گردشبان (gardeshban.ir) :
شهرستان چابهار یکی از مناطق دیدنی استان سیستان و بلوچستان به شمار میآید که جاذبههای گردشگری بسیاری را در خود جای داده است. خلیج پزم یکی از جاهای دیدنی چابهار است که توانمندیها و پتانسیلهای گردشگری، تفریحی و اقتصادی بالقوهای دارد. گردشگران و مسافران میتوانند در فصول مختلف سال با حضور در سواحل بکر و زیبای پزم تیاب از طبیعت شگفتانگیز و بکر آن در کنار پرندگان بینظیر و جذاب لذت ببرند.
آشنایی با خلیج تماشایی پزم
یکی از سواحل زیبای جنوب ایران و جاهای دیدنی استان سیستان و بلوچستان، خلیج پزم است که در حاشیه دریای عمان و در شهرستان کنارک واقع شده است. خلیج پزم در بین مردم بومی به «خلیج تیاب»، «بندر صیادی پزم» و «پزم تیاب» معروف است. این بندر مانند شبهجزیره است و دماغه آن به وال یا نهنگ شباهت دارد. بهطور کلی، خلیج پزم از لحاظ شکل و موقعیت به خلیج چابهار شباهت دارد؛ با این تفاوت که از آن کوچکتر است. پزم یکی از بنادر مهم جنوب کشور است که شغل اصلی مردم خونگرم این خلیج صیادی است و بخش اعظمی از پروتئین کشور را تامین میکند.
پزم یکی از روستاهای شهرستان کنارک است که خلیج زیبای پزم در آن قرار دارد. این خلیج در جنوب شرقی ایران و در حاشیه دریای عمان واقع شده است. خلیج پزم از چابهار ۶۰ کیلومتر و از شهرستان کنارک ۱۷ کیلومتر فاصله دارد. برای رسیدن به آن از تهران، چهار روش وجود دارد.
مسیر دسترسی
خودروی شخصی: فاصله زمینی تهران تا خلیج پزم در حدود ۱۸۰۰ کیلومتر است که با خودرو شخصی بیش از ۱۹ ساعت رانندگی نیاز دارد. این مسیر از شهرهای، قم، کاشان، نایین، یزد، رفسنجان، کرمان و بم میگذرد و پس از ورود به استان سیستان و بلوچستان، با گذر از شهر ایرانشهر و در فاصله سه ساعت از این شهر، به شهرستان کنارک و خلیج پزم وارد خواهید شد.
اتوبوس: با تهیه بلیط به مقصد چابهار میتوانید از پایانه جنوب (در تهران) یا پایانههای اتوبوسرانی دیگر شهرها به شهر چابهار برسید. از چابهار با استفاده از خودروهای کرایهایو با یک ساعت فاصله، به خلیج پزم خواهید رسید.
هواپیما: بهترین راه برای سفر به ساحل تیاب استفاده از هواپیما است. با توجه به وجود فرودگاه چابهار در شهر کنارک، بهراحتی میتوانید با تهیه بلیط، از مبدا موردنظر خود به این فرودگاه بروید و از آنجا با طی مسیر ۲۰ دقیقهای با وسایل حمل و نقل عمومی خود را به خلیج پزم برسانید. مدت زمان پرواز تهران- چابهار در حدود دو ساعت است.
قطار: اگر علاقه به سفر با قطار دارید بهتر است بدانید که مسیر ریلی برای دسترسی به چابهار هنوز راهاندازی نشده و نزدیکترین ایستگاههای قطار به آن در شهرهای کرمان (یا بم) و بندرعباس قرار دارند؛ هردوی این شهرها با خودروی سواری یا اتوبوس حدود ۱۰ ساعت با چابهار فاصله دارند. مسیر قطار تهران- بندرعباس در حدود ۲۰ ساعت و مسیر قطار تهران-کرمان (یا بم) در حدود ۱۵ ساعت است. پس از آن باقی مسیر را میتوانید به صورت هوایی یا زمینی بپیمایید.
دیدنیهای خلیج پزم
خلیج پزم تیاب جاذبهها و مناظر طبیعی بسیار زیبا و چشمنوازی دارد و زیباییهایش هر بینندهای را ساعتها مجذوب خود میکند. در این ساحل بکر و طبیعی، هم میتوان از سکوت و آرامش ساحل ماسهای لذت برد و هم از تلاطم موجها در کنار ساحل صخرهای شگفتزده شد.
در بندر پزم تیاب که تقریبا شبیه بندر بریس است چند جاذبه را میتوان یکجا دید؛ از جمله سواحل زیبای صخرهای، اسکله صیادی و سنگی، غار ساحلی، ساحل ماسهای یا شوکین، چشم اقیانوس، کوه، غروب آفتاب و خرچنگها. همچنین میتوان از قایقسواری و خرید در بازار ماهی لذت برد.
سواحل صخرهای
ساحل صخرهای بندر پزم ساحلی با صخرههای بلند و سنگهای پوشیده از صدف است. برای دیدن ساحل صخرهای باید بعد از گذشتن از جاده خاکی، مسیری خاکی و سربالایی را پیاده پیمود تا به ساحل صخرهای رسید. دماغه پزم صخرهای با ارتفاع تقریبا ۱۰ متر رو به نمای قایقهای کوچک و بزرگ است. در صخرههای این ساحل زیبا حفرهای ایجاد شده است که به دریا دید دارد و در هنگام اصابت موج به آنها، آبفشانهای زیبایی شکل میگیرد. در فصل تابستان بهدلیل وزش بادهای موسمی ارتفاع آبفشانها تا ۱۰ متر میرسد. میتوان ساعتها روی سنگهای این ساحل صخرهای به تماشای قایقها و لنجهای صیادی نشست و با دوربین عکاسی این مناظر بینظیر را ثبت کرد.
همچنین در کنار سنگهای پوشیده از صدف میتوان تعداد زیادی خرچنگ کوچک و بزرگ خجالتی دید که به سرعت خود را داخل سوراخهای صخره و سنگ پنهان میکنند. اگر کمی بیحرکت روی سنگها بمانید، این خرچنگهای زیبا آرام آرام از مخفیگاه خود بیرون میآیند و میتوانید آنها را از نزدیک مشاهده کنید.
غروب آفتاب در ساحل ماسهای
از جاذبههای اصلی این روستا، غروب دلانگیز در ساحل صخرهای و ماسهای آن است که با وجود قایقها و لنجهای صیادی، منظرهای خیرهکننده مقابل چشمان شما میگستراند. علاقهمندان بسیاری برای دیدن این غروب بینظیر به بندر پزم میروند و عکسهای فوقالعادهای را ثبت میکنند. در کنار غروب آفتاب بهدلیل آب و هوای معتدل، این منطقه مکان مناسبی برای لذت بردن از تماشای پرندگان محسوب میشود. پرندگانی از جمله پرستوی دریایی، کاکایی، فلامینگو، اگرت، آبچلیم، پلیکان، هوبره و عقاب دریایی در این منطقه بهطور ثابت یا موقت مشاهده میشوند.
از پدیدههای جالب ساحل پزم، فیتوپلانکتونها یا شبتابهای دریایی هستند که شبها مانند چراغهای آبی رنگ در ساحل خودنمایی میکنند و زیبایی خارق العادهای به ساحل پزم میدهند. برای دیدن این پدیده باید ساعاتی پس از غروب آفتاب در ساحل منتظر بمانید؛ هرچند رویارویی با این پدیده در شبهای پاییز و زمستان محتملتر است.
غارهای ساحلی و چشم اقیانوس
غارهای آبی و ساحلی پزم از دیدنیهای منحصربهفرد این خلیج است که بهدلیل فرسایش برخورد امواج آب بهشکل آدمکهای سنگی درآمدهاند. معروفترین آنها گودالی بسیار زیبا به نام چشم اقیانوس است که شبیه به چشمی آبی رنگ است. غار زیبایی که با پایین رفتن سطح آب نمایان میشود و تبدیل به یکی از نقاط بکر این منطقه شده است. غارهای صخرهای بسیار زیبای دیگری نیز در این منطقه وجود دارد که حیرت هر ببیندهای را برمیانگیزد.