گردشبان (gardeshban.ir) : دریاچه ارواح یکی از برجستهترین جاهای دیدنی نوشهر در استان مازندران است. این دریاچه در میان مردم محلی با نام دریاچه ممرز شناخته میشود. جنگلهای اطراف این دریاچه از بکرترین و زیباترین نقاط جنگلی در شمال ایران است که هر ساله گردشگران و طبیعت دوستان بسیاری را به سوی خود جلب میکنند؛ اما بهدلیل قرار گرفتن در ارتفاعات جنگلی و دور از دسترس به نسبت سایر دیدنیهای این منطقه، هنوز بکر و دست نخورده باقی مانده است.
دریاچه ممرز که به دریاچه ارواح نیز شهرت دارد در ۵ کیلومتری شمال روستای چلندر از توابع نوشهر واقع است. دریاچه در میان جنگل انبوه پهن برگ در منطقه ملا کلا قرار گرفته است. طول دریاچه در حدود ۷۰۰ متر و عرض آن ۳۰۰ متر است. در درون دریاچه درختان خشک شده ای قرار دارند که منظره جالبی ایجاد کرده اند. این دریاچه در مکان بسیار بکری واقع شده که در عبور از آن امکان مواجهه با انواع حیوانات وحشی، وجود دارد.
دریاچه ارواح و مناطق جنگلی اطراف آن در فهرست مناطق حفاظتشده در شمال ایران قرار دارند. این مناطق از بکرترین و دستنخوردهترین بخشهای استان مازندران هستند که توجه گردشگران را در سالهای اخیر به خود جلب کردهاند. دریاچه ارواح و مناطق اطراف آن گزینههایی مناسب و امن برای رشد و حفاظت از گونههای مختلف جانوری به شمار میروند.
گرچه از دریاچه ارواح یا ممرز با لقبهایی مانند ترسناک، وهمآلود و اسرارآمیز یاد میشود، این دریاچه از تماشاییترین جاذبههای طبیعی در استان مازندران است. در زمانهایی که مه به بالاترین سطح خود میرسد، تصاویری خارق العاده در این دریاچه خلق میشوند. نام دریاچه ارواح نوشهر در فهرست آثار ملی ایران به چشم میخورد.
صدایی دلنشین و گوشنواز
در دریاچه ارواح نوشهر اگر سکوت کنید، میتوانید صدای نجوای پرندگان را بشنوید. اطراف این دریاچه انواع مختلفی از جانداران زندگی میکنند و صدای آواز پرندگان و تکاپوی دیگر جانوران در سکوت این دریاچه میپیچد. اطراف این دریاچه را بکرترین جنگلهای هیرکانی شمال ایران پوشاندهاند که صدای جریان زندگی جانوران از آن به گوش میرسد. در پیادهروی در حوالی این دریاچه نیز ممکن است صدای حرکت حیوانات وحشی و پرندگان میان درختان را بشنوید.
ویژگی جانوری
دریاچه ممرز یا ارواح بهدلیل ساختار جنگلی و بکری که دارد پناهگاه بسیاری از موجودات وحشی است. این دریاچه که توانسته است اکوسیستم طبیعی خود را حفظ کند، محل زندگی آبزیانی مانند انواع ماهیها و جانوران دوزیستی مانند وزغها و مارها است. در فصلهای سرد سال نیز جانوران وحشی به حوالی دریاچه ارواح پناه میآورند. اگر در اطراف دریاچه ممرز قدم بزنید احتمال رویارویی شما با حیواناتی مانند سگهای وحشی، روباه و گراز وجود دارد، پس بهتر است بهصورت تکی در این منطقه پیاده روی نکنید یا برای قدم زدن به فواصل دورتر نروید.
نامگذاری دریاچه ارواح به این نام بهدلیل تصاویر خاص و موقعیت ویژه این دریاچه بوده است. تنههای شکسته درختان ممرز که از آب بیرون زدهاند در میان مه گسترده و آب باتلاقی این دریاچه، گردشگران را به یاد صحنههایی از فیلمهای ترسناک میاندازد. این نام از سوی محلیان اطراف انتخاب شده است و میتوان گفت خلاقیت نیز در این نامگذاری به چشم میخورد.
اگر در ساعتهای نخست روز بهخصوص در اوایل بهار به دیدن دریاچه ارواح بروید، شانس دیدن این فضای وهمآلود بیشتر است. هرچه به ساعتهای میانی روز نزدیکتر شوید، از شدت مه کاسته میشود؛ البته در فصلهای سرد و روزهای ابری، مه گسترده در دریاچه ارواح در طول روز نیز وجود دارد.
پوشش گسترده درختان ممرز در اطراف این دریاچه سبب نامگذاری این دریاچه به نام ممرز نیز شده است و بسیاری از مردم روستاهای اطراف از این دریاچه با نام دریاچه ممرز یاد میکنند. آنچه مسلم است نامگذاری این دریاچه به نام ارواح تنها بهدلیل نشانههای طبیعی موجود در آن است و هیچ ریشه خرافی دیگری ندارد. از این دریاچه با نام تالاب ارواح نیز یاد میکنند.
مناسبترین زمان سفر به دریاچه
دریاچه ارواح در همه فصلها زیبا است و تماشای آن در همه روزهای سال میتواند خاطرهانگیز باشد؛ اما مسیر دسترسی به این دریاچه در زمان بارش برف و باران، گلی و لغزنده میشود. در فصلهای پاییز و زمستان جنگلهای اطراف دریاچه ممرز نیز بهدلیل خاک نرمی که دارند گلی و باتلاقی میشوند. اگر به بازدید از این دریاچه در فصلهای سرد سال علاقه دارید، حتما لباس مناسب و چکمههای بلند بپوشید.
تردد در مسیر جادهای دریاچه ارواح نیز در زمانهای بارندگی ممکن است سخت شود و پیمون آن تنها با ماشینهای مجهز ممکن باشد. بهترین زمان برای بازدید از دریاچه ارواح نوشهر ۶ ماه نخست سال است. اگر در روزهای نخست سال قصد رفتن به این دریاچه و جنگلهای اطراف آن را دارید، وضعیت آب و هوای این منطقه را استعلام کنید. تا اواسط پاییز نیز شرایط برای بازدید از این منطقه مناسب است؛ اماهر چه بیشتر به فصل زمستان نزدیک شوید، شرایط برای سفر به این منطقه سختتر میشود. در روزهای پر بارش و زمان نامساعد بودن هوا، محیط بانی این منطقه اجازه بازدید از دریاچه ممرز را به گردشگران نمیدهد.
برای رسیدن به این دریاچه ۲ تا مسیر دارد (البته من ۲ تا از اونها را میشناسم) یکی از سمت پاسگاه و روستای ملاکلا یا همان آب بند صلاح الدین کلا و دیگری از چند کیلومتر جلوتر از سمت کارگاه چوب بری.
توجه داشته باشید عبور از جاده فرعی نیاز به خودروهای کمک دار دارد و به دلیل بکر بودن منطقه امکان مواجهه با حیات وحش بسیار زیاد است.