گردشبان (gardeshban.ir) : زمانی که شما به غذا در یونان فکر میکنید، احتمالا اولین غذایی که به ذهنتان میرسد، «تاوِرنا» است. دهههای زیادی است که یونانیها زمان ناهار و شام خود را بیشتر برای ارتباطات اجتماعی و نزدیکتر شدن به هم استفاده میکنند.
خانوادهها دور هم جمع میشوند، دوستان دور میز غذا، دیداری تازه میکنند و حتی تفریحات محلی مانند نواختن ساز بوزوکی نیز در این زمانها انجام میگیرد. در گذشته، غذاهای خیابانی یونان تنها دکههایی کوچک از کباب «سوولاکی» بود و با توجه به ترکیب بسیار خوشمزهی طعمها در این غذا، تعجبی نیست که همچنان محبوب و پرطرفدار مانده است. اما درنهایت، قانون نانوشتهی این نوع غذاها به عنوان بخش مهمی از غذاهای خیابانی به چالش کشیده شد.
علاوه بر آن، با اینکه بعید است که حضور تاوِرنا در هر گوشه و خیابان آتن برای همیشه ناپدید شود، اما در سالهای اخیر شاهد آن هستیم که نوآوریهایی در طبخ، چهرهی غذاهای شهر را تغییر داده است. رستورانهای نوآورانهی زیادی مانند وِزِن (Vezene) افتتاح شدهاند و سرآشپزهای آتن، تغییرات خلاقانه و مبتکرانهای روی غذاهای یونانی ایجاد کردهاند. بهطور کلی شاید بتوان گفت که شهر، طعم جدیدی گرفته است!
اما در سوی دیگرِ این تغییرات، غذاهای خیابانی هم بیش از پیش مهم شدهاند، تا جاییکه فرهنگ جدیدی از خوردن غذاهای خیابانی در بین مردم پدید آمده است. استاوروس استریلیگاس (Stavros Striligas)، مدیر مطبوعاتی جشنواره غذاهای خیابانی آتن هم با این موضوع موافق بوده و گفته است: «چهرهی غذاهای خیابانی به شدت تغییر کرده است».
زمانیکه شما در مرکز آتن پیادهروی میکنید، در خیابانها از کنار رستورانهای سنتی که تاوِرنا سرو میکنند، عبور خواهید کرد. اما علاوه بر آنها، استندهای برگر، دکههای دسر فروشی و همچنین دکههای کوچک فروش غذاهای گوناگون خیابانی هم به چشم میخورد. همه آنها را میتوان جایگزینی برای سوولاکی دوست داشتنی دانست.
موفقیت روزافزون «فستیوال غذاهای خیابانی آتن» باعث شده که محبوبیت این نوع غذاها در میان یونانیها بیشتر شود. هر ساله در ماه مِی جشنواره غذاهای خیابانی در آتن برگزار می شود، که برخی از بهترین و معروفترین نامها و غذاها را گردهم میآورد. با اینکه در مکانهایی مانند لندن و نیویورک، فستیوالها و جشنوارهی غذاهای خیابانی زیادی برگزار میشود، اما جشنوارهای به این وسعت و نوع را تنها در آتن میتوان تجربه کرد.
با همهی اینها، اصلا جای تعجب نیست که این فستیوال، تا این حد شلوغ و محبوب است، اما این موفقیت چندان هم ساده نبود. استاوروس میگوید: «زمانیکه در سال 2016 این فستیوال شروع به کار کرد، بسیاری از مردم حتی نام غذای خیابانی را نشنیده بودند. ما مجبور بودیم سرآشپزها را قانع کنیم تا دستورپخت غذاهای خیابانی آماده کرده و آنها را در مقادیر مختلف طبخ کنند».
دو سال بعد، نگرشها بهطور کل تغییر یافت. هزاران گردشگر یونانی و خارجی به این فستیوال آمدند تا از جشنوارهی آشپزی خیابانی آتن لذت ببرند و امسال گردشگران میتوانند غذاهای گوناگونی را نوش جان کنند. از غذاهای برجستهی این فستیوال میتوان به غذایی تحت عنوان مک اند چیزِس (Mac ‘N Cheesus) نام برد که ترکیبی یونانی از غذای معروف آمریکای کلاسیک در رستوران «مانستر برگر» است. همچنین شیرینیهای معروفی نیز در این جشنواره سرو میشوند که طعم بسیار لذیذی دارند.
در این جشنواره همانطور که گفته شد، نوآوری همیشه حرف اول را میزند و طبخ غذاهای خلاقانه همچنان ادامه دارد. یکی از نوآوریهای جشنواره امسال، ظهور بستنی تایلندی است که به نظر میرسد در تابستان هرجای آتن که بروید، بتوانید دکههایی که این بستنی را میفروشند، مشاهده کنید.
در میان هیجانانگیزترین غذاهای خیابانی که در حال حاضر در سراسر آتن فروخته میشوند، میتوان به سوشی هاوایی، بائو بانز (نان بائو) و چیزکیکهایی روی چوب اشاره کرد. آخرین مورد یعنی این چیزکیکها، با اینکه کمی عجیب و غریب به نظر میرسد، اما نتیجهی آن، دید متفاوتی از طعمها، تکنیکها و دستورپختهایی است که سرآشپزان یونانی به آن رسیدهاند.
با اینکه شاید همهی انواع غذاهای خیابانی یونان در سالهای آینده دوام نیاورند، اما همانطور که استاوروس هم معتقد است، این تنوع غذاها نیستند که معروف شدهاند. همهی غذاها میآیند و میروند و این فرهنگ خوردن غذاهای خیابانی است که به نظر میرسد تا سالیان سال در آتن و یونان باقی بماند.