گردشبان (gardeshban.ir) : طی سالهای گذشته تاکنون، صاحبنظران بارها پیرامون لزوم اجرای اقدامات حفاظتی مختلف در مورد آثار ارزشمند تاریخی، نظیر تخت جمشید و اهمیت مرمت و احیای بناهایی نظیر آتشکده و کاخ ساسانیان و قلعه دختر و ... در فیروزآباد، یا اجرای برنامههای حفاظتی و مرمی در بیشابور و .... همچنین تدوین برنامههای مستمر کاوش در پهنههای مختلف تاریخی و میراثی خصوصا نقاطی که کمتر مورد بررسی و کاوش باستانشاسی قرار گرفته نظیر دارابگرد و محوطههای باستانی اطراف آن و حتی تپهها پوستچی در شیراز که طی کاوشهای متوقف مانده، آثاری از تمدن ۷۵۰۰ ساله در آنجا کشف شد؛ تذکر و هشدار داده و توصیههای اکیدی را مطرح کردهاند.
سهم اندک استان فارس از بودجه و اعتبارات میراثی در حالیست که تا قبل از همه گیری کرونا، اماکنی نظیر تخت جمشید، حافظیه، سعدیه، باغ ارم، باغ عفیف آباد، پاسارگاد و بیشابور و ... همواره در صدر جدول تعداد بازدیدها و درآمدهای ناشی از این بازدیدها قرار داشته است؛ اما درآمدهای حاصله، مستقیم به حساب خزانه واریز شده و مدیریت استان، هیچ نظارت و دخل و تصرفی در آن ندارد.
صاحبنظران اعتقاد دارند که اگر استان فارس میتوانست مدیریت کل درآمدهای حاصله از جذب گردشگر را داشته باشد، امکان بیشتری برای حفاظت، مرمت، احیا و توسعه گردشگری را داشت؛ درآمدهایی که حتی اگر به اماکن دارای بیشترین تاثیر در جذب گردشگر هم اختصاص مییافت، بسیاری از مشکلات کنونی وجود نداشت.
معاون هماهنگی و مدیریت امور زائرین استانداری فارس در این خصوص به ایسنا گفت: در آمدهای ناشی از فروش بلیط های گردشگری بیشتر مربوط به تعداد کمی از اماکن مثل تخت جمشید، پاسارگاد و حافظیه است که می توان از این اعتبار کسب شده برای ارتقای دیگر مکان های استان که جنبه گردشگری دارند، استفاده کرد و آن ها را نیز به سطح درآمدزایی بناهای مطرح استان رساند که لازمه این اتفاق تخصیص درون استانی درامدهای گردشگری فارس است.
سید علی نقی طبیب لقمانی خاطرنشان کرد: البته طی دوسال اخیر به دلیل شیوع کرونا اماکن گردشگری استان تعطیل یا نیمه فعال عمل کرده اند و همین عامل باعث شده تا درآمد گردشگری فارس به حداقل مقدار خود برسد.
وی در این باره افزود: برابر با مقررات برنامه های ششم توسعه باید بتوانیم هیئت امنایی برای اداره اماکن گردشگری تاسیس کرده و تشکیل داده و حساب متمرکز برای برگرداندن اعتبارات تشکیل دهیم تا این مشکل رفع شود.
لقمانی خاطرنشان کرد که سهم اندکی از درآمدهای گردشگری واریز شده به حساب دولت، به استان بازگردانده میشود.
او افزود: در آمدهای ناشی از فروش بلیط های اماکن گردشگری بیشتر مربوط به تعداد کمی از اماکن مثل تخت جمشید، پاسارگاد و حافظیه است که می توان از این اعتبار کسب شده برای ارتقای دیگر مکان های استان که جنبه گردشگری دارند، استفاده کرده و آن ها را نیز به سطح درآمدزایی بناهای مطرح فرهنگی و مذهبی رساند.
لقمانی در عین حال، طرح نظراتی در خصوص اینکه درآمد کنونی فارس از محل گردشگری، میتواند منجر به ایجاد زیرساختهای کلان گردشگری شود را اغراق آمیز دانست و گفت: در کل میتوان اعتبارات کسب شده یک مکان گردشگری را برای نگهداری و هزینههای جاری و رونق همان مکان به کار گرفت.
رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی فارس نیز در این باره به ایسنا گفت: درآمد گردشگری استان فارس و شهر شیراز نسبت به سایر نقاط کشور بیشتر اما سهم استفاده از این بودجه بسیار کمتر از حق این استان است.
سهراب شرفی خاطرنشان کرد که بارها برای اختصاصی شدن درآمدهای اماکن گردشگری فارس و شیراز، مکاتبات و مراوداتی با مجلس و دولت انجام و قولهایی نیز گرفته شده، اما هیچ یک از وعدهها تاکنون عملیاتی نشده است.
شرفی با بیان اینکه گستره پهناور گردشگری فارس و شیراز نیازمند توجه افزونتر از آنچه وجود دارد، است، افزود: اگر درآمدهای اماکن گردشگری با اندیشیدن و اجرای راهکاری نظیر هیئت امنایی شدن مدیریت این اماکن، به حساب دولت واریز نشود، میتوان اقدامات موثری را حداقل برای جاذبه گردشگری، انجام داد.