باسلوق گردویی ساوه
برای 4 نفر
زمان آماده سازی : 15 دقیقه
زمان پخت : 20 دقیقه
آب گرم | ۱ فنجان |
آرد معمولی | ۱ فنجان |
گلاب عرق و هل از هرکدام | ۱/۲ فنجان |
زعفران دم کرده | ۱ قاشق غذا خوری |
گردو | ۵-۶ عدد |
طرز تهیه باسلوق ساوه – رشته ای
برای تهیه باسلوق گردویی ساوه گردو را مغز کنید . مغز گردوها باید ترجیحا سالم باشد و 10 دقیقه در آب گرم بریزید تا نرم شود و بتوانید نخ و سوزن را از بینشان رد کنید.
یک متر نخ ضخیم را از یک سوزن متوسط و استریل شده رد کنید .
گردوها را به چهار قسمت تقسیم کنید و به طور منظم مثل تسبیح و چسبیده به هم به نخ بکشید.
آب گرم را با شیره مخلوط کنید و سپس آرد را الک کرده به آن ها اضافه کنید و هم بزنید یکدست شود سپس از صافی رد کنید تا گلوله ای در آن باقی نماند.
مخلوط آرد و آب و شیره را روی حرارت بالا بگذارید و مدام هم بزنید که ته نگیرد.
هنگامی که شروع به قل زدن کرد ، شعله را کم کنید و گلاب و عرق هل و زعفران را اضافه کنید.
به هم زدن ادامه دهید تا غلظت مواد از فرنی بیشتر شود یا به غلظت عسل برسد.
سر نخ گردوها را گرفته و کاملا درمواد فرو ببرید و سپس بیرون آورده و روی بند محکم آویزان کنید تا همه مواد تمام شود.
در صورتی که گردوها کاملا به مواد باسلوق آغشته نشده بود میتواند 2 – 3 بار با کمی فاصله دوباره داخل مواد فرو ببرید.
وقتی همه باسلوق ها آماده شد در فضای باز به بند گره بزنید و 5 – 6 روز اجازه دهید خشک شود.
باسلوق رشته ای شما آماده است.
همیشه مقداری از مخلوط باسلوق داخل قابلمه باقی میماند، روستاییان ساوه برای این که این مواد هدر نرود با آن شیرینی دیگری به نام سجوق درست میکنند. مقداری توت خشک چرخ شده به مواد اضافه کرده و به قطر تقریبی 8 میلی متر روی سینی ای که کفش را نایلون فریزر انداخته اند، پهن میکنند و بعد از 1 – 2 روز آن را برمیگرانند تا طرف دیگرش هم خشک شود و سپس به شکل لوزی برش میزنند. باسلوق ساوه قالبی
آرد سفید | یک پیمانه |
آب سرد | دو پیمانه |
شیره انگور (دوشاب) | یک و نیم پیمانه |
گردو خرد شده | یک و نیم پیمانه |
دستور پخت باسلوق ساوه
آرد را در قابلمه ریخته و آب را کم کم اضافه کرده و با همزن دستی مخلوط کنید که گلوله نشود.
در صورت نیاز از صافی رد کنید.
شیره را اضافه کرده مخلوط نمایید.
قابلمه را روی حرارت قرار داده مداوم هم بزنید تا غلیظ شود.
کف سینی نایلون فریزر بیندازید و گردو خرد شده بپاشید و سپس باسلوق را رویش بریزید و صاف کنید و بگذارید یک روز خودش را بگیرد.
یک سمت سینی گردو نصف شده بچینید و با کمک نایلون ، باسلوق را دور گردو رول کنید و یک روز دیگر صبر کنید تا کاملا خشک شود سپس رول باسلوق را به قطر دلخواهتان برش بزنید. باسلوق سرکلاغی شما آماده است.
این باسلوق را میتوانید داخل قالب دلخواهتان که از قبل چرب کرده اید هم بریزید و بعد از خشک شدن از قالب برگردانید.
فواید باسلوق سنتی ساوه
باسلوق سنتی ساوه با گردو و شیره انگور تهیه میشود و یک شیرینی سالم و بسیار پر انرژی است که خواص گردو و شیره انگور را در خود جمع کرده است. از جمله :
- باسلوق گردویی ساوه حاوی پتاسیم ، فسفر، منیزیم ، کلسیم ، ویتامین های گروه ب ، ویتامین آ و ویتامین ث است.
- انرژی زا و تقویت کننده حافظه و تمرکز
- خون ساز
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- آرام بخش
- کاهش بی خوابی و استرس
- کاهش ابتلا به پوکی استخوان
- کاهش بیماری های قلبی
- تقویت کننده معده و اشتها آور
- ضد نفخ و یبوست