گردشبان (gardeshban.ir) : در میان غذاهای ترکیه ای، انواع کباب پرطرفدارترین هستند و هر کدام با ادویه مخصوص کباب ترکی و دستور پخت متفاوت، تنوع زیادی به لیست پر و پیمان غذاهای ترکیهای دادهاند.
شیش کباب یا شش طاووق هم یکی از این کبابهاست که علاوه بر ترکیه در لبنان و کردستان هم درست میشود.
شیش کباب یا تاوک شیش ترکیهای و لبنانی هم میتواند با مرغ و هم با گوشت درست شود. در دستور پخت شیش کباب ترکی و لبنانی از مرغ و گوشت گوساله به صورت مربعی (تکه تکه) استفاده میشود و نیازی به چرخ کردن آن نیست، چیزی شبیه همان طرز تهیه کباب شیشلیک.
در کنار آن هم تکههای پیاز، هویج، بادمجان، کدو، قارچ، سیب زمینی و گوجه فرنگی، کباب میشوند. البته لزومی ندارد همه این سبزیجات را سر سیخ بزنید، هر کدام را مایل بودید میتوانید استفاده کنید یا اینکه در سیخ جداگانه آنها را کباب کنید.
خلاصه که این کباب با عطر و بوی جذاب، حتما تنوع بسیار خوبی برایتان خواهد بود. در این مطلب طرز تهیه شیش کباب یا تاوک شیش ترکیهای با گوشت و مرغ را برای شما آوردهایم.
مواد لازم
گوشت راسته گوساله: ۱ کیلوگرم
پیاز سفید: ۱ عدد بزرگ
فلفل دلمهای: ۲ عدد
روغن زیتون یا کره گیاهی: ۲ قاشق غذا خوری
جوز هندی: ۱/۲ قاشق چایخوری
آویشن: ۱ قاشق چایخوری
زیره: ۱/۲ قاشق چایخوری
ادویه بهارات: ۱ قاشق چایخوری
فلفل سیاه: ۱ قاشق چایخوری
فلفل سفید: ۱ قاشق چایخوری
فلفل قرمز: ۱/۲ قاشق چایخوری
پونه کوهی: ۱ قاشق چایخوری
سس سویا: ۲ قاشق غذاخوری
سیر: ۳ حبه
طرز تهیه شیش کباب یا تاوک شیش ترکیهای
طرز تهیه شیش کباب یا تاوک شیش ترکیهای با گوشت و مرغ + ترکیب ادویه مخصوص
در اولین مرحله از دستور پخت تاوک شیش ترکیهای مثل طرز تهیه کباب شیشلیک خودمان باید گوشت را به قطعات با اندازه مناسب برای کباب شدن، خرد کنید. سیرها را له کنید. در یک ظرف، ادویهها را بریزید. سیر له شده، جوز هندی، آویشن، زیره، بهارات، فلفل سفید، فلفل سیاه و فلفل قرمز را با سس سویا و روغن زیتون مخلوط کنید و گوشت را به آنها اضافه کنید. شروع به ورز دادن مواد کنید تا همه گوشتها آغشته به مواد شوند و ادویهها کل سطح گوشتها را بپوشانند.
در ظرف را ببندید یا روی آن را سلفون بکشید که هوا به آن نفود نکند. میتوانید از پاکت پلاستیکی زیپ دار هم استفاده کنید. مواد را به مدت یک شب تا صبح یا حداقل ۳ ساعت در مواد نگه دارید تا هم نرم شوند و هم طعم ادویهها را به خود بگیرند. سیخها را هم در آب بگذارید تا خیس شوند و روی حرارت گریل یا زغال نسوزند. حداقل ۲ تا ۳ ساعت سیخها را خیس کنید.
فلفل دلمهایها و پیاز را به تکههای اندازه گوشت برش بزنید و به ترتیب یک پیاز، گوشت، یک فلفل، یک پیاز، گوشت و فلفل به سیخ بزنید و این نظم را رعایت کنید تا سیخ پر شود. میتوانید پیاز و فلفل را در سیخ جدا کباب کنید، ولی این کار باعث خوشرنگتر شدن مواد روی سیخ میشود. حتی میتوانید از فلفلهای دلمهای رنگی هم استفاده کنید.
سیخها را روی گریل یا زغال بگذارید تا وقتی کاملا کباب شوند. میتوانید حین کباب شدن تاوک شیش ترکیه ای، روی آنها را کمی کره بمالید. حدود ۱۰ دقیقه کباب کردن آنها طول میکشد. سپس میتوانید شیش کباب را با برنج یا نان سرو کنید.
ادویه مخصوص در طرز تهیه شیش کباب
در کنار ادویه مخصوص کباب ترکیه ای، ادویه بهارات یک ترکیب خوش عطر و طعم است که در آشپزی مناطق گستردهای از خاورمیانه بهخصوص مناطق ترکنشین، کرد و عرب و حتی مناطقی از آفریقا از جمله مراکش مورد استفاده قرار میگیرد. میخک، هل، دارچین، تخم گشنیز، زیره سیاه، جوز هندی، فلفل سیاه، فلفل چیلی و… ادویههای اصلی تشکیلدهنده آن هستند.
ادویه مخصوص شیش کباب ترکی مرغ و گوشت را میتوان به عنوان یک ترکیب بسیار مناسب برای گوشت گاو، گوسفند، مرغ، غذاهای دریایی و سبزیجات استفاده کرد، طعم آن هم اصلا تند نیست و به هر غذایی بهخصوص غذاهای برنجی طعم لذیذی میدهد.
نکته: بهترین قسمت گوشت گوساله برای طرز تهیه شیش کباب ترکیه ای، گوشت راسته است و بد نیست بدانید دلیل نامگذاری این کباب، استفاده از شیش یا (سیخ به زبان ترکی) است. طرز تهیه شیش کباب لبنانی هم به همین شکل است، با این توضیح که در آن از زنجبیل و پیازچه ساطوری برای مزهدار کردن گوشت یا مرغ استفاده میشود.