gardeshban.ir

خانه سرتیپ سده‌ای، یادگار دوران قاجار در خمینی شهر+ عکس

خانه سرتیپ سده‌ای مربوط به دوره قاجار است و در خمینی شهر، محله لادره فروشان، بلوار توحید واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۵۴۴۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کد خبر: ۶۱۴۲۵
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۵ بهمن ۱۴۰۲-1402 November 25
گردشبان (gardeshban.ir) :
خانه سرتیپ سده‌ای مربوط به دوره قاجار است و در خمینی شهر، محله لادره فروشان، بلوار توحید واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۵۴۴۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. 

سرتیپ محمدحسن خان امینی سدهی

سرتیپ محمدحسن خان امینی سدهی فرزند یاور خان بود که پدرش از منصب ‌داران و نظامی ‌های دوره قاجار بوده است. خود سرتیپ فرمانده فوج جلالی ظل السلطان حاکم وقت اصفهان بوده است. وی در دوران انقلاب مشروطیت و سال ‌های جنگ جهانی اول و هرج ‌و مرج و قحطی و بیماری با اقتدار تمام نسبت به امنیت بخش وسیعی از اصفهان همت گماشت. از سرتیپ ۴ فرزند برجای ‌ماند که هر کدام دارای خانه ‌های تاریخی جداگانه همجوار با دیوان ‌خانه بوده‌ اند. این خانه‌ ها هم اکنون تبدیل به مجموعه زیبای تاریخی شده ‌اند.

خانه سرتیپ سده‌ای


تاریخچه خانه سرتیپ سدهی

تاریخ ساخت خانه سرتیپ سدهی به دوران قاجار و زمان حاکمیت ناصرالدین شاه برمی گردد؛ زمانی که حاکم وقت اصفهان قصد بازدید از خمینی شهر را داشته، سرتیپ سدهی خانه ای را برای پذیرایی در شان حاکم نمی داند و از او مهلتی برای ساخت یک مکان مناسب درخواست می کند و به سرعت ساخت عمارتی بزرگ را شروع می کند. او موفق می شود در عرض یک سال (۱۳۱۵-۱۳۱۶) مجموعه ای باشکوه را برای این میزبانی آماده کند. در نهایت این خانه تحت مالکیت و نظارت شهرداری خمینی شهر و سازمان میراث فرهنگی درآمد و تبدیل به موزه مردم شناسی خمینی شهر شد.

خانه سرتیپ سده‌ای


معماری خانه سرتیپ سدهی

همه چیز درباره معماری خانه سرتیپ سدهی متفاوت است، از سردر باشکوه و مجللش گرفته تا ستون ها، گنبدها، نقاشی های ایوان، حوضخانه فرنگی، پارچه های سقفی و کتیبه ها که همه با مهارت و استادی خاصی طراحی و ساخته شده اند. زیبایی این عمارت و خانه هایی که در این مجموعه قرار دارند نشان از انسجام و نظم برنامه و نقشه سازندگان آن دارد.

خانه سرتیپ سده‌ای


سر در ورودی کتیبه‌ای موجود است که ساخت بنا را به سال ۱۳۱۵–۱۳۱۶هجری قمری نشان میدهد و با استناد به کتیبه‌ای که هم‌اکنون در تالار پذیرایی (شاه نشین) قرار دارد می‌توان نتیجه گرفت که ساخت این بنا به احتمال زیاد طی یک سال صورت گرفته ‌است.

خانه سرتیپ سده‌ای


فرم سبک معماری ،(نقش مایه‌ها) و رنگ‌های مورد استفاده در تزیین ساختمان متعلق به معماری سبک قاجاری می‌باشد تأمین روشنایی، گرمای زمستان و خنکی تابستان بیشتر از طریق عوامل طبیعی همچون نور خورشید و جریان هوا بوده ‌است. دیوانخانه سرتیپ سدهی دارای تالار، حوضخانه، نارنجستان، اتاق‌های سه دری و پنج دری و برج مراقبت می‌باشد این بنای زیبا که از خشت خام و اجر ساخته شده دارای تزیینات بسیار چشم‌نوازی همچون گچبری، منبت کاری آیینه کاری، پارچه‌های سقفی و پنجره‌های گره چینی شده می‌باشد. این بنا ی با شکوه که سقف ایوان آن بر روی ستونهای گچبری شده باسر ستون‌های برگ کنگری قرار گرفته ‌است و دارای حجاری‌های ظریف و زیباست و شکل بیرونی آن شباهت انکار ناپذیری با عمارت باغ ارم شیراز دارد.

خانه سرتیپ سده‌ای


تزئینات بنا خانه سرتیپ سدهی

دیوان ‌خانه سرتیپ سدهی دارای تالار، حوضخانه، نارنجستان، اتاق‌ های سه‌ دری و پنج ‌دری و برج مراقبت است. این بنای زیبا که از خشت خام و آجر ساخته ‌شده دارای تزیینات بسیار چشم‌ نواز همچون گچبری، منبت ‌کاری، آینه ‌کاری، پارچه‌ های سقفی و پنجره‌ های گره چینی است. این بنای باشکوه که سقف ایوان آن بر روی ستون ‌های گچبری شده با سرستون ‌های برگ کنگری قرارگرفته است و دارای حجاری‌ های ظریف و زیبایی است، شکل بیرونی آن شباهت انکار ناپذیری با عمارت باغ ارم شیراز دارد.


خانه سرتیپ سده‌ای
پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها