گردشبان (gardeshban.ir) : گورستان و زیارتگاه خالد نبی در یک منطقه کوهستانی و در فاصله ۹۰ کیلومتری شمال شرق شهرستان گنبد کاووس و ۵۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان کلاله و ۶ کیلومتری روستای گچی سو – نزدیک آی تمر از توابع بخش مراوه تپه و بر فراز قله کوه گوگجه داغ واقع شدهاست.
قله کوه گوگجه داغ که در بین مردم به قله «قدرت» یا گوج (گوژ) به زبان ترکی نیز معروف است، حدود ۷۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
رشته کوه گوگجه داغ از مشرق به کوههای بابا شملک و از شمال و غرب و جنوب به هزار دره اطراف پیوستهاست. راه ارتباطی زیارتگاه خالد نبی کوهستانی بوده، ولی از طریق کلاله و تمرقره قوزی تا آن محل راه دشواری نیست. به دلیل دوری راه و فقدان وسیله نقلیه و کمبود تسهیلات رفاهی در محل و همچنین گرمای شدید تابستان و سرمای زمستان، بهترین زمان برای دیدار از آن، ماههای فروردین و اردیبهشت است.
در نزدیکی و پایینتر از بقعه خالد نبی، بقعههای عالم بابا و چوپان عطا و درهای بنام پنج شیر و همچنین چشمه خضر دندان قرار دارند. طبق روایات رایج بین اهالی، عالم بابا پدر همسر خالد نبی و چوپان عطا، شبان خالد نبی یا یکی از اولیای گمنام یا یکی از همراهان وی بودهاست، که همگی آنها مورد توجه و احترام ترکمنها هستند.
در قسمت شرق بقعه چوپان عطا و پیوسته به آن و بر روی یک رشته تپه ماهورهای خاکی که ارتفاع آنها به مراتب کمتر از ارتفاع محل مرقد خالد نبی است، گورستان عظیمی دیده میشود که حدود ۶۰۰ سنگ مزار استوانهای تا ارتفاع حداکثر ۲ متر در آن دیده میشود.خالد نبی
زیارتگاه
زیارتگاه خالد نبی به صورت بنایی مسقف با پلان چهار ضلعی و تعدادی پنجره و در ورودی است، که در ورودی بقعه دارای طاق هلالی میباشد. پنجرهها و در ورودی فلزی (آهنی) سادهاست و بر هیچکدام از آنها کتیبه تزیینی دیده نمیشود.سقف آرامگاه خالد نبی از بیرون گنبدی سبز رنگ و شلجمی شکل است که کمربند و گنبد آن داخل هم رفتهاند.
در داخل بقعه خالد نبی فقط صورت قبری ساده به شکل قبرهای پشتهای به ارتفاع حدود ۵/ ۱متر دیده میشود. این قبر فاقد کتیبه تاریخی میباشد. سقف بقعه بر روی دو ستون فلزی استوار شدهاست. بر روی یکی از تاقچههای پنجره تعدادی سنگهای کوچک طبیعی از جنس سنگهای رودخانهای گذاشته شدهاست.
این سنگها توسط هیئت امنای زیارتگاه و زائرین از محوطه بیرونی زیارتگاه و نیز از فضاهای گورستان قدیمی خالد نبی جمعآوری شدهاست.در اطراف بقعه خالد نبی تعدادی اتاق یا زائرسرا برای اقامت و استراحت زائرین و یک باب مسجد و چندین سرویس بهداشتی و تعدادی آب انبار ساخته شدهاست.
بقعهٔ چوپان آتا
کمی دورتر از زیارتگاه خالد نبی و بر سر قلعه مسلط هزاره دره شمالی، بقعهٔ چوپان آتا وجود دارد. این بقعه به صورت بنایی ساده، مسقف با پلان چهار ضلعی است؛ که در هر ضلع آن یک پنجره با طاق هلالی میباشد. پنجره شمالی تبدیل به مدخل شدهاست.
گنبد بقعه فلزی و به صورت نوک تیز شش ضلعی در مرکز سقف ساخته شدهاست؛ که دارای کمربندی میباشد. نمای خارجی بنا ساده و سیمانکاری شدهاست، و نمای داخل بقعه نیز ساده، فاقد تزیین و کتیبهاست. در داخل بقعه صورت قبری ساده بدون سنگ قبر دیده میشود.
بقعه عالم بابا
بقعه عالم بابا همانند بقعه چوپان عطا از حیث شکل و پلان ساخته شدهاست. این بقعه یک بنای ساده چهار ضلعی است که در هر ضلع آن یک پنجره وجود دارد. پنجره ضلع جنوبی آن تبدیل به مدخل و در ورودی با طاق هلالی شده است.
سقف و گنبد این بقعه نیز مشابه گنبد بقعه چوپان عطا است. در داخل بقعه فقط صورت قبری ساده بدون کتیبه دیده میشود. ساخت مرقد عالم بابا و چوپان عطا از سنگهای لونه محلی بودهاست. در برابر در ورودی بقعه درخت کوچک نذر کرده وجود دارد که زائرین برای برآورده شدن حاجات خود به ان دخیل میشوند.
گورستان
در شرق بقعه عالم بابا بر روی یک رشته تپههای خاکی که ارتفاع آنها به مراتب کمتر از ارتفاع محل زیارتگاه خالد نبی است، گورستان وسیعی با منظره ای خیرهکننده و عجیب موجود میباشد که سنگ قبرهای آن به شکل استوانههایی به ارتفاع ۲ متر و بیشتر دیده میشود. به نظر میرسد بیش از ۶۰۰ سنگ مزار در گورستان خالد نبی یافت میشود. پراکندگی این سنگها در دامنههای کوه مرکزی و کوه شرقی است و برخی دیگر از مجموعه سنگ مزارها بهصورتهای منفرد در تپههای اطراف که مسلط به هزار دره میباشد، قرار گرفتهاند.
دیوید استروناخ در سال ۱۹۷۹ و ۱۹۸۰ بیش از ۶۰۰ سنگ ایستاده یافت که در چندین محل گسترش یافته بودند. سنگ مزارهای این گورستان از سنگهای یکپارچه تراشیده شده و به شکلهای استوانهای و صلیبی هستند. در رسانههای عمومی سنگها اغلب به عنوان نمونههایی از معماری وابسته به آلت جنسی معرفی میشود و یکی از جاذبههای مهم توریستی توصیف شدهاست.
بازدید کنندهها، سنگ مزارهای استوانهای را به عنوان آلت مرد توصیف کردهاند. به گفته برخی، تشبیه این سنگ قبرها به آلت مردانه تشبیهی نادرست است و شکل ظاهری آن به این صورت است که کلاه خود در بالا، و شال کمری مردان در پایین توصیف شده و سنگ قبرهایی که دو حلقه در پایین دارند، نشانگر شال پهلوانی در آن دوره بودهاست که علاوه بر شالی که مردان به دور کمر میبستهاند، مورد استفاده قرار میگرفتهاست.
همچنین، طول سنگ قبرها بسته به جایگاه آن شخص بلندتر یا کوتاهتر ساخته شدهاند، قبر زنها نیز به شکل سینه و سینه بند زنانه است و سطحی تخت دارد و همه گورهای زنانه رو به شمال قرار گرفتهاند. گفته میشود این گورستان متعلق به عصر پارینه سنگی میباشد.
باورهای مردم در بارهٔ گورستان خالد نبی
قبر خالد نبی
در داخل زیارتگاه خالد نبی و بر روی قبر وی پارچه سفیدی کشیدهاند، که بر روی آن نوارها و تکه پارچههای رنگی به صورت افقی دوخته و آویزان شدهاست که علت این اقدام مشخص نیست ولی در نزد ترکمنان، سنتی وجود دارد که هنگامی که فرد جوانی که تازه ازدواج کرده، فوت نماید و اصطلاحاً جوانمرگ شود، برای وی علاوه بر سنگ مزار، نماد خاصی از جنس پارچههای سفیدی که بر روی آن نوارهای رنگی دوخته شده قرار میدهند.
سنگ شدن هندوانهها
در داخل زیارتگاه خالد نبی و بر روی تاقچه یکی از پنجرهها، تعدادی سنگ کروی شکل و گرد نگهداری میشود، این سنگها از محوطه بیرونی امامزاده و از پای سنگ مزارها جمعآوری شدهاست. ترکمنها عقیده دارند که این مکان جالیز هندوانههایی بوده که بر اثر نفرین خالد نبی تبدیل به سنگ شدهاند.
سنگ مزارهای انسانوار
دربارهٔ این سنگ قبرها روایات متعدد و متفاوتی وجود دارد. بعضی آنان را پیکرهٔ سنگ شده دشمنان خالد نبی میدانند که گرفتار خشم خداوند شده و به شکل سنگ درآمدهاند و گروهی دیگر آنان را یاران پیر (خالد نبی) میپندارند که به امر خداوند برای مصون ماندن از آسیب دشمنان به سنگ تبدیل شدهاند. طبق روایات خالد بن سنان که یکی از انبیاء الهی است، در حین فرار از دست قوم خورشید به قله کوه گوگجه داغ پناه میآورد و با یارانش به خواست خداوند به شکل سنگ در میآیند تا اسیر دشمنان نشوند.
درخت نظر کرده
در برابر در ورودی بقعه عالم بابا، درختچهٔ کوچکی وجود دارد که اصطلاحاً از آن به عنوان درخت نظر کرده یاد میکنند. زائرین ترکمن برای برآورده شدن حاجات خود مانند فراوانی غلات، بهبودی زراعت، افزایش گله و رمه، بخصوص برای زایش زنان سترون و عقیم به آن دخیل میشوند و توسل میجویند و در جهت قبله به آن نخ گره میزنند.
در خصوص درختان نظر کرده اضافه میشود که این درختان در کنار زیارتگاهها و بقاع متبرکه میرویند، که نظیر آنها در استان گلستان علاوه بر خالد نبی، در زیارتگاههای آق امام شهرستان آزادشهر و تکیه بابای روستای پاسنگ شهرستان مینودشت نیز دیده میشود.
زائرین و متوسلین به آنها معتقدند که این درختان توسط امامزادگان مورد لطف و عنایت قرار گرفته شده و هر یک از آنها دارای قوه و روحی بزرگ هستند و توسل و دعا در برابر آنها به منظور التجاه به درگاه قوه نموکننده آنها است و از آنها برآورده شدن حاجات خود را طلب میکنند.