شهرستان بابلسر، از شهرهای ساحلی در استان مازندران است که لقب یکی از خوش آبوهواترین مناطق شمالی کشور را به خود اختصاص داده است. منطقهای بسیار سرسبز و باطراوت که طبیعت بکر و چشماندازهای زیبا و خارقالعادهی آن، تمام گردشگران و توریستهای سراسر جهان را مجذوب و مسحور خود ساخته است.
«مشهد سر» نامی است که در گذشتههای دور بابلسر را بدان میخواندند. برخی معتقدند که بهدلیل حضور سر امامزاده ابراهیم (ع)، برادر امام رضا (ع) در این شهر، به این نام شهرت یافته است. در این شهر میتوان آثار تاریخی متعدد بهویژه از دوران پهلوی و جاذبههای فوقالعاده طبیعی را مشاهده کرد. با ما همراه شوید تا برخی از دیدنیهای بابلسر را به شما معرفی کنیم.
یکی از جاذبههای ارزشمند مذهبی در شهرستان بابلسر، آرامگاه مطهر امامزاده ابراهیم (ع) از فرزندان امام موسی (ع) است که به «ابوجواد» نیز شناخته میشود. روایت است که ایشان همراه با خواهرشان در بازار محله مشهدسر مدفون شدهاند. عمارت آرامگاه، ساختمانی است بهصورت هشت ضلعی که گنبد آن بهشکل هرمی با عظمت روی بنای بقعه سوار شده است.
به نظر میرسد که قدمت این آرامگاه به قرن نهم هجری قمری بازمیگردد و همین امر نشان از تاریخچه طولانی بابلسر دارد. از ویژگیهای این بنا وجود درهای نفیس و ارزشمند، صندوقی چوبی و کتیبههای متعدد است که بر ارزش آن افزوده است.
سازهای متعلق به دوران حکومت پهلوی اول در شهرستان بابلسر و در خیابان پاسداران این شهر شمالی قرار دارد که امروزه یکی از جاذبههای گردشگری کشور تبدیل شده است. «پل معلق بابلسر» که نام این اثر تاریخی است، از جنس فلز بهصورت معلق و در سال۱۳۱۳ پیش از وقوع جنگ جهانی دوم به همت کارشناسان کشور سوئد و آلمان احداث شد. قرارگیری این اثر تاریخی با طولی بالغ بر ۸۰ متر، ارتفاعی برابر با ۱۶ متر و عرض هشت متر روی رود زیبای «بابلرود» زیبایی دو چندانی به آن بخشیده و لقب نخستین پل ماشینرو را به خود اختصاص داده است.
در خیابان دریا، مجاورت مرکز سرطانشناسی شهرستان بابلسر، یکی دیگر از مکانهای دیدنی بابلسر قرار گرفته است که بهصورت خصوصی اداره میشود. در واقع این جاذبه، «پارک وحش» این شهر ساحلی است که مسئولان آن، حیواناتی همچون گرگ، شیر، شتر، گوشسیاه، خرس، میمون و حیوانات دیگری را نگاه میدارند.
قطعا رودخانه زیبای «بابلرود» یکی از اصلیترین جاذبههای توریستی و گردشگری در بابلسر است که باعث تفکیک این شهرستان به دو قسمت شده است. مکانی که خوشبختانه با ایجاد امکانات و تسهیلات مناسب تفریحی در پیرامون آن، یکی از محبوبترین مکانهای تفریحی در این شهرستان زیبا است. پارک و فضای سبزی که پیرامون رودخانه ایجاد شده است در کنار اسکلههای قایقرانی، سفرهخانه، رستوران و کافیشاپ، زیبایی و محبوبیت این منطقه را دو چندان کرده است.
در فاصله دو کیلومتری از «بهنمیر» از توابع شهرستان بابلسر، منطقهای بکر، سرسبز، جنگلی و برخوردار از چشماندازی زیبا و خیرهکننده قرار دارد که به «منطقه گردشگری میرود» شهرت یافته است. این نقطه از خاک کشور در یک چهارراهی قرار گرفته است که به بابل، قائمشهر، کیاکلا و بابلسر متصل میشود.
جالب است بدانید که میرود، عنوان منطقهی نمونهی گردشگری بابلسر را به خود اختصاص داده است. از مهمترین ویژگیهای این منطقه میتوان تسهیلات ارائه شده مانند آلاچیقها، سکوهای نصب چادر، رستوران، سرویس بهداشتی و پارک مخصوص کودکان اشاره کرد که این مکان را برای اقامت موقت مسافران و گردشگران به مکانی مناسب تبدیل کرده است.
«منطقه توریستی کرفون-بابلسر»، یکی از مناطق بکر با چشماندازی بینظیر در شهرستان بابلسر است که در فاصله ۱۳ کیلومتری از جاده ساحلی بابلسر به ساری، قرار گرفته است. آرامش کمنظیر، غروب زیبای خورشید، ساحل زیبا و صدای امواج خروشان لذتی شگرف را به مسافران و گردشگرانی که در این منطقه حضور مییابند، خواهد بخشید. از امتیازات ویژه این منطقه میتوان به شرکت تعاونی پره کرفون، اشاره کرد که در ساحل قرار گرفته و مسافران میتوانند با خیالی آسوده، ماهیهای تازه دریای خزر را تهیه کنند.
یکی از مناطق گردشگری و توریستی در شهرستان بابلسر، در کیلومتر ۶ از این شهرستان به فریدونکنار قرار دارد که به «شهرک خزر شهر» شهرت یافته است. این شهرک که متشکل از بخش شمالی و جنوبی است، بهدلیل فاصله کم از تهران، یکی از مناطق اصلی گردشگری در فصل تابستان و روزهای تعطیل است. آب و هوای فوقالعاده، قرارگیری در مجاورت دریا و طبیعت کمنظیر از جمله ویژگیهای ارزشمند این شهرک است. جالب است بدانید که گردشگران برای ورود به این شهرک توریستی، ملزم به داشتن کارت ورود هستند که باید پیش از عزیمت به این منطقه، به تهیه آن بپردازند.
یکی از جاذبههای گردشگری و جاهای دیدنی بابلسر، روستای زیبای گالشکلا در بهنمیر از توابع بابلسر است که در فاصلهی یک کیلومتری از آن قرار گرفته است. این منطقه از بابلسر را به نام بهشت دامداران میخوانند. آب و هوای مطبوع، سرسبزی و نشاط طبیعت پیرامون روستا، چشمانداز زیبا و دیدنی و میهماننوازی مردم روستا باعث شده است که گردشگران و مسافران به این ناحیه از شمال کشور سفر کنند.
یکی دیگر از تفرجگاههای محبوب و دوستداشتنی بابلسر، در بهنمیر قرار دارد که به «سد لاستیکی عرب خیل» شهرت یافته است. پیرامون این سازه که دارای طولی بالغ بر ۵۰ متر و ارتفاعی برابر با سه متر از سطح رودخانه است، دارای چشماندازی زیبا و مناظری قابلتوجه است که امروزه به یکی از استراحتگاههای مناسب برای مسافران و گردشگران تبدیل شده است. جالب است بدانید که تامین آب این سد توسط رودخانهی «تالار» صورت میپذیرد که از رشتهکوه البرز سرچشمه گرفته و با عبور از شهرهای قائمشهر، کیاکلا و سوادکوه، به سد عرب خیل در بهنمیر سرازیر شده و پس از طی کردن بخشهای غرب، شرق و جنوب بهنمیر، در ساحل میرود وارد دریای خزر میشود.
سقانفارها، سقانپار یا سقاتالار بناهای هستندکه در استان مازندران جهت مراسم سوگواری در ماه محرم استفاده میشود. این بناها آلونکهای کوچک و چوبی هستند که در دو طبقه ساخته میشوند که طبقهی اول جایگاه خانمها و طبقهی دوم جایگاه آقایان در مراسمهای عزاداری است. نمونههای دیگری از این بناها به ساق نما در زمینهای کشاورزی و برای نگهبانی محصولات به کار میرود. در بابلسر نیز تعدادی سقانفار در روستاها وجود دارد. درسفر به بابلسر میتوانید این سقانفارها را که قدمت قاجاری دارند در روستای این شهر بهویژه در ماه عزاداری محرم و صفر ببینید.
سقانفارهای بابلسر عبارتاند از:
قدمت مدرسههای تاریخی بابلسر به دوران اول پهلوی میرسد. مدرسههای نور دانش، شاهد، عفاف در خیابان فلسطین شهر قرار دارند و مدرسه نرجس قدیمیترین آنها است.
مدرسه نرجس که در گذشته به آن احمدیه میگفتند در مرکز این شهر قرار دارد. بابلسر مربوط به دوره پهلوی اول است و در بابلسر، مرکز شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ مرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۳۶۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. بر اساس تزیینات معماری قدمت این مدرسه به دوران پهلوی برمیگردد. جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت به بنا ساختمان روی نیم طبقه احداث شده است. اتاق مدیریت احمدیه در وسط قرار دارد و اطراف آن را پنجره ها درها احاطه کرده است که این شیوه از ویژگیهای معماری دوران پهلوی است.
برج ساعت نماد شهر بابلسر است
برج قدیمی ساعت بابلسر در خیابان فلسطین یا کاخ این شهر قرار دارد. این برج ساعتی که در سال ۱۳۶۸ خورشیدی با شمارهی ۲۰۶۸۸ به ثبت ملی رسیده است در دوره پهلوی اول ساخته شده و بنای آن را به شیخ سید صالح صالحی مشهد سری بزرگ خاندان صالحی بابلسر نسبت میدهند. این برج در حال حاضر آسیبدیده است و نیاز به مرمت و بازسازی دارد.
میدان مجسمه یکی از میدانهای قدیمی و اصلی که در حال حاضر اسم آن به میدان عاشورا تغییر کرده است. این میدان جزو آثار ملی بابلسر است.
هتل کازینو که در سال ۱۳۲۹ خورشیدی بنا شد در حال حاضر به بیمارستان تخصصی سرطان شهید رجایی بابلسر تبدیل شده است. این هتل مربوط به دوران پهلوی دوم است.
این ساختمان که در مرکز بابلسر واقع است از دیگر بناهای مربوط به دوره اول پهلوی است در خردادماه ۱۳۵۹ خورشید با شمارهی ۱۵۳۱ ثبت ملی شده است. این بنا اکنون شبکه بهداشت و درمان شهر است.
ساختمان اداره برق بابلسر مانند دیگر بناهای تاریخی این شهر امروزه تغییر کاربری داده است و در زمان حاضر از آن بهعنوان اداره برق استفاده میشود. این اثر مربوط به دوره پهلوی اول است و در کنار شواری شهر قرار دارد.
از دیگر بناهای تاریخی و پهلوی بابلسر اداره آب و هوا شناسی است نزدیکی پل فلزی معلق میتوان از این بنا دیدن کرد.
دانشگاه دولتی مازندران در بابلسر پیش از انقلاب رضا شاه کبیر نام داشت و از بناهای باقی مانده از دوران پهلوی اول است. عمارت سازمان مرکزی این دانشگاه که در نزدیکی پل معلق قرار دارد، مهمانخانهای در میان باغ بوده است و دانشکده ادبیات نیز در سال ۱۳۷۸ جزو آثار ملی ایران قرار گرفت.