گردشبان (gardeshban.ir) : طرز تهیه شفته کوفته سماق کاشان را در این مطلب آورده ایم . شاید با شنیدن نام این غذای سنتی تعجب کنید .شفته کاشان یا شفته کوفته سماق که برخی افراد به آن شفته نخودچی نیز می گویند، یکی از منحصر به فرد ترین و خوشمزه ترین غذاهای کاشان است. این غذا که در کنار دستور پخت ساده ای که دارد، بسیار لذیذ است.
برای درست کردن این شفته یا کوفته جذاب شما فقط به مقداری گوشت چرخ کرده، آرد نخودچی، پیاز، روغن و سماق فراوان نیاز دارید. در واقع مهم ترین طعم دهنده این غذا سماق آن است.
مواد لازم برای ۴ نفر
گوشت چرخ کرده: ۵۰۰ گرم
آب: ۴ لیوان فرانسوی دسته دار
آرد نخودچی: ۲۵۰ گرم
کره یا روغن مایع: ۲ قاشق غذاخوری
پیاز بزرگ: ۲ عدد
نمک و فلفل: به مقدار لازم
سماق: ۱ لیوان فرانسوی دسته دار
طرز تهیه
ابتدا پیازها را پوست بگیرید و به خوبی بشویید. سپس آن ها را از وسط نصف کنید. هر قسمت از پیازها را با استفاده از یک رنده تیز به صورت ریز رنده کنید. بعد از اینکه پیازها را رنده کردید، آب اضافی آن را که در ظرف جمع شده خارج کنید. برای خارج کردن آب پیاز لازم نیست که پیازها را فشار دهید. تنها خارج کردن آب جمع شده در کاسه کافی است.
در ادامه باید گوشت چرخ کرده را به پیازهای رنده شده اضافه کنید. سپس برای آماده کردن مواد شفته کوفته نخودچی کمی نمک و فلفل سیاه و ۲۵۰ گرم آرد نخودچی نیز به آن اضافه کنید. سپس ترکیب آماده شده را برای چند دقیقه به خوبی ورز دهید تا گوشت حالتی چسبناک و منسجم پیدا کند.
بعد از این که ترکیب گوشت و پیاز و آرد نخودچی را به اندازه ورز دارید و گوشت شما به انسجام کافی رسید، در این مرحله از طرز تهیه کوفته سماغ کاشان باید مواد را به صورت کوفته آماده کنید. برای این کار به اندازه یک گردو از مواد گوشتی را بردارید. آن را با دقت با دست گرد کنید تا کاملاً حالت بگیرد. اگر گوشت شما حین گرد کردن ترک می خورد، احتمالاً به ورز دادن بیشتری نیاز دارد. سپس همه کوفته ها را به همین روش آماده کنید.
در این مرحله از طرز تهیه کوفته شفته کاشان (کوفته شفته نخودچی) باید کوفته هایی را که آماده کرده اید کمی در روغن تفت دهید. برای این کار کمی کره یا روغن در ماهیتابه بریزید. اجازه دهید روغن یا کره کمی داغ شود. سپس کوفته ها را به آرامی به ماهیتابه اضافه کنید. در این مرحله تنها فرم گرفتن کوفته ها و تغییر رنگ گوشت کافی است. این کار موجب می شود تا کوفته ها بعد از ترکیب شدن با آب وا نروند و شکل خودشان را حفظ کنند.
بعد از این که همه کوفته ها را تفت دادید، آن ها را در یک سینی بگذارید و به سراغ سماق بروید. در طرز تهیه کوفته سماق می توانید از سماق نکوبیده و یا پودر شده استفاده کنید. اگر از سماق نکوبیده استفاده می کنید، باید سماق ها را برای یک شبانه روز در آب بخیسانید. سپس آب سماق خیس خورده را داخل یک کاسه بریزید.
سماق های خیس خورده را نیز از یک الک یا صافی عبور دهید. این کار موجب می شود تا طعم و عصاره سماق از آن خارج دهید و تنها پوسته و هسته سماق در صافی باقی بماند. اما به هر حال استفاده از سماق کوبیده و پودر شما راحت تر است.
برای استفاده از این نوع سماق باید نیم پیمانه سماق را در آب ولرم خیس دهید. سپس آن را از صافی عبور دهید تا تکه های درشت تر سماق جدا شود. ما برای درست کردن کوفته نخودچی کاشان تنها به آب و عصاره سماق نیاز داریم نه خود سماق.
در این مرحله از طرز تهیه کوفته نخودچی کاشان باید پیاز ها را پوست بگیرید و به خوبی بشویید. سپس با کمک یک چاقوی تیز و تخته آشپزخانه، پیازها را به صورت نگینی و ریز خرد کنید. یک ماهیتابه مناسب روی شعله ملایم گاز قرار دهید. سپس مقداری کره به آن اضافه کنید تا گرم شود. پیاز خرد شده به ماهیتابه اضافه کنید و خوب تفت دهید. زمانی که پیاز سبک شد و رنگ آن تغییر کرد، می توانید آب سماق را به آن اضافه کنید. سپس صبر کنید تا مواد به جوش بیایند.
بعد از اینکه آب سماق به جوش آمد، کوفته هایی که از قبل تفت داده اید را به آن اضافه کنید. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید غذا به خوبی جا بیفتد. اگر آب غذا کم است می توانید مقدار کمی آب نیز به آن اضافه نمایید. اجازه دهید کوفته ها به خوبی در آب سماق پخته شوند و طعم بگیرند. به طور معمول شفته کوفته نخودچی یا شفته کوفته سماق کاشان با نان سرو می شود.
نکات و فوت و فن های طرز تهیه شفته کوفته سماق کاشان
از آن جایی که برای درست کردن کوفته نخودچی کاشان از مقدار زیادی سماق استفاده می شود. بنابراین اگر سماق ها را از آبکش رد نکنید و به همان صورت در غذا بریزد، بافت زبر سماق در غذا حتماً اذیتتان خواهد کرد. از همین رو برای درست کردن این غذا از عصاره سماق خیس خورده استفاده می شود.
اضافه کردن مقدار زیادی سماق به این کوفته مخصوص موجب می شود تا طعم ترشی پیدا کند. اگر اولین بار است که این غذا را درست می کنید و یا به خوردن غذاهایی با طعم ترش عادت ندارید، می توانید از مقدار سماق کمتری استفاده نمایید.
برخی افراد برای درست کردن کوفته نخودچی کاشان مقداری تخم مرغ سیب زمینی رنده شده نیز به آن اضافه می کنند. این کار موجب می شود تا در این غذا از گوشت کمتری استفاده شود.
برای این که مواد گوشتی انسجام بیشتری داشته باشد و وا نرود، بهتر است برای نیم ساعت مواد را در یخچال قرار دهید تا استراحت کند.
برای خوش عطر و طعم شدن شفته کاشان می توانید در طرز تهیه شفته سماق کاشان مقداری نعناع داغ نیز به غذایتان اضافه کنید.
اگر به هر دلیلی از طعم سماق خوشتان نمی آید و دوست ندارید از سماق استفاده کنید، می توانید طرز تهیه شفته آب انار یا رب انار را امتحان کنید. برای این کار باید کمی آب انار یا به اندازه ۲ قاشق غذاخوری رب انار به غذا اضافه کنید.
این غذا باید در هنگام سرو کردن آب کمی داشته باشد و آب آن غلیظ شود.
طرز تهیه شفته بادمجان کاشان درست شبیه به شفته سماق است. تنها باید در سس این غذا علاوه بر پیاز نگینی از بادمجان و رب گوجه فرنگی نیز استفاده کنید.
برای خوش طعم شدن کوفته شفته سماق کاشان می توانید مقداری گردوی خرد یا آسیاب شده نیز به مواد گوشتی آن اضافه کنید.
امتحان کردن غذاهای جدید و آسان برای همه ما جذابیت زیادی دارد. کوفته شفته سماق کاشان یک غذای فوق العاده راحت و خوشمزه است که می توانید آن را در کمتر از ۱ ساعت تهیه کنید. معمولاً این غذا همراه با نان و سبزی خوردن سرو می شود و طعم بسیار لذیذی دارد. اما در صورت تمایل می توانید این غذا را با برنج نیز میل کنید.
خواص سماق
سماق، مزه منحصر به فردی دارد که معمولاً به تند و کمی میوه ای و کمی شبیه لیمو توصیف می شود. و دارای یک مزه متمایز برای غذاها می باشد. در حقیقت تحقیقات اخیر نشان می دهد که سماق می تواند اثر قدرتمندی روی کنترل قند خون، سلامت قلب، پیش گیری از بیماری ها و حتی تسکین درد داشته باشد.
مواد مغذی سماق و مصارف پزشکی طبیعی:
همانند دیگر گیاهان و ادویه های دارویی، سماق کالری کم، اما ویتامین C بالایی دارد و باعث ایجاد یک آنتی اکسیدان مهم برای کمک به مبارزه با بیماری ها و بهینه سازی سلامتی می شود.
به طور خاص، سماق غنی از پلی فنول ها و فلانوئیدها است، مانند:گالیک اسید، متیل گالات، کامپرلو و کورستین ؛ هم چنین حاوی تانین است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کند و ممکن است خواص ضد سرطانی نیز داشته باشد.
فواید گیاه سماق چیست؟
بیشتر برای دادن مزه ترش به غذاهای گوشتی استفاده می شود. با توجه به گیاهانی که اغلب در غذا به کار می روند، سماق به ندرت استفاده می شود. به این دلیل که معمولاً افراد دوست ندارد که در غذا، مزه لیموناد یا ناشناسی را مزه کنند.
اما میوه گیاه سماق به خصوص در آمریکای شمالی بسیار محبوب است. به خاطر مزه ترش عالی همراه با فواید سلامتی اش برداشت می شود. در بسیاری از نقاط جهان، به ویژه در خاور میانه، آمریکای شمالی و آفریقا در مناطق وسیعی کشت می شوند. گیاهان قرمز، سبز یا کرم رنگ در طول زمان خشک می شوند و به رنگ قرمز تیره و ارغوانی تبدیل می شوند.
سماق یک جای بزرگی در غذاهای ترکی، عربی و خاورمیانه ای دارد. به طور خاص، مزه ترکی گیاه سوماق، بومیان آمریکای شمالی در شربت داغ یا سرد و چای از آن استفاده قرار می گیرد.
یک آنتی اکسیدان قدرتمند است
سماق دارای آنتی اکسیدان های قوی است که با سلول های بدی مبارزه می کند و به سلول های سالم آسیب می رسانند.
با توجه به مطالعه ای علمی، آنتی اکسیدان ها با سلول های بدی که مسئول بیماری های قلبی، پیری زودرس، اختلالات شکم و بسیاری از رویداده ای ناگوار دیگر هستند مبارزه می کنند.
سماق برای مبارزه با عفونت های قارچی
در نتتجه تحقیقات علمی دیگر، معلوم شده است که سماق دارای خاصیت ضد قارچی موثر است. سماق قادر به مبارزه با آسپرژیلوس فلاووس (موثرترین سلول مضر)، به خصوص پاتوژن انسانی خواهد بود.آسپرژیلوس فلاووس ممکن است که باعث عفونت ریه و تنگی نفس شود. شیمی درمانی یک درمان سرطان است که از داروها برای جلوگیری از رشد سلول های سرطانی استفاده می کند، یا با کشتن سلول ها یا با توقف آن ها از تقسیم کردن آن ها. این عفونت می تواند بسیاری از اعضا بدن از جمله ریه ها، قلب، کلیه ها و مغز را تحت تاثیر قرار دهد.درد قفسه سینه، تب و درد مفاصل، شایع ترین نشانه های عفونت قارچی هستند.
سماق برای مبارزه با میکروب
براساس مطالعه ای که در سال ۲۰۱۰ در ترکیه انجام شد، سماق یک گیاه ضدمیکروبی می باشد. گفته می شود که گیاه سماق به عنوان یک دفاع جدی در برابر مواد مغذی کم مصرف به ویژه سالمونلا تیفیموریوم مورد استفاده قرار می گیرد.
این یک سلاح بسیار موثر علیه میکروب ها است، وقتی که به عنوان مخلوطی از سوماق و روغن آویشن به کار می رود.
سماق مناسب برای دیابت
مطالعات نشان داده اند که گیاه سماق در درمان دیابت و چاقی موثر است. طبق نتایج آزمایشگاهی، سماق یک آنتی اکسیدان قوی است که به کاهش کلسترول و قند خون کمک می کند.
سماق ادرار آور است
سماق دارای خواص ادرار اوری است بنابراین، مشاهده شده است که این یک گیاهی است که به حذف مواد سمی از بدن کمک می کند. برای دفع ادرار و التهاب دردناک و التهاب ناشی از التهاب مثانه استفاده می شود. در خاورمیانه، آب ترش سوماق یک گزینه رایج برای تسکین ناراحتی شکم استفاده می شود.
سماق برای مبارزه با سرطان
برخی مطالعات نشان داده اند که گیاه سماق دارای خواص ضد سرطانی است. اگر شما سیگاری هستید، ممکن است بتوانید خطر ابتلا به سرطان ریه را با استفاده از ترکیبی از شیمی درمانی و پرتو درمانی کاهش دهید.محققان معتقدند که سرطان پستان از سلول های سالم در طول درمان محافظت می کند. در نتیجه، سوماق به عنوان یک عامل امیدبخش برای شیمی درمانی در نظر گرفته می شود.
سماق برای مناسب برای سلامتی زنان
عصاره سماق، چای سماق، پوست سماق به طور سنتی برای درمان بیماری های زنان به کار می رود. سماق نیز به صورت خارجی و موضعی در ترشحات شدید واژینال استفاده می شود.به علاوه شیر مادر نیز افزایش می یابد. به درمان اختلالات قاعدگی، گرفتگی عضلات، سوختگی قاعدگی و درد با عمل کردن مثل استروژن کمک می کند.
سماق برای جلوگیری از پوکی استخوان
این یک بیماری شایع است که توسط استخوان های ضعیف و ترد ناشی از ریزش استخوان و افزایش خطر شکستگی مشخص می شود. خطر ابتلا به پوکی استخوان با افزایش سن بیشتر می شود, احتمال ابتلا به پوکی استخوان در استخوان ران, گردن و ستون فقرات کمری وجود دارد.
چای سماق ضد التهاب است
التهاب به عنوان عامل اغلب بیماری ها شناخته می شود و سماق نوعی ادویه ضد التهاب است که به مبارزه با اختلالات مختلف، سرماخوردگی و آنفولانزا کمک می کند.
سماق برای تسکین درد ماهیچه ای
اگر از درد و ناراحتی مزمن ماهیچه ای رنج می برید, تغییر کابینه ادویه تان می تواند کمک کند. در واقع, یک مطالعه نشان داد که عصاره سماق از این گیاه می تواند به کاهش درد عضلانی در حین فعالیت هوازی در بزرگسالان سالم کمک می کند.
فواید سماق ترش چیست؟
به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی استفاده می شود.سماق ترش سطوح کلسترول بد را کاهش می دهد.به مبارزه با پیری زودرس و بیماری ها کمک می کند.بیماری شریان های اصلی.
برای دیابت نوع ۲ مفید است.سطح قند خون را کاهش می دهد و کنترل گلیسمی را بهبود می بخشد.
به درمان خارش پوست کمک می کند.دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد میکروبی است.
به درمان بیماری های مفاصل کمک می کند.با اسهال، خونریزی، سرماخوردگی، گلو درد و بیماری سل مبارزه می کنند.
به درمان آسم، زخم و پوکی استخوان کمک می کند.برای سلامتی چشم، سلامتی گوش و سلامت قلب مفید است.
فواید چای سماق:
چای سماق به راحتی آماده می شود و سالم است. چای سماق که رنگ قرمز زیبایی دارد، می تواند با استفاده از یخ و چای سرد آماده شود. زمانی که با لیموناد مخلوط می شود، منبع عالی ویتامین C می شود و مقاومت بدن را افزایش می دهد.
چای سماق یک منبع ویتامین C است. بنابراین برای بیماری های زمستانی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا خوب و مفید است. چای سماق برای مخلوطی از مشکلات آسم، تنگی نفس، اسهال، سرفه، گلو درد و عفونت مفید در نظر گرفته می شود.
برای تنظیم سطح کلسترول و درمان دیابت با کاهش قند خون مورد مطالعه قرار گرفته است.
عوارض جانبی سماق:
واکنش های نامطلوب خوردن عصاره سماق نادر هستند و ممکن است شامل این موارد باشند:
واکنش های آلرژیکی سماق:
از آنجا که این ادویه در همه خانواده ها است, آن هایی که آلرژی دارند باید قبل از خوردن با پزشک مشورت کنند. آن هایی که آلرژی به انبه دارند نیز باید توجه داشته باشند زیرا هر دو درخت در یک خانواده هستند.
درماتیت, جوش و خارش پوست میوه سماق به دلیل محتوای بالای اوروشیول آن یک اسطوره است. این ها به دسته توکسیک.دندرون طبقه بندی می شوند.
کاهش وزن:
اگر چه بیشتر اکثرا این را یک منفعت تلقی می کنند, اما در پاسخ به سوال کاربران نمناک در رابطه با این موضوع باید بگوییم که آن هایی که وزن کمی دارند و مشکل حفظ وزن سالم دارند باید از خوردن روزانه سماق اجتناب کنند. این به دلیل فعالیت ضد آنزیم لیپاز است که تا حدی جذب چربی در روده کوچک را مسدود می کند.
کوئرستین موجود در سماق یک آنتی اکسیدان قوی است که اثرات ضد سرطانی و اثرات جانبی جهش زا را در تحقیقات نشان می دهد. در یک مفهوم کاملاً نظری, دومی ممکن است نگران کننده باشد. آنزیم ها و سطوح PH قلیایی برای غیرفعال کردن اثرات جهش زایی شناخته شده اند.
تا زمانی که اطلاعات ایمنی در دسترس نباشد, اجتناب از مقادیر زیاد عصاره و چای سماق توصیه می شود.
تداخلات دارویی با سماق:
استاتین ها برای کاهش کلسترول, داروهای فشار خون و درمان های دیابت ممکن است به شدت تحت تاثیر قرار گیرند. وقتی مقادیر بالایی از سماق با آن ها گرفته می شود, نتیجه ممکن است کم باشد.اطلاعات کافی در مورد این که آیا سماق برای همه کاملاً ایمن است یا خیر وجود ندارد. به همین دلیل باید پیش از استفاده از سماق, با پزشک خود مشورت کنید. هم چنین می تواند باعث ایجاد واکنش های پوستی شود.برای دوران حاملگی و شیردهی اطلاعات کافی وجود ندارد که گیاه سماق در دوران بارداری و شیردهی کاملاً ایمن است یا نه. بنابراین, عدم مصرفش بهتر است.
توصیه های چند جانبه:
سماق عمدتاً در طب سنتی و مردمی به کار می رود. بنابراین, مطالعه ای برای تعیین دوز استاندارد توصیه شده این گیاه انجام نشده است. میوه سماق معمولاً آماده و به صورت چای با آب جوش مصرف می شود.
چگونه می توان سماق را مصرف کرد:
می توان آن را روی مرغ یا ماهی پاشید و استفاده کرد. همچنین می توانید سماق را به ماست یا سیب زمینی شیرین فصلی یا چیپس اضافه کنید.
در نوشیدنی ها نیز خوش مزه است و حتی می توانید از لیموناد سماق استفاده کنید و حتی می توانید یک شربت سرفه طبیعی تهیه کنید.
کاهش وزن با مسدود کردن چربی:
هنگامی که عصاره اش در بافت پانکراس خوک آزمایش شد, فعالیت ضد لیپازی مشخص شد.
فعالیت ضدلیپازی:
وقتی با دوز ۳۰۰ mg / mL استفاده شود مزایایش مانند ارلستات که در داروهاییی که برای چاقی استفاده می شوند، می شود.
با مهار لیپاز پانکراس که آنزیمی است که توسط پانکراس ترشح می شود, کار می کند که به شکستن چربی ها برای هضم کمک می کند. زمانی که چربی ها به طور کامل تجزیه نمی شوند, کالری کمتری از آن ها جذب می شود.