مسجدسلیمان شهری تاریخی است که میان کوههای زاگرس در استان خوزستان جای گرفته است. قدمت این شهر زیبا به تمدن ایلامیها میرسد و از شهرهای پیشگام حفاری نفت در ایران است.
مسجد سلیمان علاوه بر نفت دیدنیهای کمتر شناخته شده تاریخی و طبیعی فراوانی دارد. در این مطلب با ما همراه باشید تا مهمترین جاذبه های دیدنی شهر تاریخی و زیبای مسجد سلیمان را به شما معرفی کنیم.
سد شهید عباسپور روی پرآبترین و بزرگترین رودخانه کشور، کارون، در فاصله ۵۵ کیلومتری از شمال مسجد سلیمان احداث شده است. این سد یکی از بزرگترین سدهای ایران است که بهصورت دو قوسی بهمنظور تولید انرژی برق آبی، تامین آب شرب، صنعت کشاورزی و کنترل سیلاب ساخته شده است. پشت این سد نیز بسیار دیدنی است و چشماندازهای فوقالعاده زیبایی دارد.
جزیره کوشک پشت یکی از بزرگترین سدهای استان خوزستان، یعنی سد شهید عباسپور قرار گرفته است. در این جزیره کوچک ۱۲ ویلا در فضایی بسیار زیبا برای پذیرایی از مسافران و گردشگران همراه با امکانات تفریحی و اقامتی ساخته شده است.
این جزیره به خاطر داشتن طبیعتی بکر و زیبا، درختان و چمنزارهای مملو از گل و گیاه و مناظر زیبا از دریاچه در اطراف سد، گردشگران زیادی را مجذوب خود میکند.
آتشکده یا معبد جاویدا یا سرمسجد از مهمترین اماکن تاریخی و باستانی استان خوزستان در شمالشرقی مسجد سلیمان است. قدمت این بنا به قرن هفتم قبل از میلاد باز میگردد و کارشناسان بر این باور هستند که معماران و سازندگان این بنا برای ساخت آن از بنای تاریخی تخت جمشید الهام گرفتهاند. این آتشکده به دستور یکی از پادشاهان بزرگ هخامنشی بنا شده و هرکدام از سنگهای به کار رفته در آن نزدیک به چهار یا پنج تن وزن دارد.
آبشار نگین، آبشار بسیار زیبایی است که در روستایی به همین نام در محلی کمتر شناختهشده در شمال دریاچه سد شهید عباسپور در مسجد سلیمان، همچون نگینی بر پهنای این دیار بکر و دستنخورده میدرخشد. در بالای این آبشار مرتفع و سرسره مانند، دهانهای قرار دارد که آب را به طرف دیگر کوه هدایت میکند و باعث پدید آمدن این آبشار شده است.
دشت گلگیر یکی از زیباترین مناطق استان خوزستان در ۳۸ کیلومتری شمالشرقی مسجد سلیمان است. این منطقه مملو از گُل و دشتهای سرسبز و زیبا است که از نظر جذب گردشگر، پتانسیل بسیار بالایی دارد. یکی از جاذبههای این دشت چشمهای است که آب گوگردی دارد و بهصورت خودجوش از اعماق زمین میجوشد و در فصل زمستان و پاییز آب آن گرم و در فصل تابستان و بهار آب آن خنک است. آب این چشمه از نظر درمانی نیز خواص زیادی برای دردهای مفصلی دارد.
منطقه شکار ممنوع شو ولندر در زاگرس جنوبی در شهر مسجد سلیمان در استان خوزستان قرار دارد. این منطقه دارای تنوع گیاهی و جانوری و همین طور شرایط اکولوژیکی خاصی است و از جمله مناطق ارزشمند استان خوزستان و کشور، از نظر حیات وحش جانوری و قابلیتهای بالای زیستگاهی به شمار میرود.
تپه باستانی کلگه زری در جنوب شهر مسجد سلیمان در منطقه کلگه قرار دارد و قدمت آن به هزار سوم قبل از میلاد باز میگردد. آثار کندهکاری شده از انقلاب حضرت ابراهیم روی صخرهای در این تپه، نشان از پذیرفتن دین آن حضرت از سوی مردم مسجد سلیمان فعلی بوده است. در این محل همچنین آثاری از ادوار ساسانی و اشکانی نیز به دست آمده و گفته میشود که در دوران حکومت هخامنشیان نیز از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. کارشناسان بر این باور هستند که مرکز مالی و بانک هخامنشیان در همین محل و تپههای اطراف آن قرار داشته است.
مجموعه فرهنگی تفریحی شهدای گمنام یکی از جاهای دیدنی مسجد سلیمان است که دارای چشماندازهای دیدنی، پارک کودکان، آلاچیقهای زیبا و فضای سبز تراسبندی شده، در کنار المان یادبود شهید ۱۳ ساله مسجد سلیمان به نام «بهنام محمدی» است.
پارک جنگلی تمبی در کنار نیروگاه برق تمبی در ۶ کیلومتری جنوب شهر مسجد سلیمان قرار گرفته است. این پارک دارای مناظر طبیعی بسیار زیبا و آلاچیقهایی جهت استراحت گردشگران است.
دشت شیمبار یا شیرین بهار در ۷۵ کیلومتری مسجد سلیمان در مرز استان خوزستان و چهارمحال بختیاری جای گرفته است. این دشت یکی از پرجاذبهترین نقاط دیدنی و تفریحی این ناحیه است.
معبد بردنشانده، بنایی تاریخی بهجای مانده از دوران حکمت هخامنشیان است که در ۱۶ کیلومتری شهر مسجد سلیمان در جاده سد شهید عباسپور واقع شده است. برای قرنها تشریفات مذهبی، در هوای آزاد این معبد انجام میشده است. نقوش برجسته روی سنگهای این معبد نیز به عهد اشکانیان میرسد. این بنای تاریخی همچنین یکی از آثار ملی ثبت شده در کشور است.
عمارت تاریخی بنهوار از خوانین ایل ذلقی در شهر مسجد سلیمان، در روستایی به همین نام بهجای مانده است. این عمارت تاریخی با شماره ۹۹۶۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بقعه متبرکه امامزاده هفت شهیدان در روستای هفت شهیدان در بخش مرکزی مسجد سلیمان مربوط به «سادات تلغز» است و شامل هفت نفر میشود. گفته میشود که نسب این افراد به «سید عبدالله بن موسی کاظم» میرسد. این هفت تن شامل پنج تن و دو زن بودند.