گردشبان (gardeshban.ir) : کشور آذربایجان و شهر باکو یکی از مقاصد گردشگری محبوب در میان ایرانیان است و هر ساله ایرانیان زیادی به آذربایجان سفر می کنند. از آنجایی که آذربایجان کشور همسایه ایران است و فاصله نزدیکی دارد، سفر به این کشور سفری مقرون به صرفه برای شما و خانواده تان خواهد بود. کشور مدرن آذربایجان و همچنین شهر ساحلی باکو دارای شمار بسیار زیادی جاهای دیدنی و جاذبه های منحصر به فرد و مکان های تاریخی ارزشمند است. یکی از دیدنی های شاخص و معروف که از آثار معماری بی نظیر زاها حدید یکی از معماران شاخص در سطح جهانی، مرکز حیدر علی اف است که در ادامه به آن میپردازیم.
مرکز فرهنگی حیدر علی اف یک مجموعه فرهنگی در باکو، آذربایجان است. این مجموعه توسط زاها حدید معمار بریتانیایی-عراقی طراحی شده است. زاها حدید جایزه بهترین طرح معماری سال ۲۰۱۴ را از سوی موزه طراحی برای طراحی مرکز فرهنگی حیدر علی اف در باکو دریافت کرد. این مرکز در ۱۲ مه ۲۰۱۲ افتتاح شد.
این مجموعه یک ساختمان به زیر بنای ۵۷،۵۰۰ متر مربع است که دارای فرمی چشمنواز و به یاد ماندنی است، سیالیّت و عدم استفاده از گوشههای تند سبب شده است که این بنا مورد توجه بسیاری قرار گیرد. این مجموعه اسم خود را وامدار اولین منشی جامعه سوسیالیستی آذربایجان و همچنین رئیسجمهور آذربایجان از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۳ یعنی حیدر علیف است.
پس از برگزاری مسابقهای در سال ۲۰۰۷ ، شرکت معماری زاها حدید برای طراحی مرکز فرهنگی حیدر علی اُف برگزیده شد. معمار ایرانی تیم طراحی شرکت زاها حدید، خانم «سارا شیخ اکبری» مسئولیت طراحی داخلی این پروژه را بر عهده داشته است.
معماری
مجموعه ای هشت طبقه با هندسه ای شگرف که دارای یک سالن بسیار دیدنی با ظرفیت 1000 نفر، یک فضای نمایشگاه ها موقت، یک مرکز کنفرانس، کارگاه های آموزشی و یک موزه می باشد.
طرح مرکز فرهنگی حیدر علی اُف، ارتباطی سیال و پیوسته بین درون ساختمان و میدان اطرافش برقرار کرده است. این میدان به عنوان سطح زمین که به تمام قسمتهای بافت شهر باکو دسترسی دارد خیز برمیدارد تا فضای عمومی داخل ساختمان را در برگیرد و سلسله مراتب فضاهای به هم پیوسته برای مراسمات و اتفاقات فرهنگی معاصر و سنتی آذربایجان را تعریف نماید.
در طراحی طبق اُفت مستقیم ارتفاع توپوگرافی که معمولا باعث تقسیم شدن سایت به چند سطح و طبقه میشود این پروژه یک تراس دقیق ارائه کرده که با شیب سایت همراه شده و ارتباطات و مسیرهای ثانویه بین ساختمان، میدان شهر و پارکینگ زیرزمین را کنترل میکند. این راه حل از حفاریهای اضافی جلوگیری کرده و شرایط نامساعد سایت شیبدار را به مزیت کلیدی در طراحی مبدل ساخته است.
سیال بودن و جریان در معماری این منطقه چیز جدیدی نیست. در معماری ردیفها، شبکهها، یا دنباله ستونهایی که رو به بینهایت میروند، همانند درختان در جنگل، فضایی عاری از وقفه ایجاد میکند و الگوهای تزئینی و خطاطیهای به هم پیوسته که از کف فرشها تا دیوار، از دیوارها تا سقف و از سقفها تا گنبد امتداد یافتهاند، ارتباط یکپارچهای را نشان میدهد که مرزهای عناصر معماری و سطح زمین اقامتی را در خود محو کرده است.
بخش های مختلف مرکز حیدر علی اف
موزه حیدر علی اف
آمفی تئاترها
سالن های نمایشگاهی مجموعه
کلکسیون ماشین های کلاسیک
مرکز فرهنگی حیدر علی اف
مرکز فرهنگی حیدر علی اف
گنج های آذربایجان در گذر زمان
عروسک های هنری
نمایشگاه آثار برگزیده جهان
نمایشگاه آذربایجان کوچک
نمایشگاه کرکینگ آرت
تندیس «من عاشق باکو هستم»
دسترسی
مرکز فرهنگی حیدر علی اف در مرکز شهر و در نقطه ای کاملا راحت از نظر دسترسی قرار گرفته است. اگز از مرکز شهر دور هستید به راحتی می توانید با اتوبوس و مترو به آن دسترسی داشته باشید.
آدرس مرکز حیدر علی اف: 1heydar Aliyev Ave, Baku 1033, Azerbaijan
ساعت بازدید: همه روزه از ساعت 11:00 تا 18:00
هزینه بازدید: به ازای هر نفر 15 منات آذربایجان