gardeshban.ir

خانه کمال الملک، نقاش معروف در خراسان رضوی+ عکس

کمتر کسی است که نام «محمد غفاری» معروف به «کمال الملک»، نقاش چیره دست و مشهور ایرانی را نشنیده باشد. استاد کمال الملک، از هنرمندان دوره قاجار در ۲۲ اردبهشت سال ۱۳۰۷ به نیشابور عزیمت نمود و در ملک شخصی که در روستای حسین آباد کمال خریداری کرده بود، ساکن شد. خانه استاد کمال الملک که روزگاری، محل رفت و آمد شخصیت‌ های مهم سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بسیاری بود، در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۸۹۵۸ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کد خبر: ۵۸۸۰۵
تاریخ انتشار : سه‌شنبه ۰۶ تير ۱۴۰۲-1402 April 06
گردشبان (gardeshban.ir) :
استاد کمال الملک که از محبوب ترین نقاشان ایران است، بعد از تحقیقاتی که انجام داد روستای حسین آباد را از همه لحاظ برای زندگی مناسب دید به همین خاطر در این محل خانه ای خریداری کرد. 

این خانه در سال ۱۳۸۲ وارد لیست آثار ملی ایران شد. در زمانی که استاد در این خانه ساکن بود شخصیت های مشهور زیادی به این خانه رفت و آمد داشتند که یکی از این افرد استاد شهریار است. 

این خانه در دوره پهلوی اول ساخته شده و مشتمل بر حیاط مرکزی، ساختمان‌ های یک طبقه شمالی و جنوبی و باغ وسیعی در ضلع جنوبی است؛ ضلع جنوبی محل زندگی و کار استاد بود و دارای دو اتاق است. ساختمانی که در ضلع شمالی قرار دارد از اتاق خدمتکاران و یک تنورخانه تشکیل شده و انبار خانه نیز در این قسمت قرار گفته است. 

مصالحی که در ساخت این خانه استفاده شده، خشت و گل است که از مصالح مرسوم در منطقه به حساب می آید. استاد کمال الملک در سال ۱۳۰۷ در این خانه زندگی می کرد. به نقل از برادر زاده ایشان، این خانه را پنج سال قبل از اینکه به این منطقه بیاید خریداری نمود. این خانه در سال های پایان عمر استاد پذیرایش بود و حدود ۱۲ سال، تا سال ۱۳۱۹، در آن زندگی کرد.

زندگینامه

محمد غفاری در سال ۱۲۲۶ در خانواده ای هنرمند و سرشناس در شهر کاشان متولد شد. وی تحصیلات ابتدایی را در همان شهر گذراند و پس از آن برای ادامه تحصیل به تهران رفته وارد مدرسه دارالفنون شد. پس از پایان تحصیلات، مدتی را در دربار به عنوان نقاش گذراند و لقب کمال الملک توسط ناصر الدین شاه به او داده شد. بعد از ترور ناصرالدین شاه برای ادامه تحصیل به اروپا رفت و مدتی را نیز در آنجا گذارند. زمانی که به ایران بازگشت، با انقلاب مشروطه در ایران مصادف شد. 

در سال ۱۲۸۹ کمال الملک از وزارت علوم (معارف) درخواست کرد دویست ذرع از اراضی نگارستان و دو هزار تومان پول در اختیار او بگذارد تا به سلیقه خود کارگاه و کلاس نقاشی دایر کند. این درخواست شروع ساخت هنرستان در ایران بود. 

کمال‌الملک در سال ۱۳۰۱ از وزارت معارف درخواست بودجه ای برای تأسیس رشته ‌های صنایع دستی در مدرسه صنایع مستظرفه کرد و پس از مدتی این مدرسه را ساخت. وی در سال ۱۳۱۹ در خانه نوه دختری خود در گذشت و وصیت کرده بود که او را در خانه خود در حسین آباد دفن کنند که بنا به دلایلی این اتفاق نیفتاد و در نیشابور در کنار مزار شیخ فریدالدین عطار نیشابوری به خاک سپرده شد.

موقعیت مکانی

روستای حسین ‌آباد در فاصله ۵ کیلومتری جنوب شهر فیروزه قرار دارد.






خانه کمال الملک، نقاش معروف در خراسان رضوی+ عکس

خانه کمال الملک، نقاش معروف در خراسان رضوی+ عکس

خانه کمال الملک، نقاش معروف در خراسان رضوی+ عکس
پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار