گردشبان (gardeshban.ir) : گروهی از باستان شناسان اهل ترکیه در حین کاوش در شهر تاریخی تروی واقع در تل باستانی حصارلیک در آناتولی، به یک سازه چوبی بزرگ برخوردند که به باور تاریخ نگاران و کارشناسان آثار باستانی بقایای اسب اساطیری تروآ است.
در این عملیات حفاری، قطعاتی چوبی از جنس صنوبر با ارتفاع 15 متری کشف شد که به شکل عجیبی سرهم بندی شده بودند، ساختاری که یادآور اسب تروآ است.
به باور اغلب مردم، اسب تروآ چیزی بیش از یک افسانه نیست. این اسب معمولا به اشعار حماسی ایلیاد و ادیسه هومر پیوند داده می شود. این اشعار کلاسیک داستان نبرد تروآ و سفر دور و دراز اودیسئوس (اولیس) برای بازگشت به شهر ایتاکا را روایت می کنند اما در آنها به این اسب معروف چوبی اشاره ای نشد. جالب است بدانید داستان ایلیاد درست قبل از این که جنگ تروآ به پایان برسد، تمام می شود. این در حالی است که اسب تروآ در پایان جنگ وارد میدان شد و به عنوان راهبردی برای تصرف شهر تروآ و پیروزی کامل در جنگ مورد استفاده قرار گرفت.
داستان اسب تروآ در منظومه حماسی انئید نوشته ویرژیل آمده است. تاریخ دانان بر این باورند که این نویسنده در کتاب خود از تصویر اسب تروآ به عنوان تشبیهی برای اشاره به یک جنگ افزار یا یک بلای طبیعی استفاده کرده است.
سازه چوبی که بتازگی در ترکیه کشف شده، با توصیفات ویرژیل، آگوستوس و کوینتوس اسمیرانئوس از اسب تروآ تطبیق داشت بنابراین باستان شناسان را به این فکر انداخت که آنچه کشف کرده اند بقایای ابزاری است که سربازان یونان از آن برای فتح شهر باستانی تروآ استفاده کردند.
مساله دیگری که ادعای این تیم باستان شناسی را تایید می کند، کشف یک پلاک برنز است که جمله «یونانیان برای بازگشت به خانه، این پیشکش را به آتن تقدیم می کنند» بر روی آن حک شده است.
آیا امکان تایید علمی فرضیه باستان شناسان درباره اسب تروآ وجود دارد؟
کریستین موریس و کریس ویلسون، دو استاد دانشگاه بوستون که در راس این عملیات حفاری قرار داشتند، می گویند اطمینان دارند آن چه کشف کرده اند به اسب افسانه ای تروآ مربوط است، زیرا تمام آزمایش هایی که تاکنون انجام شده این فرضیه را تایید می کند.
موریس در این باره می گوید: تاریخ گذاری رادیو کربن و دیگر آزمایش های انجام شده همگی نشان می دهند قطعات چوبی و دیگر عتیقه جات کشف شده به قرن دوازدهم یا یازدهم قبل از میلاد تعلق دارند که با تاریخی که بسیاری از تاریخ نگاران باستان از جمله اراتوستن و پروکلس برای وقوع جنگ تروآ اعلام کرده اند، مطابقت دارد. این سازه سرهم بندی شده همچنین با توصیفات اکثر منابع تاریخی نیز تطبیق دارد.