حدود ۱۰۰ سنگنگاره متعلق به ۳۵۰۰سال قبل در قزاقستان کشف شده است.
با این حال، یک کارشناس در گفتوگو با «لایوساینس» اعلام کرد این اکتشاف آنقدرها هم جدید نیست؛ چراکه محل این سنگنگارههای باستانی از قبل شناسایی شده بود اما برای حفاظت از آن تا زمان بررسی دقیق، معرفی نشده بود.
این سنگنگارهها با استفاده از یک تکه سنگ یا چوب روی صخره ایجاد شده بودند. قدمت این سنگنگارهها که در جنوب قزاقستان کشف شدهاند به عصر برنز یا عصر آهن پیشین بازمیگردد.
اینکه دورههای برنز و آهن پیشین در قزاقستان دقیقا چه مدت طول کشیده است، موضوعی است که در میان محققان مورد بحث است، اما احتمالاً در مجموع به بین ۴۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سال پیش باز میگردد. این سنگنگارهها در جریان یک پروژه ملی با حضور افراد داوطلب برای پاکسازی محیطزیست کشف شدهاند. پس از کشف این مکان، باستانشناسانی برای بررسی سنگنگارهها از محل بازدید کردند.
سنگنگارهها در نقاط مختلف این محوطه که ۲۰ تا ۲۵ متر طول و ۱.۵ تا ۲ متر عرض دارد، خلق شدهاند.
به گفته «ویکتور نووزنوو»، باستانشناس دانشگاه دولتی قراغندی قزاقستان که در پروژه شرکت نداشت، به این نکته اشاره کرد که این محل هنوز به طور دقیق بررسی نشده است و سنگنگارهها در یک مجله معتبر معرفی نشدهاند.
به گفته این کارشناس، وقتی محققان یک محوطه سنگنگاره صخرهای را در قزاقستان پیدا میکنند، گاهی اوقات ترجیح میدهند مکان آن را مخفی نگه دارند تا زمانی که اطلاعات آن به درستی بررسی و منتشر شود.