گردشبان (gardeshban.ir) : به اذعان و باور بسیاری از کارشناسان، یکی از مشکلات اساسی صنعت گردشگری در ایران، کمبود زیرساختهای این صنعت و بهصورت مشخص، مکفی نبودن "هتلها و مراکز اقامتی" و به روز نبودن آنها است.
از سوی دیگر، بسیاری از فعالان گردشگری کشورمان نیز معتقدند به دلیل وجود یک "مافیای خاص" امکان اخذ مجوزهای لازم به منظور تأسیس یا بهرهبرداری از هتلهای جدید عملاً به علت سختگیریها و فرآیند پیچیده بروکراتیک یا اساساً وجود ندارد یا اینکه در یک منطقه یا مکان خاصی وجود داشته و مافیای این حوزه عملاً هرگونه تحرک برای ساخت هتل جدیدی را کاملاً کنترل کرده و در راستای منافع خود هدایت میکند!
در همین رابطه، جمشید حمزهزاده؛ رئیس جامعه هتلداران ایران در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی تسنیم درباره چرایی عدم رغبت سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در امر تأسیس و احداث هتلهای جدید و کمبود شدید این زیرساختها در کشورمان با رد کردن ادعای وجود مافیا در زمینه ساخت و صدور مجوز احداث هتلها گفت: موضوع نیاز به احداث هتل در یک مکان به هیچ عنوان مطلق نبوده و ممکن است علیرغم نیازمندی شدید یک نقطه به تأسیس هتل، یک نقطه دیگر از این منظر کاملاً اشباع شده باشد و هیچ نیازی به هتل جدید نداشته باشد.
رئیس جامعه هتلداران ایران ادامه داد: قطعاً در مجموع نیاز به تأسیس هتلهای جدید از نظر کلی در کشور وجود دارد و سیاست کلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز به این سمت و سو است اما این موضوع که این امر در ید یک مافیای خاص باشد، میتوان گفت درست نیست.
این فعال بخش خصوصی گردشگری ادامه داد: علاوه بر وزارت میراث فرهنگی که از طریق طراحی بستههای مختلف تشویقی به دنبال ترویج امر سرمایهگذاری در زمینه احداث هتلها است، در شهرهای مختلف نیز شهرداریها از طریق جانمایی مکانهایی مشخص برای احداث هتل به دنبال جذب سرمایهگذاری در این زمینه هستند.
دولت هیچگونه تسهیلاتی به هتلسازان اختصاص نمیدهد!
حمزهزاده معضل اصلی امروز صنعت هتلداری به عنوان یکی از اجزای مهم صنعت گردشگری را علیرغم میل و انتظار مجموعه حاکمیتی کشور به سرمایهگذاری در این زمینه، عدم استقبال سرمایهگذاران دانست که باید ریشهیابی شده و علل ایجادکننده آن رفع شود.
وی با اشاره به این موضوع که یکی از دلایل اصلی کمبود انگیزه برای ساخت هتل را میتوان کمبود حاشیه سود هتلسازی و مشکلات عدیده آن دانست، بیان کرد: یکی از علتهای عدم سرمایهگذاری در ساخت هتل، ضعیف بودن سیاستهای حمایتی دولت در این زمینه است که در بسیاری از نقاط دنیا، دولتها با هدف توسعه سرمایهگذاری در امر احداث هتلها اقدام به ارائه زمین رایگان میکنند در حالی که در کشورما علیرغم گران بودن قیمت زمین، چنین مشوقهایی وجود ندارد.
رئیس جامعه هتلداران ایران همچنین عدم دریافت مواردی همچون مالیات و بیمه از سازندگان هتل یا اعطای تسهیلات کمبهره از دیگر مصادیق سیاستهای حمایتی دانست که هیچ یک از آنها در ایران توسط دولت اجرا نشده و به اشخاصی که قصد سرمایهگذاری در امر احداث هتل را دارند تخصیص نمییابد.
این فعال بخش خصوص گردشگری با بیان اینکه گذشته از عدم انجام حمایتیهای لازم توسط دولت و ارائه مشوقهای لازم، برخی از سیاستهای اتخاذ شده نیز خود باعث ایجاد مانع در زمینه سرمایهگذاری در امر احداث هتل میشود، اظهار کرد: یکی از موارد مهمی که مانع از سرمایهگذاری در امر تأسیس هتل است به گونهای که حتی برخی از سرمایهگذاران را برای احداث هتل جذب دیگر کشورها بهویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس میکند، دستوری بودن نرخ هتلها در ایران است.
دستوری بودن نرخ هتلها در ایران مانع جدی برای سودهی هتلهای ایران و گران شدن قیمت برای گردشگران داخلی
حمزهزاده متذکر شد: موضوع دولتی بودن نرخ اقامت در هتلها و عدم رقابتی بودن آن و تعیین بر اساس میزان عرضه و تقاضا یکی از موانع بسیار مهم و اساسی در موضوع تأسیس و ایجاد هتلهای جدید است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر طبق دستورالعمل ابلاغی، نرخ اقامت هر شب در یک هتل 5 ستاره عالی برای هر گردشگر خارجی صرفاً چیزی معادل 15 تا 20 دلار است، تأکید کرد: قطعاً با توجه به ناچیز بودن این مبلغ، سرمایهگذار تصور میکند صرف هر گونه منابع مالی یا هزینه در امر احداث هتل در ایران ضرر است! چراکه نرخ اقامت هرشب برای یک گردشگر خارجی در کشورهای حاشیه خلیج فارس چیزی بالغ بر 200 دلار است!
رئیس جامعه هتلداران ایران با انتقاد از عدم وجود دستورالعمل در زمینه متناسبسازی نرخ اقامت در هتل برای مسافران و گردشگران خارجی اذعان کرد: در حالیکه فقط چیزی در حدود یک درصد از گردشگران ورودی خارجی در قالب تور وارد ایران میشدند، بدون تفکیک و توجه کافی به این امر، اقدام به ارائه تسهیلات کلی و در حقیقت یارانه به همه گردشگران خارجی کردهایم که با توجه به کاهش درآمد هتلها، تأثیر بهسزایی بر کاهش انگیزههای لازم به منظور سرمایهگذاری در احداث هتل دارد.
این فعال بخش خصوص گردشگری با تأکید بر ضرورت آمادهسازی بستر لازم بر منتفع ساختن سرمایهگذاران یادآور شد: تا زمانی که سرمایهگذار احساس کند در صورت سرمایهگذاری در زمینه تأسیس هتل عملاً نفع اقتصادی و سود نبرده و فراتر از آن حتی ممکن است متحمل ضرر شود، قطعاً موضوع سرمایهگذاری در امر تأسیس هتل توسعه پیدا نکرده و سامان نمییاید.
افزایش دهها برابری حاملهای انرژی برای هتلها
حمزهزاده همچنین با گلایه و انتقاد از افزایش چندین برابری هزینههای هتلها به دلیل افزایش سرسام آور قیمت حاملهای انرژی در سال جدید از جمله گاز که چیزی در حدود 7.5 تا 10 برابر رشد داشته است، افزود: تا زمانیکه این امنیت روانی برای سرمایهگذار ایجاد نشود که بعد از احداث هتل میتواند علاوه بر بازیابی سرمایه اصلی خود سود بهدست آورد، قطعاً وی اقدام به صرف سرمایه خود در امر تأسیس هتل نمیکند و این نیازمند عزمی جدی و برنامهریزی همه جانبه به منظور حمایت از این صنف است.
وی با اشاره به تسهیل فرآیند صدور مجوز برای ساخت هتل توسط وزارت میراث فرهنگی و روانتر شدن آن، مشکل امروز سرمایهگذاران را بیشتر خارج از وزارت میراث فرهنگی و عمدتاً در زمینه صدور پروانه ساخت توسط شهرداری دانست و گفت: مطابق رایزنیهای انجام شده برخی از شهرداریها در شهرهایی همچون تبربز، ارومیه و گرگان سرمایهگذاران احداثکننده هتل را از پرداخت عوارض مربوط به صدور پروانه ساخت معاف کردهاند، که امیدواریم این موضوع به دیگر شهرها نیز تسری یاید.
رئیس جامعه هتلداران ایران خاطرنشان کرد: امروز جامعه و صنعت هتلداری برای اصلاح وضعیت و بهبود نیازمند وجود نگاه تخصصی به این صنعت است و شروع این اتفاق میتواند از لغو نرخگذاری دستوری هتلها شروع شود.