گردشبان (gardeshban.ir) :
مصرف پفک مضرات و عوارض بسیاری برای سلامت بدن انسان به همراه دارد، در ادامه از مضرات مصرف پفک برای کودکان و عوارض آن برای بارداری مطلع خواهید شد.
پفک فاقد ارزش غذایی بوده و سرشار از مواد مصنوعی و فرآوری شده است. پفکها محصولاتی ترد و نمکی با طعم پنیر هستند که از پودر ذرت حجیم شده تهیه میشوند و فاقد ارزش غذاییاند. مصرف غذاهای تنقلی مانند چیپس و پفک دارای آثار جبران ناپذیری است که بسیاری از کارشناسان علوم غذایی در این مورد اتفاق نظر دارند و به عوارضی که در ادامه این بخش عنوان شده است بارها و بارها اشاره کرده اند.
عوارض و مضرات جدی پفک برای سلامت بدن
پنیر یک منبع مناسب برای پروتئین است، اما زمانی که اسیدآمینههای تشکیل دهنده پروتئین که در پنیر وجود دارند درمجاورت حرارت بالای پخت قرار میگیرند موجب تولید مواد خطرناک میشوند.
یک وعده پفک (حدود ۲۱ عدد) حاوی ۱۵۰ کالری، ۱۰ گرم چربی و ۲۵۰ میلی گرم سدیم بوده که برابر ۱۰ درصد سدیم مورد نیاز روزانه و ۱۵ درصد از چربی کل است. حال اگر یک بسته بزرگ پفک را در نظر بگیرید این مقادیر به طرز چشمگیری افزایش یافته و هیچ ارزش غذایی مثبتی ندارد؛ علاوه بر این، پفکها محصولاتی فرآوری شده هستند که دارای طعم و رنگی مصنوعی میباشند.
اولین ماده موجود در پفک، پوسته ذرت غنی شده است که میتواند به معنای پوسته ذرت حاوی سولفات آهن، نیاسین، ریبوفلاوین و فولیک اسید باشد. سولفات آهن برای درمان کم خونی و سایر کمبودهای آهن استفاده میشود اما معمولا توسط پزشک تجویز میشود.
نیاسین و ریبوفلاوین خطرناک نیستند اما در فرایند تولید پفک، ذرت بصورت طبیعی استفاده نمیشود. مالتودکسترین یکی دیگر از عناصر سوال برانگیز پفک است که شیرینی آن به مراتب کمتر از قند بوده اما دارای دو برابر شاخص گلیسمی بیشتر از نیشکر است و تاثیر مشابه شکر را بر روی بدن دارد.
این بدان معناست که اگر پفک در هر وعده دارای ۰ گرم قند باشد توسط بدن به عنوان یک کربوهیدرات پیچیده تجزیه میشود، همچنین پفک دارای رنگ زرد شماره ۶ است که میتواند باعث افزایش بیش فعالی در کودکان و واکنشهای آلرژیک در برخی بزرگسالان شود. براساس نتایج مطالعات حیوانی، رنگ مصنوعی در آنها سبب ایجاد تومورهای آدرنال شده است.
در صورت استفاده بیش از اندازه از رنگهای غیرمجاز خوراکی در تهیه مواد خوراکی مانند پفک احتمال ابتلا به سرطان، بیماریهای کبدی و کلیوی را بیشتر میکند.
ذرت در فرایند تولید پفک، پرس شده و در حرارت بسیار بالا قرار میگیرد تا پر حجم شود. در این شرایط روغن موجود در پفک میسوزد و پر اکسید تولید میکند. میزان این ماده در مقابل حرارت و نور میزان آن افزایش پیدا میکند، ضرر این ماده شبیه به مواد شیمیایی موجود در دود سیگار است که منجر به ابتلای افراد به سرطان ریه، سینه و مثانه میشود. به همین دلیل خوردن پفک، سلامت انسان را تهدید میکند.
افزایش خطر ابتلا به بیماریها
در تهیه پفک از روغن با ترانس بالا استفاده میشود که باعث افزایش وزن، چربی خون و در نهایت بیماریهای قلبی عروقی میشود. علاوه بر این استفاده از روغنهایی که چندین بار برای سرخ کردن استفاده میشوند، اغلب در محصول، بوی روغن سوخته و رنگ کدر و مات ایجاد میکنند که میتواند منجر به مسمومیت و سرطان زا شدن پفک شود.
افزودن مقدار زیاد نمک برای خوش طعم شدن آن در طی فرایند تولید، موجب آسیب به کلیهها، تجمع آب در بدن در نتیجه تورم بافتها و افزایش فشار خون و سکته قلبی و مغزی میشود، همچنین ذائقه افراد به شورخواری را تغییر میدهد.
با این وجود، چربی و سدیم بسیار زیاد پفک نیز نگرانکننده است. مصرف بیش از حد پفک همانند دیگر میان وعدهها مضر و خطرناک است. چربی زیاد و فرآوری شده در پفک خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، کلسترول بالا و برخی سرطانها را افزایش میدهد. اگر چه پفک طعم پنیری دارد اما یک میان وعده ناسالم و غیر طبیعی است.
افزایش پوسیدگی دندانها
اغلب افراد تصور میکنند که فقط مواد غذایی شیرین موجب پوسیدگی دندانها میشود، غافل از اینکه پفک با داشتن مادهای شور میتواند موجب پوسیدگی دندانها شود، زیرا هنگام مصرف، مقداری از آن به دندانها میچسبد. پفک دارای کربوهیدرات قابل تخمیر است و تخمیر این مواد توسط باکتریهای موجود در دهان باعث پوسیدگی دندانها میشود. بنابراین شستشوی دندانها با مسواک پس از خوردن پفک بسیار ضروری است.
مضرات پفک برای کودکان
مصرف پفک توسط کودکانی که در سنین رشد هستند موجب اختلال بزرگی در روند تکاملی رشد آنها میشود، از سوی دیگر کالری زیاد پفک موجب چاقی و افزایش وزن کودکان میشود که میتواند زمینهساز انواع بیماریهای متابولیک مانند دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، انواع سرطانها و... شود.
در صورت استفاده از رنگهای غیر مجاز در پفک وخوراکیهای دیگر، احتمال آسیب کبدی وحتی مرگ کودکان دور از انتظار نیست. به همین دلیل کارشناسان توصیه میکنند در مورد مصرف این گونه مواد خوراکی با رنگهای مختلف و متنوع در بازار احتیاط بیشتری کنید.
تحقیقات نشان میدهد که پفک میتواند ۹ برابر وزن خود آب جذب کند، بنابراین در صورت مصرف پفک توسط کودکان موجب بیاشتهایی آنها به وعدههای غذایی مهم و اصلی، خستگی سیستم گوارش و فلج شدن معده میشود؛ در نتیجه در صورت مصرف مداوم توسط افراد بزرگسال نیز میتواند منجر به بروز بیماریهایی نظیر کم خونی، کوتاهی قد، پوکی استخوان و ریزش و تضعیف مو شود.
مضرات پفک در بارداری
خوردن پفک در هنگام بارداری موجب افزایش مادهای به نام آکریلامید در بدن میشود. افزایش این ماده ممکن است روند رشد جنین را به خطر اندازد و در نهایت منجر به تولد نوازدی با سر کوچکتر نسبت به نوزادان سالم شود.
برخی از عوارض جانبی کوتاه مدت مصرف پفک عبارت است از:
نفخ
حالت تهوع
بیش فعالی بهویژه در کودکان
کم تحرکی
برخی از عوارض جانبی دراز مدت مصرف پفک عبارت است از:
بیماریهای قلبی
چاقی
انواع مختلف سرطان
فشار خون بالا