گردشبان (gardeshban.ir) :
بهار کردستان بهشت ایران است. در سفر به کردستان و طبیعت ناب آن، قرار است غذاهایی بخورید که مواد تازه و سبزیجات معطر چاشنی آن است. شرایط اقلیمی و رواج دامداری و کشاورزی در کردستان، غذاهای این دیار را منحصر به فرد کرده است. در میان غذاهای محلی کردستان، فکر میکنید کدام یک با ذائقهتان سازگار باشد؟
نانهای کردستان
در کردستان نانهای مختلفی پخته میشود. شلکینه و برساق در میان نانهای محلی کردستان خوشمزه و پرطرفدارند. شلیکینه نان زرد رنگی است که روی سینیهای بزرگ (ساج) بر روی آتش پخته میشود. این نان مقوی از ترکیب آرد، شیر، زرده تخم مرغ، روغن محلی، شیره خرما و زعفران تهیه میشود. نان برساق نان دیگری است که در کرمانشاه، ایلام و لرستان نیز پخته میشود. خمیر نان برساق از ترکیب آرد و شیر به دست میآید. نان برساق نانی خوشمزه در سفرههای افطار مردم کردستان است.
در کردستان نانهای مختلفی پخته میشود. شلکینه و برساق در میان نانهای محلی کردستان خوشمزه و پرطرفدارند.
آش دوغه وا
آش دوغه وا، غذای محلی کردستان شبیه آش دوغ است. البته در آش دوغه وا کوفتهریزه هم دیده میشود. مواد اصلی آش دوغه وا، نخود، سبزی مخصوص، برنج، بلغور و کوفتهریزه است. به عبارتی کردستان شهر آشهای متنوع است. در میان آشهای کردستان میتوان به آش دانه کولانه، آش پریوله، آش دوغ کردی، برویسین تورش، هالاوا، شلم و غیره اشاره کرد.
کلانه (که لانه)
کلانه ترد و خوشطعم است. سبزیجات مخصوص مثل پیازچه را خرد کرده و میان خمیری مخصوص و نازک میگذارند و سپس با روغن حیوانی یا کره سرخ میکنند. یکی از دلایل خوشمزگی این غذا پخت آن روی ساج (نوعی سینی مخصوص) است. کلانه برای کسانی که به غذاهایی مثل پیتزا علاقه دارند میتواند پیشنهاد ویژه باشد. در کردستان، خوردن این وعده ساده و خوشطعم را از دست ندهید.
کلانه برای کسانی که به غذاهایی مثل پیتزا علاقه دارند میتواند پیشنهاد ویژه باشد.
شیش کباب
در کردستان نیز کباب طرفداران بیشماری دارد. کباب به خصوص در میان عشایر و دامداران این منطقه بسیار رایج است. کردها قطعات بزرگ گوشت را روی آتش کباب میکنند. خوردن یک وعده کباب در یکی از روزهای خوش آبوهوای کردستان بسیار لذیذ خواهد بود. شیش کباب نوعی کباب است که در کردستان پخته میشود. گوشت را در مخلوطی از نعنای تازه، فلفل، پیاز، زعفران، سیر و روغن زیتون میخوابانند و بعد از چند ساعت کباب میکنند. این کباب چه روی زغال چه در تابه پخته شود بسیار خوشمزه خواهد بود.
شیش کباب نوعی کباب است که در کردستان پخته میشود.
خورشت ریواس
ریواس گیاهی است که در کوهستان میروید. در کردستان نیز به دلیل وجود کوههای بیشمار این گیاه بسیار دیده میشود. مردم کردستان از این گیاه خورش بسیار خوشمزهای درست میکنند که به خورش ریواس مشهور است. البته لازم است بدانید به خاطر طعم ترش ریواس این خورش ترشمزه است. گوشت، پیاز، نعنا و جعفری از مواد اصلی این غذای محلی کردستان است.
مردم کردستان از این گیاه خورش بسیار خوشمزهای درست میکنند که به خورش ریواس مشهور است.
آش گزنه
در شهرهای غربی کشورمان زیاد میبینیم که برای طبخ آش از دوغ استفاده میکنند. کردستان نیز از این قاعده مستثنا نیست. آش گزنه کردستان با دوغ پخته میشود. سبزیجات این آش شامل گزنه، پونه و کاکوتی است.
قایرمه
قایرمه نام سوخاری محلی کردستان است. اصل این غذا از کنگر پخته میشود. به این صورت که کنگر را در سس غلیظی از تخممرغ، آرد، زعفران، کره و آب میخوابانند و سپس در روغن سرخ میکنند. از آنجا که فصل رویش کنگر محدود است گاهی این غذا را با کرفس درست میکنند.
قایرمه نام سوخاری محلی کردستان است.
آش عدس بلغور
آش عدس بلغور در میان غذاهای کردستان سالم، مقوی و پرطرفدار است. آش عدس بلغور ر ا از ترکیب سیبزمینی، عدس، بلغور گندم میپزند. آش عدس بلغور با نعنا داغ و لیموی تازه بسیار خوشمزه میشود.
آش عدس بلغور در میان غذاهای کردستان سالم، مقوی و پرطرفدار است.
دلمه برگ مو
دلمه برگ مو در نقاط مختلف کشورمان به شکلهای مختلف پخته میشود. در کردستان نیز دلمه برگ مو بسیار خوشطعم پخته میشود. در سفر به کردستان دلمه برگهای بزرگ و خوشمزه کردستان امتحان کنید.
در سفر به کردستان دلمه برگهای بزرگ و خوشمزه کردستان امتحان کنید.
ماهی کباب
برای خوردن ماهی در کردستان به سمت مریوان بروید؛ ماهی رستورانهای مریوان از دریاچه زریوار صید میشود و طعم بینظیری دارد. در سفر به کردستان طعم ماهیهای تازهای که روی زغال کباب میشوند را از یاد نخواهید برد.
ماهی کبابیهای رستورانهای مریوان از دریاچه زریوار صید میشود و طعم بینظیری دارد.
رشته پلو
درست است که رشته پلو در سراسر ایران پخته میشود؛ اما به عنوان غذای سنتی کردستان نیز به شمار میرود. در کردستان نیز رشته پلو از رشته پلویی و برنج میپزند و گاهی در کنار آن کشمش سرخ میکنند. این پلو را با انواع خورشتها یا در کنار گوشت و مرغ سرو میکنند.
در کردستان رشته پلو از رشته ی پلویی و برنج میپزند و گاهی در کنار آن کشمش سرخ میکنند.