گردشبان (gardeshban.ir) : وقتی از اصفهان سخن به میان میآید، در واقع از گنجینه عظیمی صحبت میکنیم که در دل آن، زیباییهای منحصر به فرد ایران و جهان جای گرفتهاند.
برای آشنایی با این زیباییها در اصفهان، اماکن و نقاط مختلفی وجود دارد اما شاید یکی از بهترین مورد، موزه هنرهای تزئینی این شهر است. موزهای که از آن با عنوان عمارت رکیب خانه نیز یاد میشود.
این موزه چنان صحنههای شگفتانگیزی در مقابل چشم بازدیدکنندگان خود قرار میدهد که باور کردن این صحنهها واقعا برای هر کسی سخت است. از این رو بد نیست نگاهی اجمالی به موزه هنرهای تزئینی اصفهان بیندازیم و با جنبههای مختلفی از این موزه بیشتر آشنا شویم.
اگر قصد دارید به اصفهان زیبا سفر کرده و قرار است نسبت به تهیه بلیط هواپیما اقدام کنید بازدید از این مکان دیدنی زیبا را به شما توصیه میکنیم.
چرا بازدید از موزه هنرهای تزئینی اصفهان پیشنهاد میشود؟
جذابیتهای معماری و هنری موزه هنرهای تزئینی اصفهان توصیف ناپذیر هستند.
عمارتی که موزه هنرهای تزئینی اصفهان در آن قرار گرفته، جزو ارزشمندترین بناهای این شهر محسوب میشود.
در این موزه میتوان از آثار هنری اسلامی از جمله خوشنویسی و نقاشی قهوهخانهای و سایر جنبههای بینظیر هنر بازدید کرد.
فاصله موزه هنرهای تزئینی اصفهان با سایر نقاط پربازدید شهر بسیار کم است.
تاریخچه موزه هنرهای تزئینی اصفهان
عمارت رکیب خانه اصفهان یادگار به جا مانده از قرن ۱۱ هجری است که در نزدیکی بخش اعظمی از مکانهای تاریخی این شهر قرار دارد. این عمارت همزمان با دوران حکومت شاه عباس اول ساخته شد.
با توجه به نام این عمارت و با تکیه بر اسناد موجود از دوران صفویه، به نظر میرسد که در این مکان، معمولا لوازم لازم برای سوارکاری و اسب دوانی نگهداری میشدند. اما کنار رفتن حکومت صفوی همانا و متروکه شدن چندین ساله عمارت رکیب خانه همان. با این حال، پس از گذشت چند سال، بالاخره در دوران سلطنت قاجارها این بنا دوباره احیا و به عنوان محل زندگی مسعود میرزا ظل السلطان برگزیده شد.
با روی کار آمدن خاندان پهلوی، از این بنا به عنوان اداره آمار و ثبت احوال شهر اصفهان استفاده میشد اما با پیروزی انقلاب اسلامی، این بنا مورد بازسازی قرار گرفته و در نهایت، در سال ۱۳۷۵ این عمارت به عنوان موزه هنرهای تزئینی اصفهان مورد بهره برداری واقع شد.
معماری موزه هنرهای تزئینی و معاصر اصفهان
مثل اکثر ساختمانهای قدیمی کشور، عمارت رکیب خانه دارای حیاطی بسیار دلنشین و دوست داشتنی است. دور تا دور این حیاط سرسبز را تالارها و اتاقها احاطه کردهاند. جدا از همه اینها، در طرف راست حیاط میتوان شاهد برج زیبایی بود که از آن به عنوان کلاه فرنگی استفاده میشد. شاید بتوان گفت که چشمنوازترین قسمت این بنا، شاه نشین آن است که معماریها و گچ بریهایش واقعا دلانگیزند.
در موزه هنرهای تزئینی اصفهان چه چیزی میتوان دید؟
شاید باور کردنش کمی سخت باشد، اما بسیار جالب است بدانید که بیش از ۳ هزار قطعه هنری و تاریخی بسیار ارزشمند در موزه هنرهای تزئینی اصفهان گردآوری شدهاند. کافیست شما قدم در فضای این موزه بگذارید تا غرفههایی را ببینید که پر از این قطعات هستند. این موزه که دارای کتابخانه تخصصی ویژهای هست، به طور کلی به هفت بخش تقسیم میشود. این هفت بخش عبارتند از: خط و کتابت، آثار لاکی و روغنی، آثار چوبی، آبگینه و سفال، نگارگری، آثار فلزی و دستبافههای سنتی.
نامهایی که برای این بخشها انتخاب شدهاند کاملا با موضوعات عنوانشده در آنها مطابقت دارند. برای مثال، در بخش خط و کتابت میتوان شاهد خوشنویسیهای حیرت انگیزی از آیات قرآنی، احادیث، دعاها و اشعار بود و در بخش نگارگری به تماشای سبکها و شیوههای متنوعی از نگارگریهای ایرانی از جمله تابلوهای ارزشمند و مینیاتورهای تبریز، اصفهان و هرات را تماشا کرد و لذت برد.
سایر بخشهای نیز به همین منوال از آثار زیبا پر شدهاند. ضمنا، این موزه دارای برنامههای جانبی مثل همایشها، سخنرانیها، گردهماییها و نشستهای علمی و عمومی نیز هست.
هزینه و زمان پیشنهادی بازدید از موزه هنرهای تزئینی چه قدر است؟
قیمت بلیط ورودیه موزه هنرهای تزئینی شهر اصفهان برای بازدیدکنندگان ایرانی بسیار پایین بوده و امکان بازدید از این موزه برای قشرهای مختلف جامعه فراهم است. با توجه به وجود چندین هزار قطعه هنری و همچنین زیباییهای خود بنای ساختمان، زمان پیشنهادی برای بازدید و آشنایی با تمامی جوانب موزههای هنرهای تزئینی حتی میتواند بیش از ۳ تا ۴ ساعت باشد.
در نزدیکی موزه هنرهای تزئینی از چه جاهای دیدنی دیگری میتوان بازدید کرد؟
کاخ چهل ستون: ۵۵۰ متر
بازار بزرگ اصفهان: ۱ کیلومتر
سینما سپاهان: ۱.۵ کیلومتر
انگورستان ملک التجار: ۱.۷ کیلومتر
کاخ هشت بهشت: ۱.۸ کیلومتر
سردر قیصریه: ۲.۶ کیلومتر
چه هتل هایی در نزدیکی موزه هنرهای تزئینی برای اقامت وجود دارد؟
هتل سنتی اصفهان: ۸۰۰ متر
هتل حکیم: ۹۰۰ متر
هتل پرشیا: ۹۰۰ متر
هتل صبا: ۱ کیلومتر
هتل نقش جهان: ۱.۱ کیلومتر
هتل ستاره: ۳ کیلومتر
چه رستوران ها و غذاخوری هایی نزدیک به موزه هنرهای تزئینی هستند؟
کافه رستوران نمکدان: ۱۵۰ متر
بریانی گلستان: ۶۰۰ متر
رستوران نوبهار: ۸۵۰ متر
رستوران سنتی خان: ۱.۲ کیلومتر