گردشبان (gardeshban.ir) : سیدمصطفی فاطمی در نشست خبری ستاد هماهنگی خدمات سفر که چهارشنبه ۲۵ اسفندماه در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برگزار شد، با تاکید بر ضرورت مدیریت سفر در نوروز امسال با توجه به پیشبینی افزایش سفرها که طبق برآورد وزارتخانههای راه و گردشگری ۳۰ درصد بیشتر از نوروز ۹۸ خواهد بود، گفت: بررسیها نشان میدهد در هشت استان بوشهر، خوزستان، خراسان رضوی، فارس، گیلان، مازندران، هرمزگان و یزد ضریب اشغال مراکز اقامتی به بالای ۸۰ درصد رسیده است. در این استانها شهرهای جایگزین شناسایی شده تا در زمان ازدحام و شلوغی در مرکز، برای مدیریت سفر و جلوگیری از ازدحام اعلام شوند.
او افزود: در برخی شهرها میزان رزرو مراکز اقامتی پایین است و در شرایط کرونا به مردم توصیه میشود این مناطق برای سفر انتخاب شوند. البرز، تهران، خراسان جنوبی و شمالی، سمنان و کرمان، تا این لحظه از جمله استانهایی هستند که مراکز اقامتی آنها کمتر رزرو شده و کممسافرتر هستند.
دبیر ستاد خدمات سفر به ظرفیت ناوگان حمل و نقل برای سفر نوروزی اشاره کرد و گفت: ۲۲۵ قطار مسافربری با ۲۲۴ هزار صندلی، ۱۲۴ اسکله و ۲۸۴۰ شناور، ۲۶ هزار صندلی پرواز و ۲۴ هزار مینیبوس از جمله ظرفیتهای آمادهشده برای سفرهای نوروزی است.
او اضافه کرد: بیشترین پایگاههای نوروزی مربوط به ناجا بوده و هلال احمر نیز در قالب ۷۹۹ پایگاه و ۱۲۵۰ تیم امدادی و ۲۲ پایگاه هوایی در نوروز خدماترسانی میکند و حدود ۱۲۰۰ تیم نظارتی در حوزه بهداشت نظارت خواهند داشت.
فاطمی همچنین گفت: پایگاههای امدادخودرو کانون جهانگردی و اتومبیلرانی علاوه بر سامانه ۰۹۶۲۹، از طریق اپلیکیشن آن در دسترس است. حدود ۸۹۰ پایگاه امداد خودرو کانون جهانگردی و اتومبیلرانی ایجاد شده که علاوهبر این، امدادرسانی خودروهای آفرود نیز امسال فعال شده است.
او این توضیح را اضافه کرد که ساماندهی خودروهای آفرود توسط کانون درحال انجام است تا مسیرهای حرکت این نوع خودروها مشخص شود؛ چرا که آسیبهای زیادی از این طریق وارد شده است.
مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی همچنین از برپایی ۱۰۰۰ سفره هفتسین و بازارچههای صنایع دستی در محورهای گردشگری و در ۳۰ کیلومتری ورودی شهرهای پرمسافر برای شکستن ترافیک و سوانح جادهای خبر داد.
فاطمی تاکید کرد که در تعطیلات نوروز با توجه به تاکید ستاد ملی کرونا برای سفر ایمن و بهداشتی از مراکز اقامتی غیررسمی استفاده نخواهد شد، ولی در مواقع اضطراری از ظرفیت سالنهای ورزشی، خوابگاههای دانشجویی و کلاسهای درس استفاده میشود.
او با اشاره به خروج بخشی از ظرفیت خدمات گردشگری در دوران کرونا، اظهار کرد: تمام امکانات را برای اسکان مسافران تجمیع کردهایم، برخی تاسیسات خارج شده را برگرداندیم. علاوهبر این، آن بخش از ظرفیت که در دوران کرونا کاهش پیدا کرده است دوباره بازبینی شده و سعی کردیم ظرفیت را به سال ۹۸ برسانیم.
دبیر ستاد هماهنیگی خدمات سفر با بیان اینکه فرهنگ سفر مردم ما لحظه آخری است، درخواست کرد: حتما برای سفرهای نوروزی از پیش برنامهریزی شود و مردم به اطلاعیهها دقت کنند تا در نوروز با کمترین آسیب مواجه شویم.
همه تاسیسات گردشگری باید کُد سامانه «ایران من» را نصب کنند
یحیی نقیزاده محجوب ـ مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری ـ نیز گزارشی از روند نظارتهای پیش از نوروز برای اطمینانبخشی از اجرای پروتکلها و انجام واکسیناسیون پرسنل و قیمتها در مراکز اقامتی و گردشگری ارائه کرد و افزود: برای اولین بار اکیپهای تخصصی برای نظارت در نوروز از چهارشنبه ۲۵ اسفندماه اعزام شدهاند که به صورت مستقیم شکایاتهای دریافت شده از سامانه را نامحسوس بازدید و نظارت میکنند.
او با تاکید بر اینکه پذیرش مسافران نوروزی در تاسیسات اقامتی منوط به ارائه گواهی واکسن شده است، گفت: در راستای اجرای مصوبات ستاد کرونا، برای اطمینان از ایمن بودن مقاصد و تاسیسات گردشگری مقرر شد تمام تاسیسات گردشگری به سامانه «ایران من» متصل شوند و تصویر تاییدیه این سامانه را در مبادی ورودی آن مکان الصاق کنند. علاوهبر این مسافران از طریق سامانه «جانا» قبل از عزیمت به مرکز اقامتی از ایمن بودن آن میتوانند مطلع شوند.
نقیزاده در پاسخ به سوالی درباره چگونگی نظارت بر نرخگذاری مراکز گردشگری و اقامتی با توجه به تاکید رییسجمهور درباره نظارت و کنترل قیمتها در نوروز، اظهار کرد: خدمات سفر به ویژه در بخش اقامت در آستانه نوروز، افزایش یا تعدیل نرخ ندارند، چون در مهرماه امسال این اتفاق افتاده است. ضمن اینکه برای بالاتر نرفتن هزینه سفر برخلاف قیمتگذاری مراکز اقامتی پایینتر از نرخ تورم صورت گرفت. برای مدیریت آن نیز بخشنامهای ابلاغ شد که این مراکز برای رعایت حال مردم، قیمتها تغییر نکند و نظارتها نیز مستقیم و میدانی از طریق ستادهای استانی و مرکز انجام میشود. نظارت روی قیمت مشکلی ندارد، مگر اینکه ما مطلع نشویم.
۲۵ پایگاه تاریخی و ۷۸۵ موزه آماده نوروز شدهاند
همچنین فرهاد عزیزی ـ مدیرکل امور پایگاههای ملی و جهانی ـ با اشاره به افت بازدیدها از موزهها و پایگاههای تاریخی در دوران کرونا، یادآور شد: در سال ۹۸ حدود هفت میلیون و در سال ۹۹ حدود ۴۲۰ هزار گردشگر از این اماکن بازدید کردند.
او با اشاره به آمادگی موزهها، پایگاهها و محوطههای تاریخی از بهمنماه برای نوروز، اظهار کرد: ۲۵۳ پایگاه ملی و جهانی و ۷۸۵ موزه برای بازدید نوروزی آماده هستند. ۶۰ نقطه شامل پایگاههای ملی و جهانی و موزهها به عنوان پایلوت برگزاری مراسم نوروز در کشور انتخاب شده و دوهزار برنامه آیینی و نوروزگاه پیشبینی شده است.
حسن میثمی ـمدیرکل روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعستی، هم درحالی که سفرهای نوروزی از چند روز گذشته آغاز شده است، از معرفی روستاهای هدف گردشکری و کمتر دیده شده از طریق فضای مجازی در روزهای آتی خبر داد تا در مسیر بازدید مردم قرار گیرند.
تفاهمنامه گردشگری با شرکت ارتباطات سیار ایران
در پایان این نشست نیز تفاهمنامه همکاری میان معاونت گردشگری و شرکت ارتباطات سیار ایران با هدف تسهیل خدمات به مسافران و گردشگران امضا شد که قائممقام این شرکت در پاسخ به ایسنا درباره غیرممکن بودن و محدودیت خرید سیمکارت از سوی گردشگران خارجی در ایران، رفع تدریجی این مانع را یکی از اقدامات این تفاهمنامه ذکر کرد. این تفاهمنامه که به مدت پنجسال اعتبار دارد، به گفته معاون گردشگری قرار است خدمات مورد نیاز گردشگری را تامین کند.