گردشبان (gardeshban.ir) :
نان جوش یا به زبان محلی خراسان ناجوش ، غذایی سنتی در خراسان بخصوص خراسان جنوبی می باشد. برای درست کردن این غذا باید از نان خشک استفاده کرد می توان در ترکیب آن از تخم مرغ استفاده کرد یا بدون تخم مرغ با چاشنی های مختلف درست کرد. برای یادگرفتن این غذای ساده با ما همراه باشید.
مواد لازم
نان خشک: به مقدار لازم
تخم مرغ: ۳ عدد
آب:نصف لیوان
پیازچه خرد شده: ۲۰۰ گرم
مغز گردوی خرد شده: نصف لیوان
پنیر رنده شده:۱۰۰ گرم
پیاز:۱ عدد متوسط
روغن سرخ کردنی:به مقدار لازم
نمک و فلفل سیاه:به مقدار دلخواه
طرز تهیه
ابتدا باید نان خشک را در هاون بریزید و کمی خرد کنید. برای خرد کردن نان خشک میتوانید از گوشتکوب نیز استفاده کنید و یا با دست نان را به تکههای کوچک خرد کنید. در این مرحله باید تخم مرغها را همراه با کمی آب در یک قابلمه کوچک بریزید و روی حرارت قرار دهید و حدود ۱۵ دقیقه صبر کنید تا تخم مرغها به طور کامل بپزند.
در این مرحله باید مقداری آب روی نان خشکها بریزید و سپس تخم مرغهای آب پز شده را همراه با پنیر رنده شده، پیازچه و مغز گردوی خرد شده به آن اضافه کنید. کمی نمک و فلفل سیاه به مواد اضافه کنید و آنها را خوب هم بزنید تا به خوبی با هم ترکیب شوند.
در این مرحله پیاز داغ درست کنید. پیاز را بشویید و پوست آن را جدا کنید. سپس با کمک یک چاقوی تیز پیاز را به صورت خلالی نازک خرد کنید. مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و بعد پیازها را سرخ کنید تا طلایی شوند.
در این مرحله باید پیاز داغ را به مواد نان جوش اضافه کنید. یک دستکش به دست کنید و مواد نان جوش را برای چند دقیقه با دست ورز دهید تا کاملا یکدست شوند حالا غذا را در یک قابلمه بریزید و به مدت ۲۰ دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید. یک دمکنی روی قابلمه بگذارید تا نان جوش مثل برنج روی حرارت ملایم دم بکشد و آماده شود. در نهایت نان جوش را در ظرف مورد نظرتان بریزید و آن را با کمی پیازچه خرد شده تزیین کنید.
مواد لازم برای تهیه نان جوش بدون تخم مرغ
پیاز: ۱ عدد متوسط
سیر: ۱ حبه
آب:۱ لیوان
زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
شنبلیله خشک: ۱ قاشق غذاخوری
تخم گشنیز:۵ عدد
نمک و فلفل سیاه:به مقدار لازم
روغن:نصف لیوان
طرز تهیه
برای تهیه نان جوش بدون تخم مرغ باید از رب گوجه و انواع چاشنیهای مختلف استفاده کنید. ابتدا باید پیاز را به صورت خلالی خرد کنید و در مقداری روغن سرخ کنید تا کاملا طلایی رنگ شوند. در ادامه سیر را رنده کنید و به پیاز داغ اضافه کنید و برای چند دقیقه در روغن تفت دهید .
سپس مقداری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به پیاز داغ و سیر داغ اضافه کنید و چند دقیقه ادویهها را تفت دهید تا بوی خامی زردچوبه و فلفل گرفته شود. در ادامه تخم گشنیز و سبزی خشک شنبلیله خرد شده را به پیاز داغ اضافه کنید و برای چند دقیقه در روغن تفت دهید.رب گوجه فرنگی را به ماهیتابه اضافه کنید و برای چند دقیقه در روغن تفت دهید تا بوی خامی رب از بین برود.
بعد از این که مواد نان جوش را به خوبی تفت دادید، مقداری آب به غذا اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید تا یکدست شوند. در ادامه نان خشکها را به اندازه یک بند انگشت خرد کنید و به غذا اضافه کنید. مواد را سریع هم بزنید تا نانها کاملا نرم شوند. سپس شعله گاز را خاموش کنید و غذا را در ظرف مورد نظرتان بریزید و از طعم آن لذت ببرید.
نکات و فوت و فنهای طرز تهیه نان جوش
مردم خراسان جنوبی برای سرخ کردن پیاز نان جوش معمولا از روغن حیوانی یا کره محلی استفاده میکنند.
در طرز تهیه نان جوش بدون تخم مرغ میتوانید از شنبلیله خشک یا تازه برای مزهدار کردن غذا استفاده کنید.
برای تهیه نان جوش بهتر است از نان خشکهای ضخیم استفاده کنید.
میتوانید نان جوش را به عنوان یک وعده غذای سبک میل کنید و یا آن را در کنار غذای اصلی سرو کنید.
مقدار آبی که به نان جوش اضافه میشود، سلیقهای است. میتوانید این غذا را به صورت شل یا کمی سفتتر آماده کنید.
اگر طعم سیر در نان جوش را دوست دارید میتوانید از مقدار سیر بیشتری در این غذا استفاده کنید.
برای طعمدار کردن نان جوش میتوانید به جای شنبلیله از مقداری شوید خشک یا تازه استفاده کنید.
در صورت تمایل میتوانید یک عدد سیب زمینی را به صورت نگینی خرد کنید و به این غذا استفاده کنید تا طعم بهتری پیدا کند.
قبل از اضافه کردن نان خشک به نان جوش باید آن را کاملا خرد کنید و به مواد اضافه کنید.
برخی افراد نان جوش را به صورت خمیری درست میکنند و برخی دیگر دوست ندارند نان در این غذا حالت خمیری پیدا کند.