گردشبان (gardeshban.ir) : نام کوه فوجی در زبان «آینو» که توسط اهالی بومی ژاپن مورد استفاده قرار میگرفت به معنی «زندگی جاویدان» است.
البته برخی از زبانشناسان اعتقاد دارند این نام از زبان «یاماتو» مشتق شده و به «فوچی» (Fuchi) الهه آتش بوداییها اشاره میکند. اولین کسی که از این کوه بالا رفت و آن را فتح کرد یک راهب بود که در سال ۶۶۳ به این امر نایل شد.
بعد از آن مردان زیادی فوجی را فتح کردند اما بانوان تا اواخر قرن ۱۹ حق بالا رفتن از آن را نداشتند. اولین غربی فاتح فوجی «سر رادرفورد آلکاک» (Sir Rutherford Alcock) بود که در سپتامبر سال ۱۸۶۰ این کوه را درنوردید. اولین زن سفیدپوست نیز «فنی پارکس» (Fanny Parkes) بود که در سال ۱۸۶۷ از فوجی بالا رفت.
کوه فوجی برای قرنهای متمادی در میان مردم کوهی مقدس بود. معتقدین به مذهب «شینْتو»، قله فوجی را جایگاه الهه «سِنگِن ساما» (Sengen-Sama) میدانند که مظهر طبیعت است و برای این الهه زیارتگاهی در بالای کوه ساختهاند اما بودیستهای ژاپنی این کوه دروازهای به جهان دیگر میدانند. کوه فوجی، «تاته» (Tate) و «هاکو» (Haku) سه کوه مقدس ژاپن هستند.
کوه فوجی بیش از تمام کوههای دیگر جهان صعود شده و سالانه بیش از ۱۰۰,۰۰۰ نفر قله آن را فتح میکنند. حدود ۳۰٪ این جمعیت خارجی و باقی همه ژاپنی هستند. این کوه که یکی از زیباترینهای جهان به شمار میرود را شاید بتوان محبوبترین جاذبه گردشگری ژاپن دانست.
نسلهای متعددی از هنرمندان نقاش و عکاس این کوه را به تصویر کشیدهاند که از میان آنها شاید به جرئت بتوان گفت معروفترین آثار، چاپهای «هوکوسای» نقاش ژاپنی هستند. در روزهای آفتابی از شهر توکیو میتوان قله فوجی را تماشا کرد.
برای صعود کوه فوجی ۴ مسیر تا قله وجود دارد. در هر مسیر ۱۰ ایستگاه در نظر گرفته شده که هرکدام تسهیلات اولیه و مکانی برای استراحت در اختیار شما میگذارند. نوشیدنی، غذا و تخت در اینجا بسیار گران بوده و باید پیشاپیش جا رزرو کنید. معمولاً صعود را از ایستگاه پنجم آغاز کرده و تا آنجا را با اتوبوس طی میکنند.
البته مسیرهای فنیتر برای کوهنوردان هم وجود دارد. معروفترین مسیر به سمت قله «یوشیداگوچی» (Yoshidaguchi) بوده که از ایستگاه پنجم «کاواگوچیکو» (Kawaguchiko) در قسمت شرقی فوجی آغاز میشود. یک کوهپیمایی رفت و برگشتی حدود ۱۲ ساعت از اینجا به طول میانجامد. این مسیر برای کوهنوردان تازه کار از همه مناسبتر است.
دانستنیهای جالبی درباره کوه فوجی
اگر قصد صعود فوجی را دارید باید بدانید که فصل صعود آن از اولین روز ماه جولای آغاز شده و در آخرین هفته ماه آگوست به پایان میرسد.
آخرین فوران این کوه آتشفشانی در دسامبر سال ۱۷۰۷ شروع شده و تا اولین روز سال ۱۷۰۸ ادامه پیدا کرد.
دمای قله یکی دیگر از حقایق جالب این کوه است. دمای روز قله در ماه جولای بدون وزش باد ۵ درجه سلسیوس و در ماه آگوست به ۶.۶ درجه میرسد.
این کوه کاملاً متقارن میباشد که با توجه به آتشفشانی بودن و کوه بودن آن نکتهای جالب توجه است.
۳۶ نما از کوه فوجی توسط هنرمند شهیر ژاپن، «هوکوسای» (Hokusai) با تکنیک چاپ دستی خلق گردید. این آثار از سال ۱۸۳۰ شروع شدند و هنرمند در آن زمان ۷۰ سال داشت.
۵ دریاچه دور کوه وجود دارند که نامهایشان «موتوسوکو» (Motosuko)، «کاواگوچیکو» (Kawaguchiko)، «شوجیکو» (Shojiko)، «یاماناکاکو» (Yamanakako) و «سایکو» (Saiko) است.