gardeshban.ir

عملیات خواناسازی، اصلاح و بازسازی آب شستگی آثار معماری داخل ارگ و مرمت قسمتی از برج و باروی ضلع شرقی مجموعه تاریخی بلقیس اسفراین پایان یافت.
کد خبر: ۱۵۶۳۸
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۸-1398 May 10
گردشبان (gardeshban.ir) :

مدیر پایگاه ملی مجموعه تاریخی بلقیس اسفراین روز سهشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: یکی از مهمترین برنامه های پایگاه ملی میراث فرهنگی شهر تاریخی بلقیس از محل اعتبارات سال مالی ۱۳۹۷، فعالیت مرمتی و حفاظتی در آب شستگی های داخلی ارگ، برج و باروی جبهه شرقی ارگ و شارستان(دروازه نیشابور) بود که با عنوان طرح خواناسازی، اصلاح و بازسازی آب شستگی بناهای داخل ارگ و مرمت برج و باروی ارگ ضلع شرقی مجموعه انجام می شود.
 
علیرضا نجفی افزود: انجام این عملیات مرمتی با اعتبار ۹۲۰ میلیون ریال توسط پیمانکار از خردادماه امسال به مدت ۲ ماه آغاز شد که هدف از آن حفاظت و جلوگیری از تخریبات عوامل جوی و مرمت اضطراری و تکمیلی مجموعه است.

وی گفت: بلقیس از شهرهای مهم دوره اسلامی و مشتمل بر بخش های ارگ، شارستان و ربض با وسعتی افزون بر ۲۰۰ هکتار بوده که از لحاظ قدمت با دوره استقراری متوالی از صدر اسلام تا اواخر صفویه را دربرمی گرفته است. 

نجفی افزود: ارگ شهر بلقیس، مهم ترین و شاخص ترین اثر مجموعه است که از آن می توان به عنوان یکی از بزرگترین سازه های خشتی در ایران پس از ارگ بم نام برد.

وی گفت: از سال ۱۳۸۸ با تاسیس پایگاه در این مجموعه به صورت مستمر در آن فعالیت های باستان شناختی، مرمتی و ساماندهی صورت میگیرد و این فعالیت ها باعث شده که این مجموعه به یکی از بزرگترین قطب های گردشگری خراسان شمالی تبدیل شود.

به گزارش ایرنا شهر کهن اسفراین معروف به شهر بلقیس به عنوان دومین بنای عظیم خشتی و گلی ایران، پس از ارگ بم، شناخته می شود که در فاصله ۳ کیلومتری جنوب غربی شهر اسفراین قرار دارد. 

این مجموعه تاریخی به شماره ۴۴۹۷ در فهرست آثار ملی ثبت شده و با توجه به اهمیت و غنای تاریخی آن در سال ۱۳۸۸ به عنوان پایگاه میراث فرهنگی مصوب و فعالیت مطالعاتی، مرمتی و باستان شناسی آن آغاز شد و هم اکنون در حال طی مراحل تشکیل پرونده برای ثبت جهانی است. 

شهر تاریخی بلقیس با گستره ای ۱۸۰ هکتاری، از لحاظ قدمت به استناد متون تاریخی، قبل از اسلام شکوفا بوده و در سال ۳۱ هجری توسط مسلمانان فتح شده است. 

طبق یافته های باستان شناسی، قدیمی ترین آثار استقرار در این شهر به اواخر دوره ساسانی مربوط می شود و زندگی در آن تا پایان دوره صفویه ادامه داشته است. 

معماری این شهر به شیوه دوره ساسانی است و مورخان و جغرافی دانان، اسفندیار، پسر گرشاسب را بنیانگذار این شهر خوانده اند. 

مجموعه بلقیس شامل ارگ و خندق پیرامون آن، شارستان، ویرانه های معروف به تپه منار (مسجد جامع)، مقبره شیخ آذری، قسمت صنعتی شهر، آب انبار، کاروانسرا، مجموعه معروف به یخدان ها و یک گورستان وسیع در نزدیکی دروازه شرقی آن است. 

اقبال گردشگران برای دیدن این بنای عظیم تاریخی در ایام نوروز، آن را به پربیننده ترین اثر تاریخی و گردشگری استان خراسان شمالی بدل کرده است.

شهرستان ۱۲۰ هزار نفری اسفراین در ۶۰ کیلومتری بجنورد قراردارد.

ایرنا





مطالب مرتبط
پنجره
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار