گردشبان (gardeshban.ir) : مرتضی ادیبزاده یادآور شد: تپه چشمه علی شهرری با پیشینه تاریخی چندهزارساله، جزو اولین استقرارگاههای انسان در مناطق فلات مرکزی ایران بوده و فرهنگ سفال قرمز و نخودی با نقوش حیوانی و گیاهی و هندسی سیاهرنگ مکشوفه از این تپه با عنوان فرهنگ چشمه علی شناخته شده است. وضعیت کنونی تپه به دلیل ریزش دامنه تپه نیازمند حفاظت است.
معاون میراث فرهنگی استان تهران اظهار کرد: در این پروژه برای شناخت و مطالعات فنی و تهیه سایت پلان مجموعه چشمه علی، شامل کوه و باروی ری باستان و چشمه و نقش برجسته و تپه تاریخی، به وسیله فتوگرامتری و مستندنگاری سهبعدی با هلیشات در حال انجام است.
ادیبزاده افزود: ساماندهی و استحکامبخشی جدارههای تپه و مرمت دیوارههای تخریبشده با ملات خاکی و کاهگل و همچنین پاکسازی سطوح تپه اجرا خواهد شد و این پروژه توسط متخصصان مرمت آثار و بنا با نظارت اداره کل میراث فرهنگی استان تهران و رعایت اصول حفاظتی تپه و تقویت جدارههای خاکی به انجام میرسد.
تپه چشمه علی در سالهای ۱۳۱۳ تا ۱۳۱۵ هجری شمسی توسط تیم کاوش اریک اشمیت کاوش شد و آثاری مربوط به آغاز هزاره چهارم، دورههای اسلامی و اشکانی بهدست آمد که اکنون بخشی از این آثار در موزههای آمریکا و بخش دیگر در موزه ایران باستان نگهداری میشود. با درگذشت اریک اشمیت، پژوهشها بار دیگر در سال ۱۳۷۷ شمسی توسط گروهی از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دانشگاه تهران و دانشگاه برادفورد از سر گرفته شد و نشانههای فرهنگی از هزارههای ششم، پنجم و آغازین چهارم بهدست آمد.