گردشبان (gardeshban.ir) : حسو یکی از انواع دسرهای محبوب شاهرودی است که شباهت زیادی به شله زرد و شیر برنج دارد
مواد لازم دسر حسو
شیر یک و نیم کیلو گرم
برنج نیم دانه ۳۰۰ گرم
کره ۱۰۰ گرم
آرد گندم ۱ پیمانه
شکر ۲ پیمانه
زردچوبه ۲ قاشق غذا خوری
نمک ۱ قاشق چای خوری
زیره ۱ قاشق غذا خوری
پودر هل ۱ قاشق چای خوری
گلاب نصف پیمانه
طرز تهیه دسر حسو
مرحله اول
برای تهیه دسر حسو در ابتدای کار، برنج را با آب دو ساعت قبل خیس می کنیم. سپس برنج خیس خورده را با چند لیوان آب داخل یک قابلمه مناسب می ریزیم. در ادامه قابلمه را روی حرارت قرار داده و اجازه می دهیم برنج بپزد.
مرحله دوم
آن قدر برنج را می پزیم تا بین انگشت به طور کامل له شود. آرد، زردچوبه و نمک را در یک کاسه می ریزیم و آب را به آن اضافه می کنیم و مرتب هم می زنیم تا در مقداری آب حل شود. آن قدر هم می زنیم تا یکدست شود.
مرحله سوم
شیر را به مواد اضافه کرده و هم می زنیم تا مخلوط شود. بعد از صافی عبور می دهیم و به برنج پخته شده اضافه می کنیم. برنج را روی حرارت مدام هم می زنیم تا بوی خامی آرد گرفته شود و مواد به غلظت فرنی برسد.
مرحله چهارم
در این مرحله وقتی که خوب غلیظ شد، شکر را روی آن می ریزیم و مدام هم می زنیم تا با هم یکدست شوند. پس از این که شکر حل شد، در انتهای پخت زیره و هل و گلاب و کره را به مواد اضافه می کنیم و هم می زنیم.
مرحله پنجم
توجه داشته باشید که این غذا به صورت سرد سرو می شود. به همین دلیل وقتی که به غلظت دلخواه رسید به صورت گرم درون ظرف می ریزیم و می گذاریم تا از دما بیفتد و سرد شود. سپس آن را سرو می کنیم.
مرحله ششم
ریختن زردچوبه بستگی به ذائقه دارد و می توان آن را حذف کرد. مقدار شکر نیز می توان طبق سلیقه کم یا زیاد کرد. می توان به جای زردچوبه از زعفران و به جای هل از وانیل استفاده کرد. هرچه این دسر سردتر باشد خوشمزه تر می شود.