گردشبان (gardeshban.ir) :
جهان جدید دوساله میشود. دو سال استثنایی که از شیوع ویروس کرونا میگذرد. ویروسی که مرزها را بست و اجازه سفر به کسی نداد. حتی اوایل، سفر درون شهری نیز برای شهروندان هر کشوری ممنوع بود و همگی در قرنطینه خانگی به سر میبردند، آینده نامعلومی از برگشت به شرایط عادی وجود داشت تا اینکه با آغاز واکسیناسیون سراسری و تزریق دز دوم واکسنهای تولیدی هر کشوری، اوضاع بهتر شد.
در ایران نیز تا روز ۱۹ آذر ۱۴۰۰ آمار افراد واکسینه شده علیه بیماری کووید۱۹، به ۴۹ میلیون نفر رسید. در حال حاضر هیچ شهری در ایران وضعیت قرمز ندارد و به جز هشت شهرستان که در وضعیت نارنجی هستند همه شهرها یا آبی یا زرد شدند بنابراین شرایط در کشور به نحوی است که بتوان میزبان سفرهای داخلی و حتی خارجی شد.
اما برای انتقال این وضعیت به کشورهای دیگر و مسافرانی که دو سال از رزرو سفرشان به ایران گذشته و نتوانستهاند به ایران سفر کنند چه کاری انجام شد؟ تقریباً هیچ!
برای انتقال وضعیت رو به بهبود ایران به مسافران خارجی چه کاری انجام شد آیا تبلیغی صورت گرفت؟
ابراهیم پورفرج رئیس جامعه تور گردانان ایران از شرایط تبلیغ فعلی ایران در سطح جهانی ناراضی است و در همایشها و برنامهها و مصاحبههایش بارها تکرار کرده که چرا متولیان گردشگری در سطوح بین المللی درباره اینکه نصف جمعیت ایران واکسن زدهاند، عوامل گردشگری در مراکز اقامتی واکسینه هستند و شرایط پایدارتری را نسبت به گذشته داریم تبلیغ نمیکنند.
اگر تا کنون پروژه ایران هراسی توسط دشمنان ایران اجرا میشد، حالا به آن کرونا نیز افزوده شده و اجازه میدهد ایران را جزو ده کشوری معرفی کنند که بیشترین آمار مرگ و میر ناشی از ویروس را دارد. این اتفاق قطعاً انگیزه گردشگران خارجی را به سفر در ایران کاهش میدهد در این باره، مسلم شجاعی دستیار ستادی معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی گفته است: آمار واکسیناسیون عمومی کشور موردنظر، وضعیت بهداشت در مراکز خدماتی و واکسینه شدن کارکنان در مراکز اقامتی و سایر بخشهای خدماتی گردشگری دیگر را از مواردی دانست که بستر را برای ورود گردشگر و اقناع وی برای انجام سفر به کشور مورد نظر ایجاد میکند.
وی ادامه داد: تا زمانی که ایران جز کشورهایی باشد که بیشترین میزان آمار کرونا را دارد، تبلیغات و بازاریابی در سطح فرامنطقهای و بینالملل با هدف جذب گردشگر خارجی اثر بخشی پایینی دارد؛ چرا که گردشگر به دلیل ابتلاء به کرونا احساس خطر میکند.
این انتقاد زمانی اوج میگیرد که بازخوردی از چنین صحبتهایی در اخبار مربوط بازدید معاونت گردشگری با رئیس سازمان جهانی گردشگری مشاهده نشد. در واقع در حال حاضر ایران زمینهای فراهم نکرده تا بتواند تبلیغات خود را در زمینه ایران امن از لحاظ شیوع ویروس به دنیا آغاز کند. این درحالی است که کشورهای دیگر در حال پیشی گرفتن هستند و حتی اگر خیلی هم شرایط مناسبی نداشته باشند چنان آن را تبلیغ میکنند که دل هر مسافری را به دیدن کشورشان بی طاقت کنند.
ایده کشورهای دیگر برای جذب گردشگر
در حال حاضر برخی از کشورها اقدام به روشهای خلاقانه ای کردهاند تا بتوانند میزبان گردشگران خارجی باشند و در عین حال مردم کشورشان را از شیوع ویروس در امان نگه دارند. به عنوان مثال ترکیه، استانبول کارت را طراحی کرده است.
ترکیه طبق بخشنامههایی که به دفاتر مسافرتی و آژانسهای هواپیمایی اعلا کرده، از شرایط سفر به این کشور خبر داده است. در بخشنامه ورود گردشگر به ترکیه آمده که هر مسافر با دریافت کد سلامت، تمامی اعمال و رفتوآمدهایش در شهر تحت کنترل قرار میگیرد. این کارت جدا از کارت واکسنی است که باید هر گردشگر به همراه داشته باشد.
مالدیو نیز که زودتر از خیلی کشورها توانست مرزهایش را به روی گردشگری باز کند، توانسته تنها گردشگرانی را بپذیرد که با آژانسهای مسافرتی به این کشور میروند و چون جمعیت کمی دارد زودتر توانست فعالان گردشگری خود را واکسینه کند. بنابراین به عنوان کشور امن در جهان شناخته شد و پس از مدتها دوباره صنعت گردشگری اش را فعال کند.
قطر نیز در نظر دارد تا شهروندان و کسانی که کارت اقامت قطر را دارند پیش از ورود به کشورش، شامل قوانین قرنطینه خانگی کند. البته این شرایط برای مسافران این کشور نیست و مسافران قطر همان شرایط کشورهای دیگر را از جمله داشتن کارت واکسن یا تست منفی کرونا باید داشته باشند.
هر چند ممکن است در زمان برگزاری مسابقات جهانی ۲۰۲۲ این شرایط تغییر کند اما در حال حاضر آنچه میتواند مسافران را به این کشور برساند همین دو شرط است.
یک نقص در صدور روادید گردشگری
ایران نیز در حال حاضر ویزای گردشگری را برای مسافرانی که طبق برنامه ریزی و همراه آژانسهای مسافرتی به ایران می آیند آزاد کرده است و گردشگران میتوانند با داشتن شرایط سفر به ایران، برگه وچر هتل ارائه کرده و با داشتن کارت واکسن به ایران بیایند. اتفاقی که در ۲۰ ماه نیفتاد و همچنان تعدادی از گردشگران منتظر بودند بدانند ایران چه زمانی سفر کنسل شده آنها را جبران میکند.
هر چند هنوز برای ورود گردشگران انفرادی در کشور نواقصی موجود است که رفع آن نیاز به هماهنگیهای بیشتری دارد به عنوان مثال اگرچه گفته شده که هر گردشگری برای دریافت ویزا باید دو دز واکسن خود را زده باشد و رزرو مرکز اقامتی اش در ایران مشخص باشد اما هنوز گردشگران خارجی نمیتوانند به همه هتلها و مراکز اقامتی ایران از طریق اینترنت دسترسی داشته باشند چون خیلی از این مراکز یا سایت اینترنتی ندارند یا امکان رزرو و خرید آنلاین برای آنها فراهم نیست.
مشکلی برای شناسایی کارت واکسن ایرانیها
ولی حالا که این شرط برای ورود مسافران خارجی به ایران فراهم شده، از آن طرف مسافران ایرانی در خارج از کشور به مشکل برخورد کردهاند. به تازگی گردشگران ایرانی که به کشورهای خارجی سفر کردهاند با یک مشکل مواجه شدهاند همه جا کارت واکسن آنها را نمیپذیرند هر چند که از قبل بررسی کردهاند کدام واکسن مورد پذیرش کشور مقصد است و برای این منظور کارت واکسن را به همراه داشتهاند اما خللی در تأیید جهانی کارتهای واکسن آنها به زبان انگلیسی وجود داشته که آنها را مجبور به گرفتن تست PCR دوباره کرده است. درحالیکه طبق شرایط کشور مقصد اگر کسی کارت واکسن داشته باشد دیگر نیازی به هزینه تست ندارد. این مشکل در برخی از سفرها و برخی مسافران پیش آمده است و نیاز به بررسی دوباره دارد.
میزبانی ایرانی
از آن طرف باید بررسی کرد که ایران چقدر برای میزبانی از گردشگران خارجی آماده است؟ برخی از کارشناسان گردشگری باز شدن مرزها را سونامی گردشگری میدانند و میگویند اگر گردشگران خارجی به ایران بیایند ما شاهد سونامی خواهیم بود یعنی مراکز اقامتی و تأسیسات گردشگری ایران توان پاسخگویی به آنها را ندارد. در مقابل افرادی مانند ایرج مهدوی از کارشناسان و فعالان تورهای ورودی اعلام میکند این طور نیست. تقاضا برای سفر به ایران در حدی نیست که بتوان آن را سونامی نامید.