گردشبان (gardeshban.ir) : عمارت رشیدی بوشهر یکی از بناها و بافتهای تاریخی در استان بوشهر است. این عمارت در محله کوتی، از محله های قدیمی بوشهر واقع شده و منزل مسکونی حاج یوسف کلانتر حاکم بوشهر بوده است. هم اکنون تحت نظارت میراث فرهنگی قرار دارد.عمارت رشیدی یکی از زیباترین عمارت های تاریخی بوشهر است. زمانی خانه کلانتر شهر بود.
معماری بنا
یک حیاط مرکزی با اتاق هایی بر چهار جداره و طارمه بسیار زیبایی به سمت دریا دارد. در گرمترین روزهای سال هم نشستن در این طارمه لذت بخش است. به خوبی جریان هوا را هدایت کرده و خنکای دلنشینی ایجاد می کند. این عمارت از طبقه همکف و اول تشکیل شده، طبقه همکف انباری و حوضخانه و اصطبل برای استقرار نگهبانان بوده و برای ورود به این طبقه دو راه پله وجود دارد یک راه پله خطی و یک راه پله حلزونی ،اتاق هایی که در طبقه اول وجود دارد بزرگ و مجلل برای سکونت خانواده است، سقف همه اتاق ها از چندل و دارای در و پنجره هی قدیمی و فضای شناشیل تشکیل شده است. این عمارت دارای دو حیاط مجزا است که حیاط بیرونی مخصوص مصارف خدماتی و حیاط اندرونی مخصوص سکونت خانواده بوده است.
در سالهای اول هشتاد خورشیدی، سازمان میراث فرهنگی استان بوشهر این عمارت را تبدیل به میهمان سرای اختصاصی میراث فرهنگی کرد. با احداث حمامی در همکف و کنار در ورودی و یک دستگاه سرویس بهداشتی در کنار پله طبقه اول. بسیاری از معماران و باستان شناسان شبهای زیادی را در این مهمانخانه گذرانده اند.
وقتی موضوع کشف سنگ نبشته پارسی در جزیره خارک پیش آمد، این خانه محل اتراق و اعلام رویداد بود و دکتر علی اکبر سرفراز (باستان شناس) و دکتر حسن بشاش (باستان شناس متخصص زبان های باستانی) با همراهان خود در این خانه بودند و بسیاری کسان دیگر در موقعیتهای متفاوت دیگر. در سال ۱۳۸۸، سازمان میراث فرهنگی، به دنبال تغییرات در تفکر و بدنه خود، این عمارت را تبدیل به اداره صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی استان کرد و در اتاقهای همکف و اول آن کارگاه هایی تشکیل می شد.