gardeshban.ir

خانه هنرمندان تبریز؛ یکی از زیباترین مکان های دیدنی شهر+ عکس

خانه هنرمندان تبریز یکی از زیباترین جاهای دیدنی شهر است و مرکز تبلور هنر محسوب می‌شود.
کد خبر: ۵۶۷۱۴
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۱-1401 October 19
گردشبان (gardeshban.ir) :




تبریز و جاذبه‌های آن از زیباترین مقصدهای سفرهای داخلی است و اگر قصد دارید که راهی این شهر شوید، حتماً پیش از حرکت، فهرستی از جاهای دیدنی تبریز آماده کنید. تبریز شهر اصالت و زیبایی است و تمام جاذبه‌های آن، چنین ویژگی‌های دارد. 

خانه هنرمندان تبریز یکی از زیباترین جاهای دیدنی شهر است و مرکز تبلور هنر محسوب می‌شود. این مجموعه به خانه «ختایی» نیز شناخته می‌شود و یکی از خوش‌ساخت‌ترین بناهای تبریز است. دوره ساخت این سازه به دوران حکومت سلسله صفوی و قاجار گره خورده است.

این خانه یادرگاری از سال‌های گذشته ایران است که از عمر آن در حدود ۱۵۰ سال می‌گذرد. اسناد یافت شده و آنچه از لوازم این خانه باقی مانده است، قدمت ۱۵۰ ساله را تأیید می‌کند. در بن‌بست ختایی، بنایی عظیم با معماری جذاب ایرانی خودنمایی می‌کند که بندبند آن به اصالت شهر گواهی می‌دهند. خانه ختایی متعلق به خانواده ثروتمند و تاجر ختایی است.




خانه فرهنگ و هنر تبریزخانواده ختایی در تمام سال‌هایی که ایران درگیر انقلاب مشروطه و جنگ آذربایجان بود، از عمارت مقابل آسیب‌های این دوران حفاظت کردند. اما تمام این تلاش‌ها برای جلوگیری از گزند روزگار، با حمله روس‌ها در محرم سال ۱۳۳۰ از بین رفت.

جنگجویان روسی در گذتشه بعد از اعلام‌آتش‌بس به خانه و خانه هنرمندان تبریز حمله کردند و در تاریخ این عمارت با شکوه، روزی سیاه را ثبت کردند. با کشتار اهالی خانه و غارت اموال، این سازه را به خاک و خون کشیدند.

در سال ۸۹ شهرداری این عمارت با شکوه را خرید و با تملک سازمان فرهنگی هنری شهرداری، خانه ختایی به خانه هنرمندان تبریز تبدیل شد. هم اکنون این خانه به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است.



مساحت خانه هنرمندان تبریز ۷۰۰ متر است و با معماری ایرانی در میان جاذبه‌های شهر جلوه‌گری می‌کند. این خانه با یک در چوبی زیبا و کوچک شروع می‌شود و شما را به داخل حیاط هدایت می‌کند که بنایی دو طبقه در آن واقع شده است.

حیاط با یک حوض آبی، سادگی خانه‌های قدیم ایران را یادآور می‌شود. ایوان خانه ختایی بیش از حوض آبی، المان‌های معماری سنتی ایرانی را نشان می‌دهد. ستون‌های این ایوان از زینت‌های اصلی خانه هنرمندان تبریز است و جلوه فوق‌العاده‌ای دارد. از دیگر تزئینات این خانه، پنجره‌های ارسی است که به سبک تزئینات دوره قجری طراحی شده است.




خانه هنرمندان تبریزاین عمارت شامل زیرزمین و دو طبقه دیگر است. تالارخانه و اتاق نشیمن در طبقه اول واقع شده است و اصل قرینه‌سازی قجری در این خانه رعایت شده است. به همین دلیل دو طاقچه به سبک قرینه در اتاق مهمان یا همان تالارخانه طراحی شده است. واصل دو طبقه عمارت، اتاق نشیمن و راه پله‌ خانه در این قسمت است. در طبقه دوم چند اتاق کوچک وجود دارد و چند طاقچه در اتاق‌های این طبقه طراحی شده است.

یکی از بخش‌های خانه ختایی، حیاط اندرونی است که با یک باغچه زیبا شده است. اندرونی از طریق یک زیرزمین به بیرونی خانه وصل می‌شود. زیرزمین در شرق حیاط اندرونی واقع شده است و اتاقک‌های انباری، آب‌انبار، تنور، دهلیز و حوض در زیرزمین خانه دیده می‌شود. حاشیه حوض این قسمت از خانه، پاتوق خانواده ختایی در زمان‌های استراحت بوده است.

خانه هنرمندان تبریز محفل فرهیختگان است و مخزن کتابخانه ملی تبریز محسوب می‌شود. بنابراین خانه ختایی پژوهشگاهی ارزشمند با گنجینه‌‍ای از کتاب‌هایی در حوزه ادبیات و هنر است و اهالی هنر و فرهنگ در این عمارت می‌توانند با وجود منابعی مهم و ارزنده کتابخانه تحقیق کنند.




خانه هنرمندان تبریز میزبان تعدادی از موزه‌های شهر است و موزه کاریکاتور و موزه استاد بهتونی در خانه ختایی دایر است. موزه کاریکاتور یکی از موزه‌های معروف شهر و پنجمین موزه کاریکاتور جهان است. این موزه آثار هنرمندان بزرگ حرفه کاریکاتور ایرانی و بین‌المللی نگهداری می‌شود.

موزه استاد بهتونی از دیگر موزه‌های خانه هنرمندان تبریز است و مجسمه‌هایی از جنس گچ و سیمان در این موزه وجود دارد و تعداد آن‌ها ۱۰ هزار تا را رد می‌کند.




از شنبه تا پنجشنبه در ساعت‌های ۸ صبح تا ۲ بعد از ظهر مجموعه خانه هنرمندان تبریز میزبان شما خواهد بود.

خیابان ارتش جنوبی، کوچه حاج رضا، بن‌بست علی مسیو

در آخر

خانه ختایی از جاهای دیدنی تبریز است که در محله صدر این شهر واقع شده است. بنای زیبای این خانه و مجموعه موزه‌های آن یکی از جاذبه‌هایی است که در سفر به تبریز نباید از آن غافل شوید. خانه هنرمندان تبریز تکه‌ای جا مانده از هنر معماری و اصالت اهالی تبریز است. امیدواریم که از سفرتان به این شهر تاریخی لذت ببرید و ماجراجویی در جاذبه‌های آن را از دست ندهید.
پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار