگترین وعده غذایی روز است. اسپانیولیها عاشق خوردن نهار در آرامش همراه با همکاران و دوستانشان هستند. وقتی در مکانهای عمومی غذا میخورید، قیمت اغلب منوها حول و حوش 10 یورو میچرخد. اکثر منوهای روز شامل سالاد، ماهی و غذای دریایی، گوشت کباب شده و سیبزمینی سرخ کرده و انواع میوهها و ماستها برای دسر میباشند.
میان وعده عصر: چون در اسپانیا شام را دیر میل میکنند، میان وعده عصر معمولاً حدود ساعت پنج بعد از ظهر سرو میشود. بچهها معمولاً نصف یک بوکادیو یا بوکادیو شکلاتی را میخورند.
شام اسپانیایی: در اسپانیا شام دیروقت چیز پیچیدهای نیست. هیچ چیز مانند به پایان رساندن روز با یک غذای خوشمزه لذتبخش نخواهد بود. شاید بپرسید کجا میتوانیم بهترین وعده شام را بخوریم؟ مسلماً انتظارتان این خواهد بود که پاسخ دهیم « مادرید ، بارسلونا و سن سباستین .»
غذایی ساده و خوشمزه برای شروع روز! سیر، روغن زیتون و رب یا پوره گوجه فرنگی بر روی نان برشته از اجزای تشکیلدهنده این خوردنی خوشمزه هستند. میتوانید برای لذیذتر شدن، ژامبون «سرانو» (Serrano) هم اضافه کنید. اگرچه در مورد منشأ این غذا نظر واحدی وجود ندارد، اما بسیاری معتقدند ریشه آن متعلق به شهر بارسلونا است. تست گوجه و روغن زیتون جزء جداییناپذیر غذاهای اسپانیایی محسوب میشود.
«املت اسپانیایی» (Tortilla Española) در میان اسنکها از پرطرفدارترینها است. تخممرغ، سیبزمینی و پیاز سادهترین مواد تشکیلدهنده املت اسپانیایی یا همان «ترتیا» هستند. به طور معمول سیبزمینی و پیاز را با شعله کم در روغن زیتون سرخ کرده و سپس تخممرغ همزده را به مخلوط اضافه میکنند تا کم کم املت پخته شود.
«پاتاتاس براواس» (Patatas Bravas) همان سیب زمینی اسپایسی از نوع اسپانیایی محسوب میشود. البته از منطقه به منطقهای طعم سس آن متفاوت است. بعضی سیبزمینی نگینی سرخ شده را با سس کچاپ تند سرو میکنند، بعضی با مایونز سیر و کمی فلفل پاپریکای اسپانیایی یا همان «پیمنتو» (pimiento)، بعضی هم با هردوی این مواد. در هر حال خوردن این سیب زمینی بدون شک از واجبات سفر است.
«پائِیا» (Paella) اصیل را باید در والنسیا بخورید، چرا که این غذای از سواحل همین شهر در میانه قرن ۱۹ میلادی متولد شده است. پائیا به صورتهای مختلفی پخته میشود، اما برای پائیای اصیل والنسیا نیاز به گوشت مرغ، زعفران، لوبیا سبز و برنج دارید. برنج مهمترین عنصر این غذا به شمار میرود. پائیا میتواند هم بهعنوان پیش غذا باشد و هم به عنوان غذای اصلی.
«گازپاچو» یا «گاسپاچو» (Gazpacho) سوپ گوجه سرد است که در اندلس، منطقهی جنوب اسپانیا، در روزهای گرم خورده میشود. برای تهیه گاسپاچو باید سیر، آب، نمک، روغن زیتون، نان، فلفل، خیار و گوجهفرنگی قرمز و رسیده باهم میکس شوند تا به مخلوطی با بافت نرم برسید. اگر به کوردوبا سفر کردید نسخه دیگر گاسپاچو با ژامبون سرانو را که «سالمورِخو» (Salmorejo) نام دارد، حتماً امتحان کنید.
«خوراک ماهی مرکب» (Pulpo a la gallega) را باید در گالیسیا بخورید. این خوراک گالیسیایی بر پایه آشپزی محلی بوده که ماهی مرکب را با پاپریکا، نمک و روغن زیتون چاشنی دار کرده و معمولاً بر روی یک صفحه چوبی سرو میکنند. مطمئن باشید برخلاف تصورتان این غذا را بسیار خوشمزه خواهید یافت.
«کرما کاتالانا» (Crema Catalana) یک دسر بسیار محبوب در سراسر کاتالانیا است که با یک لایه شکر کاراملی روی «کاستارد» (Custard) غلیظ در کاسه سفالی سرو میشود. احتمالاً کرما کاتالانا را از «کرم بروله» (Crème brûlée) فرانسوی الهام گرفتهاند. گاهی این دسر اسپانیایی را با آب مرکبات و دارچین هم میخورند.
شاید در نگاه اول فکر کنید «چوروس» (Churros) همان بامیه خودمان باشد؛ تفاوت در اینجاست که این شیرینی سرخشده را ابتدا به پودر قند یا شکر دارچینی آغشته میکنند و سپس در شکلات غلیظ داغ فرو کرده و به عنوان میان وعده بعد از شام میخورند. این دسر به قدری محبوب بوده که حالا همهی دنیا عاشق خوردن چوروس شدهاند. پیشنهاد میکنیم برای امتحان کردن آن سری به بهترین چوروس فروشی های مادرید بزنید.
«گمْبَس اَلَخییو» (Gambas al ajillo) از غذاهاییست که در هر تاپاسبار و رستوران اسپانیایی بویش به مشامتان برسد، وسوسه میشوید حتماً آن را سفارش دهید. برای تهیه این غذا کافی است که سیر و فلفل چیلی سبز خوردشده را در روغن سرخ کرده و سپس میگو و جعفری را در دقایق آخر به آن اضافه کنید. به همین سادگی!
اگرچه «تورون» (Turrón) یا «نوقای بادام» (Almond Nougat) شیرینی محبوب اسپانیولیها در طول کریسمس است، اما در تمام سال میتوانید تورون را تهیه کنید. تورون بیشتر در شهر کوچک «خیخونا» در استان «آلیکانته» درست میشود که بادام محلی را با عسل و سفیده تخممرغ میکس میکنند. تورون دو نوع دارد؛ تورون خیخونا که نرمتر بوده و تورون آلیکانته که دارای تکههای بادام است.