gardeshban.ir

یک پژوهشگر میراث فرهنگی گفت: قلعه "سنگ بست" از نمادهای تاریخی زواره که در دل بافت تاریخی شهر واقع شده، مربوط به قرن پنجم هجری و جزو آثار ملی کشور محسوب می گردد.
کد خبر: ۳۳۷۱۹
تاریخ انتشار : شنبه ۰۱ آذر ۱۳۹۹-1399 September 01
گردشبان (gardeshban.ir) :
محسن هادی طحان زواره با اشاره به قدمت ۹۰۰ ساله قلعه سنگ بست شهر زواره اصفهان گفت: این قلعه تاریخی به دست ابوعلی دهدار زواره‌ای در زمینی به وسعت یک هزار و ۵۰۰ متر مربع در دوره سلجوقیان و در دو طبقه بنا شده است.

وی افزود: ابوعلی دهدار زواره ای که از مقربان حسن صباح بشمار می آمد، از مشاهیر قرن پنجم هجری که در طب، نجوم و هیات، مهارتی تام و تمام داشته، در این قلعه سکونت داشته است.


به گفته این پژوهشگر میراث فرهنگی، در قلعه تاریخی زواره که در آن دوران یک ساختمان حکومتی محسوب می شده؛ عرفا و علما و شعرای زیادی  از جمله "مولانا سپهری زواره ای" شاعر نامدار و اهل عرفان و مقامات معنوی و از مقربان حسن صباح  که در این قلعه سکونت داشته اند.

وی تصریح کرد: سقف این بنای با ارزش تاریخی کشور در سال ۱۳۹۶ توسط میراث فرهنگی مرمت و بهسازی گردید و خوشبختانه از تخریب این بنا جلوگیری شده است، اما متاسفانه در خصوص مرمت دیوارهای بیرون و داخل آن بی مهری هایی صورت گرفته و اقدامی نشده است.

هادی طحان افزود: قطعا اگر این بنای تاریخی قرن پنجم (ه-ق) در هرجایی دیگر کشورمان بود، مرمت گردیده و یکی از مقاصد گردشگری کشور محسوب می شد، چرا که قلعه سنگ بست زواره، از بزرگترین و  مستحکم ترین قلعه‌های کشور پس از قلعه الموت رودبار قزوین است که در قرن پنجم هجری قمری بنا گردیده است.



وی ادامه داد: این قلعه شامل اصطبل، انبار، قسمت‌های مسکونی، اتاق ها، قراولخانه و برج‌های دیدبانی است. ارتفاع قلعه زواره به ۱۲ متر می‌رسد و خشت خام، گل و خاک از عناصر بنیادین به کار رفته در این بنا است و در قسمت زیرین آن نیز از سنگ استفاده شده است و عده ای معتقدند آن بنای زیرین دارای قدمت بیشتری است. 

به گفته هادی طحان، این قلعه به صورت مکعبی شکل بنا شده است و در زوایای آن، چهار برج استوانه‌ای شکل به چشم می‌خورد و بر فراز آن جایگاه دیده بانی بوده که نیروها دورتا دور حصار شهر را تحت مراقبت و کنترل داشته‌اند و فضای درونی این قلعه در دو طبقه به صورت چهار صفه‌ای است که اخیرا مرمت شده است. 

این پژوهشگر میراث فرهنگی با بیان این که در اوایل قرن هفتم هجری، یکی از اهداف هجوم مغولان به شهر زواره، تخریب این قلعه نظامی مستحکم بوده است، گفت: هم اکنون مالک عمده این بنا شخصی بوده و این قلعه احتیاج به مرمت و بازسازی دارد و امیدواریم که داشتن مالک خصوصی دلیل و بهانه ای بر بی توجهی مسئولین مربوطه و تعلل در مرمت آن نشود.

وی در پایان گفت: این قلعه دفاعی سال ۱۳۸۱ با شماره ۶۱۴۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


قلعه سنگ بست زواره با ۹۰۰ سال قدمت + عکس

قلعه سنگ بست زواره با ۹۰۰ سال قدمت + عکس

قلعه سنگ بست زواره با ۹۰۰ سال قدمت + عکس

قلعه سنگ بست زواره با ۹۰۰ سال قدمت + عکس
مطالب مرتبط
پنجره
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار