گردشبان (gardeshban.ir) : آبوهوای چابهار همیشه بهاری و معتدل است، درواقع به خاطر نزدیکی به منطقه استوایی از تغییرات دمای کمی درفصول سال برخوردار است. چابهار بهترین کرانه اقیانوسی کشور و معتدلترین هوای جنوب کشور را دارد.
این شهرِ همیشه بهار، نام قشنگش را هم از معتدلبودن آبوهوایش گرفته و به همین دلیل به آن «چابهار» یا «چهاربهار» یعنی شهری که هر چهار فصلش همانند بهار است، میگویند. اما عقیده دیگری نیز درمورد نام چابهاروجود دارد. اینکه در روزگاران قدیم مردم چابهار به این بندر «چه بار» میگفتند، به معنای این که از مسافرانی که به آنجا میآمدند میپرسیدند چه باری دارند، درنتیجه چابهار تغییریافته واژه چه بار است.
چابهار علاوه بر آن که از شاهراههای ارتباطی و بازرگانی جنوبشرق و آسیای میانه است، بهشتی از ناشناختههاست که هر گردشگری را شیفته زیباییهای فرازمینی و زمینیاش میکند. برای دانستن بهترین زمان سفر به چابهار میتوانید این مقاله را ادامه دهید.
زمان برگزاری جشنواره مونسون چابهار کی است؟
جشنواره گردشگری مونسون از ۲۴ تا ۲۹ مرداد ماه برگزار میشود. اگر یکی، دو روز جابجایی تاریخی را درنظر بگیریم این جشنواره در نیمۀ دوم مرداد ماه هرسال برگزار میشود.
خلوت ترین زمان سفر به چابهار کی است؟
منطقه چابهار گرمترین نقطه کشور در فصل زمستان و خنکترین بندر جنوبی ایران در فصل تابستان است. درجه رطوبت هوا در دو ماه از سال یعنی ماههای «اردیبهشت و خرداد» بالا میرود؛ ولی اگر با رطوبت هوا مشکلی ندارید، بهترین زمان سفر به چابهار از لحاظ بکری و خلوتی میتواند این دو ماه سال باشد. متوسط دمای خرداد ماه، طی یک دوره ۷ ساله ۳۱ درجه سانتیگراد و متوسط دمای دی ماه ۱۹ درجه سانتیگراد و متوسط دما در طول سال ۲۶ درجه سانتیگراد است. «حداقل» رطوبت نسبی ۶۰ درصد و «متوسط» رطوبت نسبی ۷۰ درصد گزارش شده است.
برای مثال، هوای شهر چابهار در فصل تابستان از شهر تهران خنکتر است. گوادر در شرق چابهار با وزش و نسیم باد همیشگی معروف است. همچنین واژه گوادر یعنی: جایی با وزش باد؛ چون بلوچها به «باد»، «وا» میگویند. بندری با همین نام یعنی گوادر در جنوب پاکستان نیز وجود دارد. آنچه کمی برای گردشگران و برخی ساکنان چابهار آزاردهنده است، شرجی بودن هواست که سنگینی و کسلی بدن را افزایش میدهد.
اگر از شلوغی تعطیلات رسمی فراری هستید یا دنبال عکاسی بدون مزاحمت از منظرههای بکر و فوقالعاده جذاب چابهار میگردید، برنامه سفرتان به چابهار را در روزهای عادی و غیرتعطیل بریزید، تا با شلوغی جمعیت در سواحل مواجه نشوید.
جاذبههای طبیعی و تاریخی این شهر و اطراف آن باعث شد که در نوروز سال ۱۳۹۹، بیش از ۳۳۹ هزار و ۲۷ مسافر، از ۲۸ اسفند تا ۱۳ فروردین به این شهر سفر کردند. این تعداد مسافر رشد ۵ درصدی گردشگر به چابهار را نشان میدهد. این حجم قابل توجهِ گردشگران قبل از هر چیز، وظیفه و مسئولیت ما دربرابر تخریبنکردن جاذبههای گردشگری این شهر بندری یادآوری میکند.
جشنوارۀ گردشگری مونسون که از ۲۴ تا ۲۹ مرداد ماه برگزار میشود، یکی از بهترین راههای آشنایی با فرهنگ بلوچی است. برعکس تصور همیشگی، چابهار در فصل تابستان و در ایام جشنواره مونسون، آبوهوای خنکی دارد که میتواند فرصتی مناسب برای حضور گردشگران در سرزمین مریخیها باشد.
به همین خاطر در فصل تابستان که جشنوارههای مختلفی برگزار میشود، چابهار شلوغترین زمان گردشگری خود را میگذراند. اما در صورتی که تنهاوتنها به دنبال طبیعتگردی در چابهار با هوایی کاملا معتدل هستید، بهمن و اسفند ماه که قبل از تعطیلیهای عید نوروز است، میتواند بهترین زمان سفر به چابهار از نظر شلوغی و قیمت هتلها و اسکان شما باشد.
البته مراکز خرید منطقه آزاد چابهار نیز در ایام جشنوارهها تخفیفهای ویژهای دارند. همچنین به بازدیدکنندگان کارت شرکت در قرعهکشی میدهند؛ مثلا پاساژ ابریشم، پاساژ پردیس، پاساژ تیس، پاساژ فردوس، پاساژ صالحیار و پاساژ صدف از پاساژهای مطرح در چابهار هستند که میتوانید با خریدهای خوب از قیمتهای مناسب نیز بهره ببرید.
بهترین زمان سفر به چابهار و جشنواره هایش!
بهتر است اول از اینجا بگویم که پدیده مونسون در فصل تابستان بر روی اقیانوس هند تشکیل میشود و به دنبال خود بارشهای شدید یا کم همراه میآورد. این پدیده که از سواحل عمان شروع شده و در هندوستان و پاکستان بر روی دریاها میبارد، اثرات آن نیز استان سیستان و بلوچستان و مخصوصاً مناطق مرکزی و جنوبی آن را خنک میکند و نقش مهمی در تعدیل دمای هوای نوار ساحلی این استان در فصل تابستان دارد که این فصل را برای حضور گردشگران دلچسب میکند.
سازمان منطقه آزاد چابهار طی سالهای اخیر با برگزاری «جشنوارۀ گردشگری مونسون» در فصل تابستان از این فضای مناسب استفاده جذابی کرده و با برنامههای متنوع و شاد میزبان گردشگران داخلی و خارجی است.
چابهار هر ساله در این فصل با مردمانی خونگرم، مهماننواز و طبیعتی تازه و تماشایی مانند سواحل کمنظیر ماسهای و خزهای، کوههای حیرتانگیز مینیاتوری یا کوههای مریخی، آثار باستانی و تاریخی، پذیرای گردشگران بسیاری است که برای شرکت در این جشن تابستانی به این منطقه سفر میکنند.
یکی از جذابترین بخشهای مونسون، جشنواره غذاهای سنتی است که به معرفی دهها غذای خوشمزه و سنتی بلوچی میپردازد. در کنار آن علاقهمندان به پخت غذاهای بومی-محلی میتوانند در مسابقه استعدادیابی این جشنواره که با حضور اساتید آشپزی برجسته کشور صورت میگیرد، شرکت کنند.
آوازهای مردمان بلوچ با زندگی روزمره آنها پیوند تنگاتنگی دارد و حاصل عمیقترین و کهنترین احساسات و جهانبینی این خطه است. اجرای موسیقی محلی و آئینی از زیباییهای مونسون است که علاوهبر فرصت آشنایی مخاطب با فرهنگ غنی موسیقی نواحی بلوچستان، میتواند این جشن را خاطرهانگیزتر کند.
از بازیهای محلی تا کارناوال شادی، سوزندوزی تا سفالهای جهانی، استفاده از فرصت موجسواری در منطقه آزاد چابهار را هم میتوانید به تجربههای گردشگری خود در جشنواره مونسون اضافه کنید.
امکان ندارد از سفر به بکرترین نقطه ایران دلزده شوید!
شاید تا پایان این مقاله، چابهار یکی از مقصدهای جذاب سفر آیندهتان شده باشد که میتوانم بگویم هرگز نمیتوانید تصویر کوههای مینیاتوری و خاک قرمز ساحل آن را از یاد ببرید! اگر هنوز به انتخاب چابهار برای یکی از مقاصد تفریحی و گردشگری خود شک دارید، میخواهم بگویم نگران نباشید، چراکه چابهار زیبا و بکر یک روزی شما را به پاکی و طراوت خود دعوت میکند و آنوقت نمیتوانید به این زیبای مریخی نه بگویید!