گردشبان (gardeshban.ir) : دروازه قرآن شیراز، یکی از ۶ دروازهی شهر شیراز و از مکانهای تاریخی و باارزش این شهر است که در شمال شرقی شهر ساخته شده و بهعنوان یک گنجینه فرهنگی و تاریخی شناخته میشود؛ دروازه قرآن شیراز در سال ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
این دروازه که تاریخ پرفرازونشیبی دارد با معماری اسلامی و زیبای خود، هر ساله میزبان گردشگران بسیاری از سراسر دنیا است که به دنبال ارتباط با تاریخ و فرهنگ شیراز هستند. در ادامه بیشتر با این اثر تاریخی که از محبوبترین دیدنی های شیراز است آشنا میشویم.
دروازه قرآن کجاست؟
دروازه قران، در ورودی شهر شیراز و رو به تنگ اللهاکبر و میان کوه چهلمقام و کوه باباکوهی و به سمت کمربندی و جاده مرودشت واقع شده است. همانطور که میدانید یکی از قدیمیترین رسوم کشور ما این است که مسافران را پیش از شروع سفر از زیر قرآن رد میکنیم تا مطمئن شویم خداوند نگهدار آنهاست؛ این دروازه تاریخی نیز نمادی از تاریخ و این رسم قدیمی ایرانیها است که با معماری زیبایی که از هنر اسلامی و ایرانی دارد، در حال حاضر به یکی از مناطق گردشگری تبدیل شده است. دروازه قرآن تا سال ۱۳۶۵ فقط یک دروازه معمولی برای ورود مسافران و خریداران بلیط هواپیما شیراز بود؛ اما در حال حاضر با مرمت آن و اضافه کردن محوطه بزرگ بهعنوان یکی از دیدنی های شیراز شناخته میشود.
تاریخچه ساخت دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن شیراز، نمادی از غنای فرهنگی و معماری اسلامی در شیراز است. این دروازه در زمان عضدالدوله دیلمی ساخته شده و قرآنی در سر در دروازه قرار گرفت تا مسافرانی که از دروازه رد میشوند با عبور از آن متبرک شوند. این دروازه در دوران حاکمیت کریمخان زند بازسازی شد و برای نگهداری دو جلد قرآن با خط ثلث که به قرآن هفده من معروف هستند، یک اتاق کوچک بالای آن ساخته شد.
دروازه قران در زمان قاجار به دلیل وقوع زلزله آسیب دید؛ اما دوباره بازسازی شد. همچنین در سال ۱۳۱۵ به دلیل ناکارآمدی شهردار شیراز این بنای تاریخی با دینامیت منفجر شد، ولی در سال ۱۳۲۸ با کمک یک تاجر معروف به نام حاج حسین ایگار بار دیگر ساخته و مرمت شد. همچنین چند بخش دیگر همچون یک طاق از سنگ و آجر و کاشیکاریهای هفترنگ به دروازه قرآن اضافه شدند.
معماری بسیار زیبا و اصیل این دروازه، نمایانگر اهمیتی است که حاکمان به حفظ و ترویج میراثفرهنگی اسلامی و ایرانی داشتند. در طول تاریخ، دروازه قرآن بهعنوان یکی از نقاط مهم شهر و از دیدنی های شیراز شناخته شده و همواره موردتوجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است. این ساختمان بهعنوان نمادی از ارتباط نزدیک بین هنر، دین و تاریخ، اکنون بهعنوان یک گنجینه فرهنگی برجسته و محبوب در شهر شیراز شناخته میشود.
باورهای محلی درمورد دروازه قرآن
در زمان ساخت دروازه قرآن به دستور عضدالدوله دیلمی، یک قرآن سر در آن قرار گرفت تا مسافران در هنگام ورود و خروج از زیر دروازه قرآن در پناه آن باشند. به همین دلیل یکی از باورهای محلی درباره این دروازه که به دلیل وجود چند جلد قرآن نفیس در اتاقک بالای دروازه به وجود آمده، این است که مسافران با عبور از زیر قرآن این دروازه متبرک میشوند. چون از گذشته مردم بر این باور هستند که مسافران با رد شدن از زیر قرآن سلامتی و تبرک را در سفر به همراه خود دارند.
بهترین زمان برای بازدید از دروازه قرآن
دروازه قرآن در همه فصول و روز و شب پذیرای بازدیدکنندگان و شرکتکنندگان تور شیراز است؛ اما شاید بتوان فصل بهار و پاییز را بهترین زمان برای بازدید از دروازه قرآن شیراز دانست. در این زمان، آبوهوای شیراز معتدل و دلپذیر است و چشماندازهای اطراف دروازه با طبیعت زیبا و عطر بهارنارنج باغها، بیش از هر زمان دیگری شگفتانگیز هستند.
آفتاب در این فصول به شکل ملایم و گرم، نورپردازی خاصی به دروازه قرآن میآورد و جزئیات زیبای معماری این ساختمان تاریخی را به رخ میکشد. همچنین، در فصل پاییز و بهار تعداد گردشگران و بازدیدکنندگان افزایش مییابد و شهر شیراز با دیدنی های فرهنگی و هنری خود، به یک مقصد گردشگری زیبا تبدیل میشود. این فصول به دلیل هوای معتدل و چشماندازهای فوقالعاده، زمانی ایدهآل برای سپری کردن لحظاتی آرام و خاطرهانگیز در دروازه قرآن محسوب میشوند.
جاذبه های دیدنی شیراز در اطراف دروازه قرآن
اطراف دروازه قرآن شیراز، غنی از جاذبههای دیدنی فراوانی است که هر ساله گردشگران را به خود جلب میکنند. یکی از این جاذبههای نزدیک این بنای زیبا، آرامگاه خواجوی کرمانی است؛ این بوستان با معماری زیبای خود و آرامشی که در فضای بوستان جریان دارد بهعنوان یکی از مهمترین دیدنی های شیراز شناخته میشود.
همچنین، مقبره خواجوی کرمانی نیز در نزدیکی دروازه قرآن واقع شده است. مقبرهی خواجوی کرمانی محلی آرامشبخش و عرفانی است که به گردشگران این امکانرا میدهد تا از هیاهوی شهر کمی فاصله بگیرند و به آرامش برسند. همچنین غارهای بوستان خواجوی کرمانی که شامل سه غار هستند نیز کمی بالاتر از مقبرهی این شاعر قرار گرفتهاند. از دیگر جاهای دیدنی شیراز که نزدیک به دروازه قران واقع شده میتوان به حافظیه که در یک کیلومتری دروازه واقع شده و باغ جهاننما که از سرسبزترین باغهای شیراز است، اشاره کرد.
بهترین هتل های نزدیک دروازه قران شیراز
در حال حاضر، شیراز بهعنوان یک شهر گردشگری پرطرفدار، از هتلها و اقامتگاههای متعددی برخوردار است که گردشگران میتوانند در طول سفرشان در آنها اقامت خوشی را تجربه کنند. در نزدیکی دروازه قرآن، هتلهای لوکس و مدرنی وجود دارند که با امکانات رفاهی بالا، خدمات شگفتانگیز و محیطی دلپذیر، تجربه اقامتی بینظیر را ارائه میدهند. هتلهای معتبری نظیر هتل بزرگ شیراز، هتل ستارگان، هتل ارگ، هتل ساسان، هتل پرسپولیس، هتل رویال و هتل اطلس از جمله گزینههای مناسب در نزدیکی دروازه قران هستند. این هتلها با طراحی مدرن، امکانات بهروز و خدمات باکیفیت به مهمانان ارائه میدهند تا لحظاتی لذتبخش و خاطرهساز در شیراز را تجربه کنند. همچنین این هتلها با موقعیت مکانی مناسب خود، به گردشگران این شهر زیبا امکان دسترسی آسان به جاذبههای دیدنی را فراهم میکنند.
بهترین رستوران های اطراف دروازه قرآن
اطراف دروازه قرآن شیراز، رستورانهایی با طعمها و غذاهای محلی فراوان و منحصربهفرد وجود دارد که تجربهی یک سفر گردشگری را تکمیل میکنند. رستورانهای محلی نظیر رستوران شاندیز، باکویه، مجموعه گردشگری هفتخان، شمسالعماره، رستوران هتل بزرگ شیراز و زمرد که با ارائه غذاهای ایرانی معتبر و متنوع، همراه با فضای سنتی و دلپذیر، به گردشگران فرصت میدهد تا لحظاتی لذتبخش را بگذرانند.
این رستورانها با محیطی دلنشین و خدمات ویژه، بهترین غذاهای ایرانی و محلی را به گردشگران ارائه میدهند، تا تجربهی خوردن غذاهای شیراز را در سفر خود به این شهر، تجربه کنند.