گردشبان (gardeshban.ir) :
علی محمدی ۸ فروردین در جمع حبرنگاران با بیان این مطلب اظهار کرد: حین انجام عملیات مرمت و ساماندهی «سرای تاریخی امین»، بقایای آبانباری تاریخی کشف شد که بررسیهای کارشناسی و مستندسازی آن در دست اقدام است.
وی ادامه داد: اکنون قسمت پلکان ورودی و پاشیر مشخص شده که باتوجه به وجود درختان و فضای سبزی که از قبل بر بالای این اثر کاشته شده نیاز به هماهنگی اداری برای جابجایی است.
رئیس اداره میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربتحیدریه بیان کرد: تربتحیدریه به دلیل داشتن ۱۳ کاروانسرا و ۶ سرا به شهر «سرا و کاروانسرا» معروف بوده و یکی از سراهای معروف که در سه استان خراسان و حتی در سطح کشور از نظر معماری برجسته است و در راسته بازار فردوسی واقع شده، «سرای تاریخی امین» است.
محمدی افزود: سرای امین که قدمت آن مربوط به دوران قاجاریه است توسط حاج محمدرضا لاری ساخته شده و در زمان خود یک مرکز تجاری بزرگ بوده است.
وی خاطرنشان کرد: عملیات مرمت و ساماندهی این اثر ملی با مشارکت اداره میراث فرهنگی، اوقاف و امور خیریه، کسبه و همکاری شهرداری و شورای اسلامی از سال گذشته آغاز شده است.
رئیس اداره میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تربتحیدریه گفت: بیشتر آبانبارهای تربتحیدریه و به خصوص در بخش مرکزی شهر که در مسیر حرکت کاروانهای تجاری قرار داشته، مربوط به دوران قاجاریه است.
محمدی افزود: هماکنون بزرگترین آبانبار کشفشده در تربتحیدریه، واقع در بازار «شیر چهار سوق، با گنجایش بیش از ۱۷۰۰ متر مکعب، در دست مرمت است، این آبانبار از نظرهای مختلف، نظیر وسعت زیاد، در خراسان رضوی و حتی در سطح کشور کمنظیر است.
وی افزود: در دهههای اخیر، با گسترش شهرنشینی و خانهسازی نوین، بناهای تاریخی تخریب شده یا به زیر خیابانها و معابر رفته است و اکنون با ساختوساز و خاکبرداری، بقایای آنها از دل خاک بیرون میآید.
شهرستان تربت حیدریه در فاصله حدود ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.