گردشبان (gardeshban.ir) : امروز قصد داریم طرز تهیه پرتله غذای سنتی استان لرستان را به شما آموزش دهیم. با ما همراه باشید.
پرتله غذایی بسیار قدیمی و باستانی در استان است. پِرتلِه از جمله غذاهای ساده زود پخت و بسیار قدیمی و باستانی لرستان است. این غذا با استفاده از شیر و گندم تهیه شده و معمولا در مراسم مذهبی سرو میشود.
مواد لازم برای تهیه پرتله:
اگر می خواهید پرتله بپزید دقت کنید برای خوشمزه کردن پرتله لرستان دقیقا به مقادیر مشخص شده مواد را استفاده کنید:
گندم شیر (گندم تازه) ۱ کیلوگرم
شیر تازه ۲ لیتر
نمک به مقدار لازم
طرز تهیه آش پرتله لرستان:
گندم شیر را کوبیده و ریز میکنید و سپس در قابلمهای بزرگ ریخته و بعد از اضافه نمودن تقریبا یک لیتر آب به آن، قابلمه را روی اجاق بمدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه با حرارت ملایم قرار میدهیم تا خوب پخته شود.
شیر را در دو نوبت ۱۵ دقیقهای به مواد داخل قابلمه اضافه می کنید و هنگام اضافه نمودن آن را مرتب به هم میزنید تا ته نگرفته و یا سر نرود.
پس از گذشت نیم ساعت نمک به مقدار دلخواه به غذا اضافه نموده و در قابلمه را بسته زیر غذا را کم نموده تا با حرارت ملایم پرتله خوب لعاب انداخته و آماده سرو شود.
خواص گندم در پرتله
گندم با دانه های غنی از الیاف (فیبر) برای سلامت روده بسیار خوب و موثر است اما فراموش نکنید که الیاف این دانه بیشتر در سبوس آن موجود می باشند. مطالعات نشان می دهند که برخی از اجزای این غله مانند پروبیوتیک ها با تغذیه ی باکتری های مفید روده برای دستگاه گوارش موثر واقع می شوند.
یک مطالعه نشان داد که مصرف سبوس این دانه خطر ابتلا به یبوست را در کودکان کاهش می دهد. با این حال بسته به علت یبوست، خوردن سبوس همیشه نمی تواند به تنهایی یبوست را درمان کند.
رایج ترین سرطان دستگاه گوارش، سرطان روده بزرگ است. مطالعات نشان داده اند که مصرف غلات از جمله گندم می توانند خطر ابتلا به این سرطان را کاهش دهند. یک مطالعه نشان داد که مصرف غذاهای کم فیبر می تواند تا 40 درصد خطر ابتلا به سرطان را بیشتر کند.
چیزی که مشخص و قطعی است این است که گندمی که در پرتله است دارای تعدادی از آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی گیاهی است که می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
گندم در درمان بسیاری از مشکلات دستگاه گوارش مفید است. در مطالعه ای که بر روی تعداد محدودی از بیماران همراه با شاهد صورت گرفت، نتایج مثبتی به دست آمد. در مطالعه ای، مصرف عصاره گندم باعث کاهش اثرات – آمیلوئید شده است.
پژوهش ها نشان داده است که مصرف گندم باعث افزایش فراهمی زیستی سولفات آهن می شود. این اثر را به سلولز و اسید فیتیک موجود در گندم ارتباط داده اند. مصرف عصاره گندم در حیوانات آزمایشگاهی باعث افزایش گلبول قرمز آن ها شده است.
خواص شیر در پرتله
معمولا، سموم بدون این که متوجه شویم از محیط یا غذاهای ناسالم وارد بدن میشوند. نخستین فایده نوشیدن روزانه شیر، خنثی کردن سموم بدن است. سمومی که وارد بدن میشوند بسیار خطرناکند زیرا میتوانند باعث سلامتی را مختل کنند. بنابراین، برای از بین بردن سموم میتوانید هر روز شیر بنوشید.
استخوان ها و دندانها دو عضو مهم بدن هستند. استخوانها در انجام فعالیتها و حرکت کردن به فرد کمک میکنند. شیر باعث سلامت دندانها نیز میشود بنابراین عمل گوارش، سالمتر شده و ویتامینها و مواد مغذی موجود در غذا به خوبی جذب بدن میشوند.
اما متاسفانه با بالا رفتن سن، از تراکم و قدرت استخوانها و دندانها کاسته میشود زیرا کلسیم- ماده مهم در حفظ تراکم و قدرت استخوانها و دندانها- از طریق ادرار دفع میشود.
شیر باعث استحکام استخوانها و دندانها شده، تراکم آنها را حفظ میکند و از مشکلات مربوط به استخوان و دندان جلوگیری میکند. شیر موجود در پرتله، به تامین نیاز بدن به کلسیم کمک میکند.
خوب است بدانید که خوردن شیر، خطر و عوارض جانبی ندارد مگر برای افرادی که لاکتوز را تحمل نمیکنند. این افراد میتوانند شیر بز مصرف کنند.
شیر، علاوه بر کلسیم، کالری نیز دارد. کالری شیر موجب تامین انرژی می شود. اگرچه بیشتر افراد معمولا از کالری پرهیز میکنند زیرا میتواند باعث بالا رفتن وزن شود اما بدن به کالری به عنوان یکی از منابع انرژی نیاز دارد. اما در مصرف کالری، باید بسیار دقت کرد زیرا کالری زیاد خوب نیست و باعث چاقی میشود.