گردشبان (gardeshban.ir) : آش مصطفی یکی از آش های سنتی ایرانی است که در شهرهای مختلف با دستور پخت های متفاوت تهیه می شود. آش مصطفی اراک بدون گوشت تهیه می شود و از قدیم به عنوان نذری این آش را طبخ می کرده اند. این آش در قدیم به نام آش مستوفا شناخته می شده است که به مرور زمان تغییر نام داده است. این آش در برخی شهرها به نام آش ماصطفا ، آش ماسوبه یا آش ماس اووه شناخته می شود.
طبخ آش مصطفی با گوشت در برخی از شهر های ایران مرسوم است برای تهیه آش مصطفی با گوشت می توانید گوشت را جدا گانه بپزید و ریش ریش کنید و هنگام اضافه کرده برنج به آش اضافه کنید تا کاملا به هم مزه بدهند.
یکی از نکات اصلی که برای تهیه هر آشی باید در نظر داشته باشید این است که حبوبات را از شب قبل به صورت جداگانه خیس کرده و چند باری آبشان را عوض کنید تا نفخشان گرفته شود.
مواد لازم آش مصطفی ساده
نخود ۱۰۰ گرم
برنج ۲۰۰ گرم
کشک ۱۵۰ گرم
برگ چغندر ۵۰۰ گرم
پیاز داغ ۲ ق غذا خوری
نعنا خشک ۲ ق غذا خوری
نمک و فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
پیاز داغ و نعنا داغ برای تزئین به مقدار لازم
طرز تهیه آش مصطفی ساده
نخود را از شب قبل خیس کنید و یک بار آبش را عوض کنید تا نفخش گرفته شود.
برنج را از چند ساعت قبل در آب نمک خیس کنید.
نخود را با مقدار زیادی آب روی حرارت ملایم بگذارید تا بپزد ، برنج را هم اضافه کنید و اجازه دهید کاملا بپزد و شکفته شود.
برگ چغندر را خرد کرده و به قابلمه اضافه کنید.
بعد از نرم شدن سبزی ، پیاز داغ را به همراه کمی نمک و فلفل سیاه به آش اضافه کنید.
در تابه ای کوچک روغن را داغ کنید و نعنا خشک را اضافه کرده و چند ثانیه هم بزنید و شعله را خاموش کرده نعنا داغ را به آش اضافه نمایید.
طرز تهیه آش مصطفی بدون گوشت
بعد از جا افتادن و غلیظ شدن آش ، کشک را با کمی آب گرم باز کنید و به آش اضافه کرده و سپس آش را در کاسه ریخته و رویش را با کشک ، نعنا داغ و پیاز داغ تزئین کنید.
آش مصطفی نسبتا غلیظ است در صورت تمایل می توانید آن را رقیق تر بردارید.
به جای برگ چغندر می توانید از اسفناج استفاده کنید ولی باید دقت داشته باشید که بعد از این که برنج کاملا شکفته شد سبزی را اضافه کنید وگرنه مانع از باز شدن برنج می شود.