گردشبان (gardeshban.ir) : شَلمین یک غذای کردی است که برای تهیه آن از چیزی شبیه به ترخینه در آن استفاده میکنند با این تفاوت که نام آن شَلَم میباشد. شلم از برگهای شلغم همراه بلغور و انگور قرمز تهیه میشود. (تکههای شَلم به صورت سنتی و توسط افراد قدیمی درست میشود).
طرز تهیه شلم به این صورت است که ابتدا برگ و سر شلغم را خرد کرده و در دیگ بزرگی میپزند. گندم را نیز شسته و بلغور میکنند. سپس بلغور را میپزند و آن را روی حصیر میریزند، تا آبکش شود (اب اضافه آن از بین برود و تقریبا خشک شود). سپس چالهای را آماده کرده و بلغور پخته شده را چنگ زده و در چاله میریزند، برای هر مقدار معین، کاسهای از آب و دانه شلغم را با یک کاسه آب انار مخلوط کرده در چاله میریزند و تا دو هفته در چاله از آن مراقبت مینمایند. زمانیکه ترش مزه شد، مانند ترخینه آن را خشک کرده و در زمستان آن را مصرف میکنند.
شلمین در واقع نوعی آش است که ماده اصلی پخت این غذا همان شلم است که امروزه آماده آن را در مغازهها میتوانید پیدا کنید.
مواد لازم
شلم آماده خشک: ۴ تکه بزرگ (۴۰۰ گرم)
نخود: ۱ پیمانه
عدس: ۱ پیمانه
مغز گردو: نصف پیمانه
گوشت گوسفندی با استخوان (سردست): ۵۰۰ گرم
پیاز متوسط: ۱ عدد
برگه زردآلو: ۲۵۰ گرم
روغن: به مقدار لازم
نمک: به مقدار لازم
کشمش:به مقدار لازم
مراحل
شلم آماده شده را به مدت چند ساعت در آب خیس میکنیم.
پس از آنکه به مقدار لازم خیس خورد و باز شد آن را در قابلمه ریخته و روی شعله قرار میدهیم.
سپس با حبوبات خیس خورده و از قبل پخته شده (نخود و عدس) را به شلمها اضافه میکنیم.
در ادامه گوشت و پیاز را تفت داده و پس از آنکه رنگ گوشت عوض شد به مواد قبلی اضافه میکنیم.
در نیمههای پخت مغز گردو، برگه زردآلو و کشمش را هم به آن اضافه میکنیم.
در نهایت همه مواد را با هم خوب مخلوط میکنیم و اجازه میدهیم تا به آرامی پخته شود و جا بیفتد.