عوامل مختلفی در طول تاریخ غنی کشور فیلیپین بر روی فرهنگ و غذاهای این کشور تأثیر گذاشتهاند. اگر این عوامل را با تکنیکهای آشپزی سنتی فیلیپینیها، مهارت آنها در ترکیب مزههای مختلف، استفادهی بهینه از تمامی مواد در دسترس و به وجود آوردن طعمهای منحصر بهفرد ترکیب کنید، نتیجهی کار غذایی خودمانی و بدون مخلفات خواهد شد که وظیفهی اصلی خود یعنی خوشطعم بودن را ادا میکند.
این ویژگی غذاهای فیلیپین باعث شده تا به تازگی افراد بیشتری به سمت آن جذب شوند و احتمال میرود که اخبار بیشتری را در آینده از غذاهای فیلیپینی شاهد باشیم.
آدوبو (Adobo)، یکی از معروفترین غذاهای فیلیپین است که از آبپز کردن گوشت یا مرغ یا ترکیبی از هر دو در سس سویا و سرکه تهیه میشود. همچنین دانههای فلفل سیاه و برگ بو خشک شده را نیز به آن اضافه میکنند تا غذا طعم به خصوصی به خود بگیرد. میتوانید گوشت را از استخوان جدا کرده و آن را سرخ کنید تا آدوبویتان ترد و سوخاری شود.
خورش کاره کاره (Kare-Kare) از سس بادام زمینی و دم گاو تهیه میشود اما میتوان قسمتهای دیگر گاو که گوشت بیشتری دارند را نیز به آن اضافه کرد. این غذا به همراه باگونگ (bagoong) سرو میشود که از تخمیر سس ماهی و میگو به دست میآید و در واقع بیشتر مردم فیلیپین معتقدند خوردن کاره کاره بدون این سس کامل نخواهد بود.
سینیگانگ (Sinigang)، یکی از غذاهای سنتی فیلیپین به حساب میآید. این آبگوشت یا همان سوپ خوشمزه معمولاً طعم ترش خود را از تمبر هندی میگیرد و گاهی هم از میوه درخت خیار برای ترش کردن آن استفاده میشود. برای پختن سینیگانگ میتوان از انواع سبزیجات و گوشت از جمله ماهی و میگو کمک گرفت که طرفداران بیشتری دارند.
کریسپی پاتا یا همان پاتای سوخاری (Crispy Pata)، جایگزین مناسبی برای یکی دیگر از غذاهای معروف فیلیپین یعنی لچون (Lechon) است. برای تهیهی این غذای لذیذ، گوشت (قسمت ران) را کاملاً سرخ میکنند تا ترد شود و آن را با سس سویا و سرکه و چند تکه سیر و فلفل قرمز سرو میکنند.
سیسیگ (Sisig)، بسیار داغ و درحالی که هنوز صدای جلز ولز کردن آن را میتوان شنید، داخل بشقاب سنگی سرو میشود. عدهای مایونز یا تخممرغ خام را نیز حین پختن و در حالی که غذا هنوز داغ است به آن اضافه میکنند.
پنسیت یا همان نودل، انواع مختلفی دارد که از این میان، پنسیت گیسادو (Pancit Guisado) شهرت بیشتری پیدا کرده است. این غذا نمادی از زندگی طولانی به شمار میرود و تقریباً همیشه در جشن تولد فیلیپینیها سرو میشود و به همین دلیل یکی از غذاهای محبوب میان گردشگرانی است که دوستان فیلیپینی دارند.
برای پختن این غذا، سبزیجات خرد شده و گوشت را به رشتههای تفت داده شده اضافه میکنند و تمامی آنها را در آب گوشت، سس سویا و سس ماهی میپزند و درنهایت هنگام سرو، پرتقال زینتی یا همان لیموترش فیلیپینی بر روی آن میچکانند.
کاسهی داغ بولالو (Bulalo) میتواند انتخاب خوبی در یک روز سرد و بارانی در فیلیپین باشد؛ به خصوص استان باتانگا (Batangas) که در پخت این غذا شهرت دارد. برای تهیهی این سوپ لذیذ، ساق یا همان گوشت قسمت سردست گاو را به همراه مغز استخوان، داخل کمی آب و سس ماهی، پیاز و دانههای فلفل سیاه به آرامی میپزند. سپس کمی سبزیجات نیز به آن اضافه میکنند.
گوشت شیرین به سیخ کشیده شده در باربیکیو فیلیپینی را میتوان به همراه برنج ساده میل کرد اما حتماً نباید به چشم غذای کامل به آن نگاه شود. اگر هنگام بعد از ظهر احساس گرسنگی کردید، کافی است کمی در خیابان پیادهروی کرده و به سمت فروشندههای دورهگرد بروید و یک سیخ باربیکیو را با قیمتی اندک خریده و به عنوان اسنک و میان وعده میل کنید.
پالابوک (Palabok)، یکی دیگر از روشهای مورد علاقهی مردم برای پختن پنسیت است. این غذا، رنگ نارنجی روشنی دارد و از مواد مختلفی برای طعم دادن به آن استفاده میکنند. پالابوک هنگام پختن با سس میگو مخلوط میشود که رنگ قابل توجه خود را از پودر دانه گیاه آناتو میگیرد. در انتها میتوانید تکههایی از تخممرغ پخته، ماهی دودی و پیازچه را بر روی غذا قرار دهید.
یک صبحانهی دلچسب فیلیپینی معمولاً از گوشت، برنج سرخ شده با طعم سیر و تخممرغ تشکیل میشود. نام هر صبحانه با توجه به نوع گوشتی که در کنار برنج و تخممرغ سرو میشود، تا حدودی با یکدیگر فرق دارد.
برای مثال اگر ظرف صبحانهتان متشکل از تاپا (گوشت پرورده)، سینانگاگ (برنج سرخ شده با طعم سیر) و ایتلوگ (تخممرغ) باشد، به آن «تپسیلوگ» میگویند. اگر به جای تپا از توسینو (گوشت پرورده شیرین) برای تهیهی صبحانه استفاده شود، نام آن به «توسیلوگ» تغییر پیدا میکند و اگر از لونگنیسا (سوسیس) استفاده کنند، به آن «لونگسیلوگ» میگویند.
بیستک تاگالوگ (Bistek Tagalog) یا همان بیف استیک فیلیپینی، ترکیب لذیذی از طعمهای شور و ترش و شیرین است. برای تهیهی این غذا، تکههای گوشت گاو را به صورت باریک برش میدهند و آن را در ترکیب سس سویا و پرتقال زینتی میخوابانند. در مرحلهی بعدی، آنها را سرخ کرده و خلالهای پیاز کاراملی شده را بر روی آن قرار میدهند. این پیازها به میزان کافی شیرین هستند و طعم شور و ترشی که گوشت به خود گرفته را یکنواخت میکنند.
لومپیا سرخ شده (Fried Lumpia) را میتوان نسخهی فیلیپینی اگرول (Egg roll) به حساب آورد. برای تهیهی این غذا، داخل رولهای سرخ شده را میتوانید با گوشت چرخ کرده و سبزیجات پر کرده و به همراه سس ترش و شیرین سرو کنید. از آنجایی که لومپیا دستور پخت سادهای دارد، فیلیپینیها آن را در بیشتر گردهماییهای خود (به خصوص وقتی جمعیت زیاد است) سرو میکنند.
کالدرتا (Kaldereta)، نوعی خورش فیلیپینی است که به کمک سس گوجهفرنگی و پاته جگر (Liver pâté)، طعمی لذیذ به آن میدهند. به جای گوشت گاو میتوانید از گوشت بز نیز برای تهیهی این غذا استفاده کرده و ترکیبی از انواع سبزیجات همچون هویج، فلفل دلمهای و سیبزمینی را نیز به آن اضافه کنید.
دینوگوان (Dinuguan) در مقایسه با خورشهای دیگر فیلیپینی شاید ظاهر عجیب و غریبتری داشته باشد. این غذا از پختن گوشت و تعدادی دیگر از فرآوردههای فرعی آن و سرکه با یکدیگر تهیه میشود. معمولاً دینوگوان را به همراه پوتو (puto) سرو میکنند که نوعی کیک برنجی نسبتاً شیرین است و به خوبی طعم این خورش را تکمیل میکند.
برای پختن اینیها نا لیِمپو (Inihaw na Liempo)، گوشت را در مواد مورد نیاز میخوابانند و آن را گریل میکنند و آب گوشت را روی گوشت در حال بریان شدن میریزند تا آبدار شود. مواد مورد نیاز برای خواباندن گوشت در آن با توجه به طعم خاصی که آشپز مد نظر دارد، میتواند ترکیبی از سس سویا، سس ماهی، سس موز، سیر، پرتقال زینتی، شکر قهوهای، نمک و فلفل باشد. این غذا را میتوان به همراه برنج ساده سرو کرد.
گاتا (Gata) یا همان شیر نارگیل، نقش مهمی در آشپزی دارد و هر چیزی که برای پخت آن از شیر نارگیل استفاده شود، از آن انتظار میرود که طعمی عالی داشته باشد. اگر از غذاهای گوشتی فیلیپین خسته شدید، برای تنوع میتوانید گیناتاآنگ گولای (Ginataang Gulay) را امتحان کنید. کافی است تا سبزیجات مورد علاقهی خود را در مقداری شیر نارگیل بپزید. معمولاً ترکیب کدو و لوبیا سبز در این غذا نتیجهی خوبی را به همراه دارد و میتوانید کمی فلفل تند را نیز به آن اضافه کنید.
برای تهیهی لچون کاوالی (Lechon Kawali)، گوشت را درون آب جوش، برگ بو، فلفل و نمک به کمک ماهیتابه چینی (کاوالی) میپزند تا ترد شود. سپس آن را در معرض هوا خشک کرده و بعد از نمک زدن، سرخ میکنند تا رنگ طلایی- قهوهای به خود بگیرد.
چیکن ایناسال (Chicken Inasal)، مرغ بریان لذیذی است که بهترین نوع آن را میتوانید در منطقه باکلود (Bacolod) پیدا کنید. برای تهیه این غذا باید مرغ را در چاشنی سرکه، پرتقال زینتی، علف لیمو و زنجبیل خواباند. چیکن ایناسال رنگ طلایی-قهوه ای و اشتهاآور خود را از روغن آناتو میگیرد و همراه با برنج سرو میشود که کمی از این روغن را نیز بر روی برنج میریزند.
کیلاوین (Kilawin) که با نام کینیلاو (Kinilaw) نیز شناخته میشود، غذایی دریایی و ورژن فیلیپینی سِویچه (ceviche) به حساب میآید. کیلاوین معمولاً به عنوان پیشغذا سرو میشود و برای طعم دادن به ماهی خام در این غذا، آن را در سرکه و پرتقال زینتی میخوابانند. همچنین میتوان برای متنوعتر کردن طعم کیلاوین، از پیاز و تعدادی فلفل تند نیز کمک گرفت.
آروز کالدو (Arroz caldo)، نوعی هلیم برنج است که اغلب آن را به عنوان صبحانه و عصرانه سرو میکنند. این غذا طعم خود را از سرکه، سیر، پیاز و آب گوشت لذیذ آن میگیرد و تکههای مرغ و تخممرغ پخته نیز یه ترکیبات آن اضافه میشود. در انتها بعد از کشیدن غذا برای هر فرد میتوان کمی سیرداغ، پیازچه خرد شده و پرتقال زیتنی را نیز بر روی غذا و در ظرف هر شخص اضافه کرد.