گردشبان (gardeshban.ir) :
کله گیپا یکی از غذاهای محلی یزد و اردکان است که در میراث فرهنگی ثبت شده است. در طبخ کله گیپا از کله و سیرابی گوسفندی استفاده می شود، از همین رو ممکن است طعم آن برای همه خوشایند نباشد اما مطمئن باشید که امتحان کردن این غذای ملی و مقوی خالی از لطف نیست و طعم متفاوتی ازغذای جدید را برایتان رقم می زند. شاید جالب باشد که بدانید به دلمه ای که با سیرابی تهیه می کشود گیپا می گویند.
مواد اولیه
کله پاچه و سیرابی گوسفند یک دست
نخود خام یک فنجان
پیاز متوسط دو عدد
نمک و فلفل و زرد چوبه به مقدار لازم
برنج دو پیمانه
ماش یک پیمانه
گوشت گوسفندی ۲۰۰ گرم
پیاز داغ دو قاشق غذا خوری
زیره یک قاشق غذا خوری
طرز تهیه
مرحله اول
ابتدا ماش را مقداری در ماهیتابه برشته کنید. بعد آن را در هاون ریخته و با دسته هاون روی آن بکشید تا پوست آن جدا شود. حالا روی ماش ها آب بریزید تا پوست آن روی آب بیاید. پوستها را بگیرید و ماش را آبکش کرده و در ظرفی بریزید.
مرحله دوم
گوشت را به قطعات خیلی کوچک خورد کرده و به همراه برنج و زیره و پیاز داغ به ظرف ماش اضافه کنید و خوب مخلوط کنید.
مرحله سوم
سیرابی ها را خوب شسته و کرک آن را بگیرید و به سه یا چهار قسمت تقسیم کنید. لبه سیرابی را کوک بزنید به طوریکه با کشیدن نخ به شکل یک کیسه در بیاید.
مرحله چهارم
حالا کیسه های سیرابی را با مواد حاوی ماش و برنج پر کنید و نخ را خوب بکشید و محکم ببندید به طوری که مواد از داخل آن نریزد.
مرحله پنجم
کله پاچه و نخود و پیاز و نمک و فلفل و زردچوبه و کیسه های سیرابی را به همراه مقداری آب درون قابله می ریزیم و روی حرارت می گذاریم تا به مدت حداقل 8 ساعت بپزد. بعد از این مدت کله کیپای شما آماده است.