گردشبان (gardeshban.ir) : منارجنبان خرانق بنایی کاملاً خشتی است و هیچ تزیینی بر روی آن دیده نمیشود، برای بالا و پایین رفتن دو راه پله وجود دارد و خود مناره نیز دارای راهپله حلزونی شکلی است که از قسمتهای پایین دارای عرضی حدود ۷۰ سانتیمتر و از قسمتهای انتهایی مناره دارای عرض پلهای به ۴۰ سانتیمتر است.
معماری مناره منارجنبان خرانق
منارجنبان خرانق به مانند دیگر منارههای قابل لرزش ایران دارای معماری شگفتانگیزی است، این مناره جزو مرتفعترین بناهای منطقه با کاربرد دفاعی بوده و در گذشته از چند کیلومتری روستا دیده میشده است، به همین دلیل به عنوان فانوسخانه یا برج دیدهبانی هم از آن استفاده میشد.
در ساخت منارجنبان از خشت و گل استفاده شده و در گذشته قسمتهای بالای منارجنبان با کلافهای چوبی پوشیده شده بود، علت وجود این کلافها محافظت از اجزا و دیوارههای بنا بوده است.
حرکت و لرزش منارجنبان خرانق به زور دست است و لرزش بنا در این سازه خشتی و کهان بسیار مشهود است و جاذبه خوبی ایجاد کرده است.
تاریخچه منارجبنان
قدمت منارجنبان خرانق طبق گفته باستانشناسان به دوره ساسانیان برمیگردد، پایه این بنا متعلق به دوره ساسانیان است اما اجزا و بدنه بنای که در حال حاضر شاهد آن هستیم، متعلق به دوره سلجوقیان بوده و نیازمند مراقبت بیش از پیش است.
علت جنبش منارجنبان خرانق
آجرهای که در منارجنبانهای استفاده میشود از نوعی آجر است که نسبت به آجرهای دیگر ضریب ارتجاعی بالاتری دارد و همین امر باعث تکان خوردن یا به اصطلاح جنبش منارجنبانها میشود، اگر ارتفاع منارجنبان کوتاه باشد، میزان لرزش و تکان کل بنا نیز بیشتر خواهد بود.
منارجنبان از جمله بناهای تاریخی و جذاب روستای تاریخی خرانق است، خرانق شهری تاریخی در استان یزد و ۶۰ کیلومتری شهر اردکان است که به تازگی از روستا به شهر تبدیل شده و دارای آثار و بناهای تاریخی منحصربفردی است که میتواند این منطقه را به یکی از پربازدیدترین جاذبههای گردشگری کویر مرکزی ایران تبدیل کند.
شهر خرانق از دیرباز تاکنون به نام زادگاه خورشید هم نام گرفته است، در ناحیه کوهستانی استان یزد واقع شده و دارای دو بخش جدید و قدیم است که جمعیت امروز در بخش جدید ساکن است.
قلعه، حمام، کاروانسرا، آب انبار، منارجنبان، پل آب و بقعه مشهدک از جمله ظرفیتهای گردشگری شهرتاریخی خرانق در استان یزد است.