gardeshban.ir

دشت سوسن ایذه؛ جاذبه سرسبز و دیدنی خوزستان

دشت سوسن همچون قطعه ای از بهشت است و روزهای مطبوعی دارد؛ صبح‌های آن دل انگیز و شب هایش پر از آرامش است و دارای چشمه‌های گوارا است.
کد خبر: ۵۱۵۲۶
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۲ اسفند ۱۴۰۰-1400 December 12
گردشبان (gardeshban.ir) :



دشت سوسن ایذه یکی از جاهای دیدنی خوزستان است. زیبایی دریاچه، تپه ها و گلهای زیبای این دشت توصیف ناپذیر است. اینجا تنها نقطه از استان خوزستان است که ابر و زمین باهم در ارتباط هستند. گشت و گذار در دشت سوسن و در لب کارون که در این دشت زیر نور آفتاب میدرخشد بسیار فرحبخش و دل انگیزاست.

سوسن نام منطقه ای وسیع است که روستاهای زیادی در آن جای گرفته اند. زمین حاصلخیز، آب فراوان و اقلیم مناسب تمام شرایط را برای کشت و باغداری مردمان خونگرم بختیاری این دیار فراهم کرده است.

ایذه یکی از شهرهای دیدنی و جاذبه های گردشگری خوزستان است که قدمت‌ آن به ۴۰۰۰ سال پیش برمی ‌گردد و بیشتر شهرتش را مدیون طبیعت زیبا و نگار کنده ‌های سنگی و صخره‌ ای است.

دشت سوسن یکی از جاذبه‌ های طبیعی استان خوزستان است که در ۳۷ کیلومتری شمال غربی شهرستان ایذه قرار دارد. سوسن یکی از بخش‌ های شهرستان ایذه است که از دو دهستان سوسن شرقی (با مرکزیت جنگه) و سوسن غربی (با مرکزیت ترشک) تشکیل شده است. بخش سوسن در منتهی‌ الیه شرقی استان خوزستان و در مجاورت استان چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است. مردم این منطقه علاوه بر دامپروری، به کشت برنج و دیگر محصولات کشاورزی اشتغال دارند.

سوسن دشت وسیع و زیبایی است که رود کارون درست از میان آن می ‌گذرد و زیبایی‌ اش را دوچندان می ‌کند. خاک این منطقه به خاطر عوامل اقلیمی و آب مناسب بسیار حاصلخیز است و مردم محلی در آن درختان میوه مانند انار و انجیر و همچنین برنج می‌ کارند. برنج این منطقه را به نام «برنج سوسن»، به خاطر عطر و بوی بی‌ نظیرش می‌ شناسند. محال است به این مکان دیدنی در شمال خوزستان بروید و مسحور زیبایی‌ طبیعی آن نشوید.

روستاهای قدیمی متعددی در این منطقه وجود دارد که معروف‌ ترین آنها «ثریا» است. خانه‌ های ثریا با ساختاری پلکانی ساخته شده‌ اند و به همین خاطر به نام ماسوله خوزستان شهرت دارد. یکی از نکات جالب‌ توجه در این منطقه، گورستان ‌های قدیمی آن است. جالب است بدانید قدمت این بناهای تاریخی در خوزستان به هزاران سال پیش بازمی ‌گردد. این گورستان ‌ها به نام شیر سنگی معروف شده‌ اند چرا که گذشتگان به رسم احترام شیرهای سنگی را به ‌عنوان نماد شجاعت بر مزار جنگجویان خود نصب می ‌کردند.

دشت سوسن یکی از گذرگاه‌ های رودخانه خروشان کارون است و توسط این رود به دو بخش شرقی و غربی تقسیم می‌ شود. در واقع عبور رود کارون از میان دشت سوسن، موجب پیدایش اراضی حاصلخیز در این ناحیه شده است. این دشت از ماه بهمن تا خرداد، طبیعت بسیار زیبایی دارد، به طوری که در این ایام افراد بسیاری به این منطقه مراجعه می‌نمایند تا از زیبایی چشم‌ نواز آن بهره ببرند.

دشت سوسن علاوه بر طبیعت بسیار زیبا، دارای آثار تاریخی ارزشمندی همچون تپه‌ های باستانی، پل و بَرد گوری‌ ها (سنگ‌ مزار به شکل شیرهای سنگی که به عنوان نمادی از شجاعت و دلیری شخص متوفی بر روی مزارها نصب می‌ شده است) می‌ باشد. وجود دو عامل زمین‌ های حاصلخیز و راه‌ های ارتباطی با دیگر نقاط عامل مهمی در پیدایش آثار و اماکن متعدد در این ناحیه در دوران گذشته بوده است که اکنون در جای جای بخش سوسن  دیده می‌ شود.


یکی از این راه‌ ها که اصفهان و فلات مرکزی ایران را به شوش و بین‌ النهرین متصل می‌ کرده، راه دز- پارت است که در هر پنج فرسنگ آن، قلعه‌ هایی ساخته شده که به نظر می‌ رسد برای رفاه کاروانیان در طول مسیر ساخته شده و هنوز آثار آنها موجود است. این راه از اصفهان به دهدز و با گذر از پل شالو، به دو شاخه شده که یکی به ایذه منتهی می‌ شود و دیگری در امتداد رود کارون ادامه یافته است. درباره این منطقه، هنری لایارد جهانگرد و باستان شناس بریتانیایی که در دو طرف رود نشانه‌ هایی از یک جاده سنگفرش قدیمی دیده، می‌ گوید: "این راه بدون شک به همان جاده‌ای که در دره شوش دیده بود، ارتباط پیدا می‌کرده است. این جاده معروف به اتابکی بوده ولی بایستی خیلی پیش از اتابکان احداث شده باشد. احتمالاً ویرانه‌ های این جاده، بقایا و آثار یک شاهراه بزرگ قدیمی است که از زمان داریوش احداث شده و دره شوش را به پرسپولیس مربوط می‌ ساخته است."

سفر به دشت سوسن

حال که با تاریخچه و جغرافیای منطقه آشنا شدیم با سفر به دشت سوسن ادامه میدهیم:

به طرف ایذه که بروید در طول راه سد شهید عباس پور را می بینید. مسیر بعدی امامزاده ابراهیم است. این امامزاده پارکینگ دارد میتوانید خودروی خود را در اینجا پارک کرده با خیال راحت سوار قایق شوید و نیم ساعتی را تا دشت سوسن قایق سواری کنید. به طور معمول هر قایق ده نفر بدون بار را تا دشت سوسن حمل می برد. به زودی ارتباط تلفن  قطع میشود و وارد دنیای جدیدی خواهید شد. از قایق میتوانید جزیره های کوچک سرسبز را تماشا کنید. گاهی دستی به آب بزنید و از خنکای آن لذت ببرید. بعد از قایق سواری به منطقه سید احمد می رسید و پس از تخلیه بارها و وسایل از قایق، میتوانید چادرها را در محیطی خیلی زیبا و سرسبز بر پا کنید و برای گشت و گذار در این بهشت کوچک برنامه ریزی کنید. آرامش و سکوت این محیط زیبا بیش از هر چیز به دل می نشیند. تمیزی، زیبایی، طبیعت بکر، همه و همه شما را مسحور خواهد کرد. این منطقه روزهای بهاری بسیار مطبوع و شبهای خنکی دارد که کنار آتش میتوانید لحظات به یاد ماندنی را سپری کنید و از تماشای آسمان پر ستاره این دشت زیبا لذت ببرید.

جهت ماندن در این منطقه حداقل سه روز را به شما پیشنهاد می کنیم. روز اول به استراحت و گشت و گذار در اطراف و جمع آوری هیزم برای روشن کردن آتش بگذرانید. روز دوم میتوانید به صعود یکی از قله ها ی اطراف که مسیر پلکانی دارد سپری کنید که از آن بالا دیدن دهانه سد و مناظر اطراف بسیار شگفت انگیز است. روز سوم را نیز به بازدید از چشمه و پر کردن بطریهای آب معدنی اختصاص دهید. این سه روز را میتوانید با شنا، ماهیگیری و در صورت همراه داشتن قایق بادی و عبور از رود روزهای ماندگاری برای خود رقم بزنید. همچنین میتوانید برنامه ای دیگر ریخته و به روستاهای اطراف سر بزنید و یا از اماکن تاریخی معروف ایذه دیدن نمایید.

همه جای دشت سوسن در بهار دیدنی است اما دیدنی های ثریا و ده حوض بی مانند است. در ده شیخ که آخرین نقطه سوسن است پیاده شده با قایقی به آن سوی رود کارون بروید و مسیر روستاهای آن سوی دشت را در پیش بگیرید، اولین روستا ثریاست که روستایی زیبا و پلکانی است. با گذر از ثریا و یک پیاده روی سبک در جاده خاکی به ده حوض می رسید. بالاتر از ده حوض روستای دانیال و ده کهنه نیز در مسیر است.

برای داشتن سفری خوش به این منطقه به موارد زیر دقت کنید:

گرفتن اطلاعات بارش فصل، قبل از حرکت

آوردن وسایل شنا و حتی قایق بادی (البته رودخانه کارون در این منطقه جریان آبی بالای دارد بنابراین پوشیدن جلیقه نجات و حرفه ای بودن از شرط های لازم هست تا خدایی نکرده اتفاق ناگواری برایتان نه افتاد) به این منظور میتوانید حتی از امکانات اقامتگاه بوم گردی پاپیلای روستای سوسن نیز استفاده کنید.

هماهنگی با قایقرانان جهت بازگشت و یا بازدید از روستاهای اطراف

همراه داشتن وسایل بارانی و چادر ضد آب و یا نایلونهای ضخیم برای پوشاندن چادر

همراه داشتن امداد کامل خصوصأ ضد حساسیت و گزیدگی و …

همراه داشتن آب آشامیدنی کافی

همراه داشتن ظرف بزرگ برای حمل آب از محل رود به محل کمپ

مسیر دسترسی

دشت سوسن در ۳۷ کیلومتری شمال شرق ایذه قرار دارد. برای رسیدن به این منطقه زیبا پس از عبور از جاده خروجی ایذه (به سمت شمال) و گذشتن از پیان (Pian)  به یک دو راهی می رسید که سمت راست به سمت سوسن و سمت چپ شما را به سمت منطقه گلزار و بارگاه امام زاده سلطان ابراهیم در جوار دریاچه سد شهید عباسپور(کارون۱) می رساند.

با رهسپار شدن به سمت سوسن از روستای کشگلی (Kashgeli) یا همان کفش گلی به گفته محلی ها عبور کرده و پس از طی ۵ کیلومتر به دو راهی دیگری می رسید که هر یک شما را به طرفین دشت سوسن هدایت می کند.

برای رسیدن به شمالی ترین و آخرین بخش دشت سوسن که در واقع دشت تمام شده و تنگه و رود کارون شکل می گیرد باید از مسیر سمت چپ به سمت روستای ده شیخ راهی شده و برای عبور از عرض رودخانه سوار قایق شد.

مسیر سمت راست با دور زدن کل دشت سوسن و عبور از پل روی کارون بخش شرقی را نیز کاملاً دور زده و به نقطه شمالی سوسن ختم می شود. این جاده تا روستای ده کهنه کاملاً آسفالت بوده و از ده کهنه تا ثریا (روستای مقابل ده شیخ در آن سوی کارون) خاکی نسبتا خوبی است. نبود پل در بخش شمالی سوسن روستائیان را ناچار به دور زدن کامل دشت سوسن می کند.

امکانات عمومی برای مسافران

امکان اقامت در اقامتگاه بوم گردی پاپیلای روستای سوسن برای مسافران فراهم آمده است. این اقامتگاه دارای ۱۰ اتاق با سرویس های بهداشتی و حمام داخل هر اتاق پذیرای مسافران هست. 

در اطراف کارون یا روستاها در مکان هایی که برای مردم محلی و زمین های کشاورزی مزاحمتی نباشد امکان کمپینگ وجود دارد که توصیه می شود با راهنمایی خواستن از مردم محلی بهترین مکان را برای اتراق انتخاب کنید.و یا حتی میتوانید در اقامتگاه پاپیلا درخواست چادر زدن با مبلغی کم و استفاده از دیگر امکانات این اقامتگاه همچون سرویس بهداشتی و حمام که برای مسافرانی که قصد کمپ زدن را دارند فراهم شده است.. 

در روستاهای دشت سوسن با وجود آب چشمه که از طریق لوله‌ کشی به روستاها آورده شده، مشکلی برای تأمین آب وجود ندارد.در این منطقه امکاناتی مثل مغازه و نانوا وجود دارد.
پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار