فرانسه در دنیا با پنیرها ، کره و نوشیدنیهایش مشهور است. برای درک بهتر غذاهای فرانسوی ابتدا باید آنها را امتحان کنید. نوشیدنی و غذا حتی در مهمانیهای غیررسمی نیز بسیار جدی تلقی میشود. در بسیاری از رستوران های فرانسوی میتوانید بشقاب بزرگی از پنیر نرم، نیمه خشک، فشرده یا کپکی را سفارش دهید که معمولاً پس از غذای اصلی و قبل از دسر سرو میشود.
پیدا کردن یک غذای عالی فرانسوی مناسب سلیقه شما، کار دشواری نیست. بسیاری از دستورالعملهای فرانسوی بهطور شگفتانگیزی ساده هستند و شما میتوانید آنها را در خانه هم درست کنید. ما پیشنهاد میکنیم لذت خوردن این غذاها را در خود فرانسه تجربه کنید. اگر با تور فرانسه راهی این کشور زیبا شدید، امتحان کردن این غذاهای لذیذ را از دست ندهید.
سوپ پیاز (Soupe à l'oignon) یک غذای سنتی فرانسوی بهشمار میرود که معمولاً با ورقههای نازک نان برشته شده و پنیر آب شدهی رویش سرو میشود. منشأ این سوپ به روم باستان باز میگردد. این غذا در آن زمان بیشتر غذایی دهقانی بوده است. نسخهی فعلی سوپ پیاز ریشه در قرن ۱۸ میلادی دارد. سوپ پیاز فرانسوی از پیاز و آب گوشت گاو تهیه میشود. طعم و مزهی متمایز آن به دلیل پیاز کاراملیای است که در آن استفاده میشود. گاهی اوقات در پایان فرآیند پخت کمی بِرَندی به آن اضافه میکنند. بهطور معمول در سوپ پیاز از آب گوشت استفاده میشود اما بعضی آشپزها برای غلیظ کردن آن از تخم مرغ یا آرد نیز استفاده میکنند.
کُک او وَن (Coq au vin) توسط جولیا چایلد و از طریق نمایش تلویزیونی و کتاب او معروف شد. این غذا از مرغ طبخ شده با نوشیدنی، قارچ، گوشت قرمزِ نمکزده یا بیکن، پیاز، سیر و گاهی اوقات بِرَندی تهیه میشود. برای تهیه کُک او وَن معمولاً از مرغ یا خروس استفاده میکنند اما میتوانید از پرندگانی که گوشت سفتتری دارند نیز استفاده کنید؛ به شرطی که با شعله بسیار ملایم آشپزی کنید. به علت تنوع نوشیدنیهای محلی در فرانسه، این غذا در هر منطقه با یک نوشیدنی آماده و سرو میشود.
کَسوله (Cassoulet) غذای آسانی است که با لوبیا و گوشت اردک پخته میشود. اگر گوشت اردک در دسترستان نبود، میتوانید از سوسیس، گوشت غاز، گوشت گوسفند یا هر گوشت دیگری استفاده کنید. این غذا اصالتا برای روستایی در جنوب فرانسه است و در شهرهای تولوز، کارکاسون و کستلنودَری بسیار محبوب است. نام کسوله از دیگچهی مخروطی شکلی به نام کَسول میآید که این غذا بهطور سنتی در آن پخته میشود. این وعده غذایی غنی و کامل در ماههای سردتر سال دلچسبتر است.
بُف بورگینیون (Boeuf bourguignon) غذای سنتی فرانسوی بهحساب میآید و در سطح بینالمللی شناخته شده است. منشاء آن همان منطقهای است که کُک او وَن از آنجا میآید. این غذا، خوراکی تهیه شده از گوشت گاو، آب گوشت چاشنیدار شده با سیر، پیازهای نگینی، سبزیهای تازه و قارچ است. این دستور فقط یکی از نمونههای نحوهی تهیه این خوراک سنتی و روستایی است. زمان آمادهسازی سنتی بُف بورگینیون دو روز است تا گوشت بهطور کامل تُرد شده و خوراک، خوش طعمتر شود. این غذا در جشن ماه اوت در منطقه بورگاندی سرو میشود.
کلمهی سوفله (souffle) در فرانسه به معنی دمیدن یا فوت کردن است. احتمالا به خاطر حبابهای هوای داخل این دسر و سبک بودن آن، چنین نامی روی آن گذاشتهاند. منشاء سوفلهی شکلات به اوایل قرن هجدهم در فرانسه باز میگردد. به احتمال زیاد سوفله شکلات را در منوهای دسر سراسر جهان دیدهاید. پوستهی شکلاتی ترد با مغز شکلات خامهای غلیظ، این دسر را بهطرز حیرتانگیزی شیرین و دلچسب میکند.
فلامیش (Flamiche) در زبان فلاندرها به معنی کیک است و منشأ آن به شمال فرانسه در نزدیکی مرز با بلژیک بر میگردد. این غذا دارای پوستهی شیرینی پفی با مغز پنیر و سبزیجات است. محتوای سنتی فرانسوی آن تره فرنگی و خامه است. معمولاً فلامیش ظاهری شبیه به پیتزا دارد. طرز تهیه آن در جنوب فرانسه متفاوت است و پوستهای نازک دارد که با ماهی آنچو، پیاز و زیتون طبخ میشود.
کونفی دو کانار (Confit de canard) یک غذای فرانسوی خوشمزه است که با اردک طبخ میشود. گوشت اردک با یک روش ویژه که صدها سال قدمت دارد، فرآوری میشود و سپس به آرامی آن را میپزند. در این فرآیند گوشت اردک تا ۳۶ ساعت در نمک، سیر و آویشن خوابانده شده و سپس به صورت آهسته در روغن خودش و در دمایی پایین پخته میشود. معمولا سیب زمینی برشته شده و سیر در کنار این غذا سرو میشود. امروزه این غذای فرانسوی در سراسر فرانسه طبخ میشود اما به صورت سنتی این غذا در جنوب غربی فرانسه و در منطقه گاسکونی طبخ میشد.
سالاد نیسوآز (Salade niçoise) یک سالاد فرانسوی از منطقهی پرُوانس است که میتواند بهعنوان یک وعدهی غذای فرعی یا اصلی سرو شود. این سالاد معمولاً از کاهو، گوجه فرنگی تازه، تخم مرغ آب پز، تن ماهی، لوبیا سبز، زیتون و ماهی آنچو تشکیل میشود، البته باید در نظر داشت که دستورات طبخ مختلفی از این سالاد وجود دارد.
رَتَتوی (Ratatouille) از دیگر غذاهای فرانسویِ شناخته شده در سطح جهان بهحساب میآید که از جنوب شرقی فرانسه آمده است. رَتَتوی یک خوراک سبزیجات پخته است که میتواند بهعنوان غذای اصلی، سالاد یا یک پیشغذای اشتهاآور سرو شود. بهطور کلی، ابتدا سبزیجات در یک ظرف کم عمق در حرارت بالا با مقدار کمی چربی پخته میشوند و سپس در ظرفی در فر پخته میشود. مواد تشکیل دهنده آن شامل گوجه فرنگی، سیر، پیاز، کدو سبز، بادمجان، هویج، فلفل، ریحان، آویشن و دیگر گیاهان معطر است. سرآشپزهای فرانسوی همیشه در مورد روش صحیح طبخ این غذا اختلاف نظر دارند.
بر اساس یک افسانهی دنیای آشپزی، تارت تَتان (Tarte Tatin) بر اثر یک اشتباه در آشپزی بهدست خانم استفانی تَتان پخته شده است. خانم تَتان که برای مهمانان هتلش مشغول درست کردن یک پای سیب سنتی بود، فراموش کرد که سیب در حال پخت در کره و شکر را به موقع از روی اجاق بردارد. او که با دیدن سیب در آستانهی سوختن دستپاچه شده بود، خمیر شیرینی را با عجله روی ظرف سیب ریخت و ظرف را در فر گذاشت. بعد از آماده شدن، او تارت را به همان صورت برعکس و در حالی که سیبها در زیر خمیر پخته شده قرار داشتند، برای مهمانان هتل تَتان سرو کرد. از آن روز به بعد این دسر تبدیل به امضای این هتل شد. ما هنوز هم از مزه کردن این اشتباه خوشمزه لذت میبریم.