نان چپاتی یا چاپاتی ( به انگلیسی : Chapati ) اصالت هندی دارد و نانی نازک و سنتی است که در کنار غذاهای هندی ، افغانی ، آفریقای شرقی و کارائیب استفاده می شود. نان چپاتی هندی با آرد سفید گندم ، نمک و آب گرم تهیه می شود که گاهی کمی روغن هم به آن اضافه می کنند. برای تهیه نان چپاتی هندی از مخمر یا تخم مرغ یا جوش شیرین و بکینگ پودر برای پف کردن و حجیم شدن خمیر استفاده نمی شود بنابراین نان حجیم شده نیست و بلافاصله بعد از پخت تا گرم است باید استفاده شود وگرنه بیات خواهد شد.
از آنجا که این نان روی تابه تهیه می شود به نام نان تابه ای هم شناخته می شود.
چپاتی در زبان اردو به معنی سیلی زدن است و علت نامگذاری این نان به این دلیل است که خمیر نان را برای نازک کردن بین کف دست های مرطوب سیلی می زنند و در هر حرکت نان را می چرخانند.
نان چپاتی افغانی یا هندی ممکن است در هر منطقه با ضخامت متفاوت طبخ شود و گاهی نان را پر ادویه درست می کنند یا ممکن است از پنیر رنه شده ، تربچه یا پودر زردچوبه در تهیه خمیر نان استفاده شد.
ورز دادن خمیر نان چپاتی افغانی یا هندی برای کیفیت نهایی نان بسیار مهم است و کمک میکند خمیر به اندازه کافی سبک شود و پف کند.
برای 6 عدد نان
آرد | 3 فنجان |
نمک | یک و نیم قاشق چایخوری |
روغن زیتون ، کره یا روغن پخت و پز | 1 قاشق غذاخوری |
آب گرم (بین 110 تا 115 فارنهایت) | 1 فنجان |
طرز تهیه نان چپاتی
آرد و نمک را را مخلوط کنید.
روغن را با ب گرم مخلوط نموده به ارد اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر درست شود.
خمیر را به سطح کار منتقل کرده و 10 دقیقه ورز دهید.
بعداز ورز دادن خمیر را به صورت توپی دراورید و در کیسه پلاستیکی حدود 1 ساعت بگذارید استراحت کنید.
خمیر را به 6 قسمت تقسیم کرده و هر قسمت را کاملا گرد کنید.
روی سطح کار ارد پاشیده و با وردنه خمیرها را به اندازه دایره های 8 اینچی باز کیند.
یک تابه چدن یا تابه مخصوص پخت نان را روی حرارت متوسط بگذارید گرم شود.
هر سمت چپاتی را حدود 1 دقیقه تا زمانی که کمی قهوه ای شده و پف کند بپزید.
نان چپاتی را تا داغ است استفاده نمایید.
برای 5 نفر
زمان آماده سازی 30 دقیقه
زمان پخت 15 دقیقه
آ رد گندم یا آرد سبوسدار | ۱ پیمانه |
آرد سفید | ۱ پیمانه |
نمک | ۱/۴ قاشق چای خوری |
آب داغ | به مقدار لازم |
روغن زیتون یا مایع یا کره | به مقدار لازم |
طرز تهیه نان چپاتی یا نان تابه ای
آرد و نمک را الک کنید.
حدود یک چهارم تا 1 پیمانه آب را کم کم اضافه کنید و مخلوط نمایید تا جایی که خمیر به دست نچسب.
خمیر را ورز دید و حین ورز دادن روغن را اضافه کنید.
10 دقیقه به ورز دادن ادامه دهید.
کف ظرف را چرب کرده خمیر را داخل ظرف بگذارید و رویش را بپوشانید و به مدت حداق نیم و حداثر 3 ساعت در جایی گرم قرار دهید.
تابه ای را به صورت برعکس روی حرارت بگذارید تا کاملا داغ شود تا از پشت تابه برای طبخ نان استفاده کنید.
سطح میز کار را اردپاشی کرده و خمیر را به 8 چانه تقسیم کرده و رویشان را بپوشانید که خشک نشود.
چانه ها را یکی یکی برداشته و به صورت نازک با وردنه بازشان کنید.
خمیر را روی تابه قرار دهید و زمانی که نان شروع به حباب زدن کرد نان را مدام زیر و رو کنید تا کاملا بپزد.
نان چپاتی را به اندازه مصرف همان وعده تهیه کنید و تا گرم است میل نمایید.