با توجه به تنوع بسیار بالا در بین شیرینیها و خوراکیهای خوشمزه و همچنین صنایع دستی که نشان از فرهنگ و هنر بی بدیل این شهر دارد، در ادامه لیستی از بهترینها را انتخاب کرده ایم. برای تجربه خریدی عالی از سوغات و صنایع دستی کرمانشاه در ادامه با ما همراه باشید.
وقتی صحبت از سوغاتی کرمانشاه میشود، ناخودآگاه شیرینیهای کاک در کنار یک لیوان چای داغ جلوه گری میکنند. شیرینی کاک از معروفترین سوغاتی ها و شیرینیهای سنتی این شهر میباشد که بومیان این شهر به آن یوخه هم میگویند. لایههای نازک و بسیار ترد و شکننده خمیر با شکر و دارچین و عطر هل این شیرینی را بی نظیر میکنند. شیرینی کاک با توجه به موادی که برای تزئین آن به کار میرود انواع مختلفی دارند؛ به عنوان مثال کاک پسته ای، دارچین، نارگیل و بادام.
نان برنجی کرمانشاه
نان برنجی کرمانشاه، با آرد برنج تولید میشود و سابقه پخت آن به دوران قاجار برمیگردد. این شیرینی خوشمزه، هم به صورت زعفرانی و هم ساده درست میشود و با همنام خود در یزد و قزوین متفاوت است. بهترین نوع نان برنجی در کرمانشاه با روغن کرمانشاهی طبخ میشود که ارزش غذایی بالایی نیز دارد.
«نان خرمایی» از نانهای خوشطعم کرمانشاهیست که طعمی شبیه «کلمپه»ی کرمانی دارد. در پخت این نان از آرد، روغن حیوانی، شکر، گلاب، گردو و خرما استفاده میشود. این نان در زبان محلی به نان «خانقی» معروف است و یکی از شیرینیهای مقوی و پرانرژی کرمانشاه محسوب میشود.
شیرینی بژی کرمانشاه
شیرینی بژِ ، شیرینیهای سنتی و یکی از سوغاتی های کرمانشاه میباشد که بخاطر عطر رازیانه و طعم شیرین و لذیذش یکی از بهترین انتخابها برای میان وعده به شمار میرود. مواد اولیه تهیه شیرینی بژی شامل شیر، آرد، روغن حیوانی، گلاب، پودر رازیانه، وانیل و زردچوبه میباشد. این شیرینی خوشمزه را میتوانید به عنوان یک سوغاتی خوش طعم و بی نظیر از کرمانشاه تهیه کنید.
روغن حیوانی کرمانشاهی
علاوه بر شیرینی های خوشمزه ای که در بالا از آن ها نام بردیم، روغن حیوانی هم یک سوغاتی منحصر به فرد است که می توانید در شهر کرمانشاه خریداری کنید. این روغن از شیر گوسفند و گاو تهیه می شود و استفاده از آن، طعم دلچسبی به غذا می دهد. مردم کرمانشاه از این روغن به جای روغن نباتی در غذاها و شیرینی هایشان استفاده می کنند.
طریقه سنتی تهیه این روغن بدین صورت است که ماست را دوغ کرده و درون مشک می ریزند و آن قدر تکان می دهند تا گویچه های روغنی به صورت کره به هم بچسبند. سپس کره را از دوغ جدا می کنند و حرارت می دهند تا روغن حیوانی حاضر شود.
گیوه کرمانشاه
یکی از شوغاتی های اصیل کرمانشاه پاپوش می باشد. به پاپوش های سنتی که معمولا در استان های فارس، چهارمحال بختیاری، همدان ، اصفهان و مرکزی تولید می شود، گیوه می گویند. استان کرمانشاه نیز از جمله معروف ترین تولید کنندگان گیوه در ایران است. گیوه بسیار سبک بوده و پا را خنک نگه می دارد، به همین دلیل جزو کفش های محبوب قدیمی ها است.
جهت تولید گیوه از نخ ابریشم، قالی و در کف آن از لاستیک استفاده می شود. گیوه را به صورت دستی درست می کنند. در شهر کرمانشاه نیز گیوه دارای تنوع بالایی است که عبارتند از گیوه زیر پارچه ای، گیوه تخت آجیده، گیوه تخت چرمی، گیوه تخت لاستیکی و گیوه رویه ابریشمی.
قالی، گلیم و جاجیم
دستبافتههایی مانند قالی و گلیم و جاجیم در گوشه و کنار ایران بافته میشوند. تفاوت اصلی آنها معمولا در طرح و نقشهی آنها و حتی رنگهایی است که بافندگان با مهارت و ذوق و سلیقهی خود در بافت آنها استفاده میکنند. در میان نقشهای مختلف قالی، نقش «بازو بندی» نقش بومی کرمانشاه است. البته نقوش دیگری نیز بر قالیهای این خطه از کشور عزیزمان دیده میشود که معمولا تلفیقی هستند.
گلیمبافی از دیگر هنرها و صنایع دستی و یکی از سوغاتی های این خطه است که در کارگاههای خانگی و بیشتر در هرسین کرمانشاه تولید میشود. نقوش گلیمهای کرمانشاه عبارتاند از چشمه نظامی و نقوش ترکیبی درخت و لانهی گنجشک، مرغابی، مار، عروسک، قیچی، خطوط افقی، عمودی، نقش قرقره، راهراه، پنجه گربه، قاچ خربزه، گل مشرفی، گل ترمه و سوزنی.
جاجیم دست بافتهای از پشم است که به عنوان بالاپوشی گرم استفاده میشود و بیشتر خانوادههای عشایری و روستایی آن را میبافند. مرغوبترین جاجیم این منطقه را از اورامانات و ثلاث میتوان تهیه کرد.
چرم کرمانشاه
چرم سازی از هنرها و صنایع قدیم ایران است که امروزه بهترین نوع آن را در جاهایی پیدا میکنید که مردمان همچنان به دامداری مشغول باشند. کرمانشاه به عنوان یک منطقه کوهستانی، محل زندگی بسیاری از عشایر و روستاییان است و بنابراین از گذشته تا کنون بسیاری به چرم سازی مشغول بوده اند. به همین خاطر است که شما در بازار کرمانشاه، میتوانید بازاری به نام بازار سراجی بیابید.
کارگاههای زیادی در این شهر زیبا وجود دارند که توسط پیشکسوتان چرم سازی، از گذشته تا به امروز مشغول به این حرفه هستند. شما نیز میتوانید به این کارگاهها سری بزنید و بهترین نوع چرم یا محصولات چرمی را به عنوان سوغاتی کرمانشاه به یادگار خریداری کنید.
موجبافی
«موجبافی» هنری منحصر به منطقهی کرمانشاه است و در آن پارچهای ابریشمی با طرحهای چهارخانه، سیاه و سفید، شطرنجی و کشکولی بافته میشود و بهعنوان «سجاده» و «جانماز»، روکرسی، روانداز و زیرانداز استفاده میشود. منطقهی «جوانرود» کرمانشاه میزبان چندتایی از کارگاههای موجبافی است که آمادهاند سوغاتی ارزشمند از سفر به کرمانشاه به شما هدیه کنند.
چپغ بافی هم یکی دیگر از سوغاتی های معروف، با ارزش و زیبای استان کرمانشاه است که بهترین آن ها را عشایر می بافند. این سوغاتی که نوعی حصیر طرح دار است، با هنر دست عشایر و در طرح های مختلف با پشم بافته می شود.