گردشبان (gardeshban.ir) :
تهیه طرح جامع مدیریت یکپارچه بافت تاریخی شهر یزد، هماهنگی لازم بین دستگاههای اجرایی جهت واگذاری حق بهره برداری از بناهای تاریخی و واجد ارزش به بخش خصوصی از طرف صندوق، حمایت از سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی، ایجاد شورای راهبری استانی و تشکیل هیأت امنای مدیریت بافت تاریخی بخشی از مفاد این تفاهم نامه است.
در این تفاهمنامه، دفتر نمایندگی صندوق توسعه و احیا در استان یزد ایجاد میشود و شهرداری و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان و سازمان اوقاف و امور خیریه به عنوان مجریان تفاهمنامه و استانداری یزد به عنوان ناظر و پشتیبان اقدام خواهد کرد.
در این مراسم که روز دوشنبه دوم اسفند ۱۴۰۰ در عمارتهای مسعودیه و نظامیه تهران امضا شد، مدیرعامل صندوق توسعه و احیا با اشاره به اینکه با هم افزایی بین دستگاهی شاهد مدیریت یکپارچه بافت تاریخی یزد خواهیم بود گفت: به طور کلی رویکرد حفاظت از مواریث فرهنگی در اولویت استانداران نیست و یا در حد یک دغدغه باقی مانده است اما با حضور استاندار یزد و رویکرد جامعی که نسبت به این حوزه دارند، شاهد پیاده سازی مدیریت یکپارچه بافتها و بناهای تاریخی این استان خواهیم بود.
هادی میرزایی تعارض بین دستگاهی را یکی از عوامل آسیب زا برای احیا و بهره برداری از بناهای تاریخی عنوان کرد و افزود: خوشبختانه در استان یزد با امضای این تفاهم نامه که علاوه بر استانداری، سایر سطوح مدیریتی از جمله اداره کل میراث فرهنگی، سازمان اوقاف و امور خیریه و شهرداری در آن مشارکت دارند، میتوانیم شاهد یک اقدام متمایز در سطح ملی برای مرمت و احیای بافتها و بناهای تاریخی باشیم.
وی با تاکید بر اینکه یکی از محورهای اصلی این تفاهم نامه استفاده از ظرفیت تشکلها و شورای هماهنگی سازمانهای غیر دولتی میراث فرهنگی کشور است ادامه داد: پژوهشگاه میراث فرهنگی نیز به عنوان محور تخصصی حفاظت و صیانت از آثار تاریخی در این مسیر ما را همراهی خواهد کرد تا در نهایت نگاه گردشگری در کنار حفاظت از مواریث تاریخی مسیر رو به رشدی را طی کنند.
استاندار یزد نیز در ادامه با اشاره به اینکه امروز در این استان موضوع میراث فرهنگی، بافتهای تاریخی، گردشگری و صنایع دستی در رأس اولویتها قرار دارد گفت: هر چند پیش از این کارهای خوبی انجام شده اما کارهای زیادی بر زمین مانده و تا رسیدن به نقطه مطلوب راه زیادی در پیش داریم.
مهران فاطمی با تاکید بر اینکه به لحاظ ساختاری، محتوایی و برنامهای، اتفاقات خوبی در حال شکل گیری است افزود: مهمترین اصلاح ساختاری برای دستیابی به نقطه مطلوب، ایجاد معاونت گردشگری در استانداری یزد است که موافقتهای اولیه آن اخذ شده است.
وی حفاظت و احیای بافتهای تاریخی و میراث فرهنگی را نیازمند مرجع بالادستی دانست و تصریح کرد: اداره کل میراث فرهنگی به تنهایی نمیتواند در این زمینه موفق باشد و با توجه به چند بعدی بودن این حوزه، لازم است تولیت آن در یک معاونت مجزا تعریف شود.
استاندار یزد ایجاد منطقه نمونه گردشگری را هم راستا با مدیریت یکپارچه بافت تاریخی و افزایش مشوقها برای احیا بناهای تاریخی عنوان کرد و گفت: در سفر رئیس جمهور به استان یزد مصوب کردیم افرادی که ملکی تاریخی در بافت دارند از تسهیلات مسکن ملی برای مرمت و احیا آن استفاده کنند.
فاطمی با قدردانی از رویکرد صندوق توسعه و احیا برای باز زنده سازی بناهای تاریخی اظهار داشت: احیا بافت و بناهای تاریخی به تنهایی از عهده دولت خارج است و باید به سمت بهره گیری از ظرفیتهای مردمی و بخش خصوصی حرکت کرد.
وی با تاکید بر اینکه الگوی احیای پردیس اردکان که توسط صندوق احیا صورت گرفت، باید در تمام استان تسری پیدا کند ادامه داد: مجموعه مدیریت استان یزد و دستگاههای اجرایی با صندوق توسعه و احیا همکاری کامل خواهند داشت تا این تفاهم نامه با سرعت مضاعف عملیاتی شود.