gardeshban.ir

گزارش/

همه چیز درباره عوارض خروج از کشور+ قیمت 1401 و نحوه پرداخت

قوانین خروج از کشور در ایران از چندین دهه پیش تا کنون پابرچا بوده است، اما آنچه مردم به عنوان قالب جدید عوارض خروج از کشور می‌شناسند از سال 1398 آغاز شد.
کد خبر: ۵۴۹۱۵
تاریخ انتشار : يکشنبه ۰۹ مرداد ۱۴۰۱-1401 May 09
گردشبان (gardeshban.ir) :
همه چیز درباره عوارض خروج از کشور+ قیمت 1401 و نحوه پرداخت


قوانین خروج از کشور در ایران از چندین دهه پیش تا کنون پابرچا بوده است، اما آنچه مردم به عنوان قالب جدید عوارض خروج از کشور می‌شناسند از سال 1398 آغاز شد. عوارض دولتی که تقریبا هر کسی که از خاک ایران به صورت زمینی یا هوایی خروج داشته باشد، دربر می‌گیرد. با توجه به عوامل مختلفی مانند تورم، هزینه عوارض خروج از کشور نیز به طور سالیانه در حال افزایش است که آنچه در ادامه مشاهده خواهید کرد، قیمت هزنیه عوارض خروج از کشور در سال 1401 است.

عوارض خروج از کشور چیست؟

عوارض خروج از کشور هزینه‌ای است که شهروندان ایرانی برای خروج از مرز ایران باید به دولت پرداخت کنند. هزینه‌ای‌ که در برخی از کشورها به صورت‌های مختلفی دیده می‌شود. آنچه در ایران به عنوان عوارض خروج از کشور تعریف شده است، شامل هزینه‌ای می‌شود که به ازای هر بار خروج خاک ایران (زمینی، دریایی یا هوایی) باید به دولت پرداخته شود و هزینه آن بسته به تعداد خروج از کشور و وضعیت مسافر متغیر است.

 قانون دریافت عوارض خارج از کشور نخستین بار در تیر ماه سال 1364 تصویب شد و طبق مصوبه آن هر مسافری که با گذرنامه دولت جمهوری اسلامی ایران به خارج از کشور سفر می‌کند، باید برای نخستین بار در سال 5000 تومان و برای بار دوم یا بیشتر در همان سال مبلغ 10000 تومان را پرداخت کند. اما این قانون در سال 98 تغییرات چشم گیری پیدا کرد در مطلب مالیات برای سفرهای خارجی به جزئیات آن پرداختیم. هزینه‌ای که مردم برای عوارض خروج از کشور پرداخت می‌کنند، جزو درآمد دولت محسوب می‌شود اما بخشی از آن صرف توسعه زیر ساخت‌ها و تاسیسات گردشگری و حمایت از بخش میراث فرهنگی و صنایع دستی می‌شود.

چه کسانی عوارض خروج از کشور را باید پرداخت کنند؟

اینطور در نظر داشته باشید هر فرد مقیم ایران که قصد خروج از خاک ایران را به صورت زمینی، دریایی و هوایی داشته باشد، باید هزینه عوارض خروج از کشور را پرداخت کند؛ اما در این بین اگر شخصی شامل یکی از 7 وضعیت زیر شود از پرداخت هزینه‌ خروج از کشور معاف می‌شودد. اگر وضعیت شما شامل این 7 گروه نمی‌شود به تیتر بعدی مراجعه کنید تا از هزینه‌ای که بابت عوارض خروج از کشور باید پرداخت کنید مطلع شوید.

اشخاصی که به واسطه شغلشان موظف هستند زیاد از مرز خارج شوند، مانند خدمه پرواز و دریابانان

دانشجویان شاغل در کشورهای خارجی (تحت شرایط خاص)

بیمارانی که با دریافت مجوز شورای پزشکی برای معالجه به کشور خارجی می‌روند

جانبازانی که برای معالجه به خارج از کشور می‌روند

کسانی که پاسپورت سیاسی دارند

ایرانیان مقیم خارج که گذرنامه شغلی از وزارت کار دارند.

زائران اربعین حسینی که خواهان سفر زمینی به عراق هستند (در بازه زمانی خاص)

هزینه عوارض خروج از کشور 1401

اگر جزو 7 وضعیت گفته شده نباشید، باید هزینه عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید، هزینه عوارض خروج از کشور در سال 1401 شامل بازه سنی به خصوصی نمی‌شود و حتی کودک 1 ماهه هم باید طبق تعرفه زیر مالیات خروج بپردازد با وجود شایعاتی مبنی بر افزایش فوق نجومی این عوارض و افزایش پیدا کردن آن به 5 میلیون تومان، هزینه عوارض خروج از کشور در سال 1401 برای مشمولین این قانون از 12 هزار تومان تا 800 هزار تومان متغیر است.

انواع مسافر

هزینه عوارض سفر اول

هزینه عوارض سفر دوم

هزینه عوارض سفر سوم و به بعد

نوع مرز

مسافر عادی*

400 هزار تومان

600 هزار تومان

800 هزار تومان

زمینی، دریایی و هوایی

زائران حج عمره و تمتع

132 هزار تومان

198 هزار تومان

264 هزار تومان

زمینی، دریایی و هوایی

زائران عتبات عالیات

37.5 هزار تومان

45 هزار تومان

45 هزار تومان

هوایی

12.5 هزار تومان

15 هزار تومان

15 هزار تومان

زمینی و دریایی

مسافران مرزنشین

75 هزار تومان

600 هزار تومان

800 هزار تومان

هوایی

25 هزار تومان

600 هزار تومان

800 هزار تومان

زمینی و دریایی

ورزشکاران**

264 هزار تومان

264 هزار تومان

264 هزار تومان

هوایی، زمینی و دریایی





 تعرفه و قیمت عوارض خروج از کشور در سال 1401 

* مسافر عادی شخص مشمول عوارض خروج از کشوری است که در سایر انواع مسافرین (مرزنشینان، ورزشکاران و...) دسته بندی نشود.

** ورزشکاران فقط زمانی برای خروج از کشور می‌توانند 264 هزار تومان پرداخت کنند که برای بازی‌های ملی اعزام شده باشند و مجوزشان را از وزارت ورزش گرفته باشند؛ در غیر این صورت آن‌ها باید مانند مسافران عادی عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند.

عوارض خروج از کشور دانشجویان

همانطور که پیش‌تر اشاره شد دانشجویانی که برای تحصیل به خارج از کشور سفر کرده باشند از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند؛ البته مشروط به این که دست کم 3 ماه از آخرین ورودشان به ایران گذشته باشد و مدارک لازم مانند گواهی اشتغال به تحصیل را دریافت کرده باشند و در سامانه‌هایی مانند میخک وضعیت خود را ثبت کرده باشند. همچنین توجه داشته باشید که دانشجویان فقط برای 3 بار اولی که از ایران خارج می‌شوند از معافیت پرداخت عوارض خروج برخوردارند و برای بار چهارم یا بیشتر، باید طبق مسافرین عادی مبلغ عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند.


روش‌های پرداخت عوارض خروج از کشور

روش‌های مختلفی برای پرداخت عوارض خروج از کشور وجود دارد که به 2 دسته کلی حضوری و آنلاین تقسیم می‌شوند. در روش حضوری، مسافران در ATM فرودگاه (دستگاه‌های خودپرداز غیرنقدی Cashless ATM) می‌توانند هزینه این قبض را با وارد کردن اطلاعات خود و همراهانشان پرداخت کنند، اما از آنجایی که نهایتا 30 دقیقه قبل از سوار شدن به هواپیما باید عوارض خروج پرداخت شود و گاهی سفرهای خارجی به صورت زمینی و دریایی صورت می‌گیرد، پیشنهاد می‌کنیم هر کسی هزینه عوارض خروج از کشور را به صورت آنلاین پرداخت کند. همچنین به منظور جلوگیری از کلاه‌برداری از سال 97 امکان پرداخت نقدی عوارض خروج از کشور دیگر وجود ندارد.

در روش آنلاین شما می‌توانید با مراجعه به سامانه پرداخت عوارض خروج از کشور به نشانی https://sadadpsp.ir/Tollpayment هزینه مربوطه را پرداخت کنید و از رسید آن کپی تهیه کنید. اپلیکیشن‌ها ایوا و بله دو روش آنلاین دیگر برای پرداخت عوارض خروج از کشور هستند. روش پرداخت عوارض از این طریق بسیار آسان است، اما پیش‌ از آن باید یکی از دو اپلیکیشن نام برده را دانلود کنید. ایرانیان باید عوارض خروج از کشور را به اداره کل امور مالیاتی کشور (نزد بانک ملی ایران) به شماره حساب ٢١١٠١٠٠٢٥٠٠٠٩ واریز کنند. باز هم تاکید داریم که از بهترین روش رجوع به آدرس گفته شده و پرداخت در درگاه ایرنترنی سداد است که کمترین واسطه‌گری را دارد. (البته چند روزی مانده به سفر حتما سایت را چک کنید که مشکلی نداشته باشد)



پرداخت آنلاین عوارض خروج از کشور در سامانه سداد



زمان اعتبار عوارض خروج از کشور

هر مسافری که قصد سفر خارج از کشور دارد، می‌تواند مدت‌ها قبل از سفر این هزینه را پرداخت کند، به شرطی که سفر وی به سال بعد موکول نشود. از طرفی حداکثر 30 دقیقه پیش از عزیمت به کشور خارجی مسافر باید این عوارض را پرداخته کرده باشد. در ادامه به پرتکرارترین سوالات درباره پرداخت عوارض خروج از کشور پاسخ می‌دهیم.

آیا عوارض خروج از کشور شامل اتباع ساکن ایران می‌شود؟

عوارض خروج از کشور که در سال 1364 تنظیم شد، فقط شامل شهروندانی می‌شد که پاسپورت ایرانی داشتند؛ اما اتباع ساکن ایران، مانند افغانستانی‌ها پیش از سفر خارجی از مبدا ایران باید به پلیس‌های مستقر در فرودگاه مراجعه کنند تا گذرنامه آن‌ها بررسی شود. در صورت تایید وضعیت، اتباع ساکن ایران می‌توانند با همان تعرفه‌های شهروندان ایرانی عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند. بنابراین عوارض خروج از کشور برای اتباع خارجی هم صدق می‌کند. 

آیا هزینه عوارض خروج از کشور قابل استرداد است؟

اگر به هر دلیلی اشتباهی در پرداخت عملیات عوارض خروج از کشور برایتان رخ بدهد، می‌توانید با مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی www.evat.ir هزینه پرداختی خود را استرداد کنید. اول برای استرداد هزینه پرداختی خود، در منوی بالا سایت روی گزینه «پرداخت و درخواست استرداد وجوه خروج از کشور» کلیک کنید تا به صفحه مورد نظر منتقل شوید. سپس در صفحه جدید روی دومین گزینه «ثبت درخواست استرداد وجوه خروج از کشور» کلیک کنید. سپس با وارد کردن اطلاعات هویتی، شماره پیگیری قبض پرداختی، تاریخ پرداخت و وارد کردن شماره حساب (برای سریع شدن فرآیند، بهتر است شماره شبا حسابتان هم وارد کنید) ثبت درخواست کنید تا یک کد پیگیری برایتان نمایان شود.

در نهایت می‌توانید وضعیت خود را در بخش «پیگیری درخواست استرداد وجوه خروج از کشور» چک کنید. برای هر بار ورود به این بخش باید کد ملی و شماره پیگیری درخواست استردادتان را وارد کنید. نکته مهمی که درباره این فرآیند وجود دارد این است که فقط استرداد عوارضی که به شیوه‌های آنلاین پرداخت شده باشد قابل بازگشت است.


بخشی از فرم استرداد عوارض خروج از کشور



سخن آخر

 در این مطلب شما را با آخرین وضعیت و تعرفه‌های عوارض خروج از کشور آشنا کردیم. عوارض خروج از کشور در سال‌های اخیر به دلیل افزایش قیمت قابل توجه، مورد انتقاد بسیاری از ایرانیان بوده و کماکان قشر بسیار محدودی هستند که از معافیت پرداختش برخوردارند و اقشار مختلفی که کار آن‌ها وابسته به خروج از کشور است در لیست معافیت گنجانده نشده‌اند.

پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار